Shell не планує добувати сланцевий газ в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Shell не планує добувати сланцевий газ в Україні

Енергетика
939
Компанія Shell не видобувала і не планує добувати сланцевий газ в Україні. Про це повідомили у зовнішній прес-службі Shell в Харківській і Донецькій областях - PR-агентстві Ostrogliad PR з посиланням на головного інженера з буріння компанії Михайла Грецького.
"За наявною геологічною інформацією, продуктивні газоносні пласти в межах Юзівської площі сформовані ущільненими пісковиками, а не сланцевими породами", - зазначив М.Грецький.
На зустрічі з харківськими екологами представники Shell підкреслили, що газ, який планується розробляти в межах Юзівської площі (Харківська та Донецька області), відноситься до іншого типу газу нетрадиційного залягання, а саме мова йде про газ ущільнених пісковиків.
М.Грецький зазначив, що газ ущільнених пісковиків видобувається за допомогою вертикальних або похилих свердловин глибиною близько 5 км. Так як водоносні горизонти знаходяться на глибині 100-200 метрів, то можливість забруднення водних ресурсів в процесі видобутку газу ущільнених пісковиків мінімальна.
Shell працює над 2 проектами в Україні. Перший: пошукова свердловина в Первомайському районі Харківської області, буріння якої намічено на осінь 2012 року. Цей проект здійснюється в рамках спільної діяльності Shell і ДК "Укргазвидобування".
Другий проект: у травні 2012 р компанія була оголошена переможцем конкурсу на право укладення угоди про розподіл продукції (УРП) на розробку Юзівської площі (Донецька і Харківська області). Роботи з даного проекту почнуться лише після підписання відповідних договорів (зокрема УРП). Саме буріння на Юзівській площі почнеться тільки через кілька років. Тут також йдеться про газ ущільнених пісковиків.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас