У вільному падінні: Після виборів курс гривні неминуче обвалиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У вільному падінні: Після виборів курс гривні неминуче обвалиться

Валюта
4974
Національний банк України штучно втримує курс гривні і, швидше за все, буде стримувати його до осені цього року. Але тільки за останній місяць обсяг золотовалютних резервів країни скоротився майже на $1 млрд, і це дає привід експертам прогнозувати істотне падіння курсу гривні відносно долара. Питання тільки в тому, наскільки подешевшає національна валюта України - до 9 чи до 12 гривень за долар
Протягом травня 2012 року обсяг золотовалютних резервів України скоротився на $902 630 000, або на 2,9%, - до $30 млрд. 757 930 000, повідомляє НБУ. Резерви в іноземній валюті, за даними НБУ, скоротилися на 2,8% - до $29 млрд. 111 970 000, резерви в золоті практично не змінилися, склавши $1 млрд 626 430 000.
Не секрет, що основну частину золотовалютних запасів країни Нацбанк витрачає на те, щоб втримати стабільним курс гривні відносно іноземних валют. "Це досить очевидний факт. У нас йде прив'язка до долара і курс гривні втримується, можна сказати, що штучно. Це офіційна політика", - пояснює директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.
Вторить йому й аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Ще одним підтвердженням того, що курс гривні втримується штучно, він вважає той факт, що вартість національної валюти України останні два роки майже не коливається.
"Те, що курс гривні підтримується - це відомо. Є місяці, коли Нацбанк купує валюту, є місяці, коли продає. І не треба дивитися винятково на резерв, треба дивитися на коливання, які практично відсутні. Якби курс був більш гнучкий, то коливання були б більш істотні", - вважає експерт.
При цьому падіння обсягу золотовалютного резерву країни дає привід експертам стверджувати, що гривню чекає неминуче падіння вже восени - після парламентських виборів. Питання тільки в тому, наскільки впаде національна валюта України.
"Чи варто чекати ослаблення гривні після виборів? Так. Якщо дивитися на період 24 місяці, то за два роки курс гривні знизиться мінімум на 10%. Максимальну цифру падіння я вважаю за краще не називати", - зазначив у коментарі Фокус.ua Олександр Жолудь.
Дмитро Боярчук вважає, що вже до кінця 2012 року один американський долар буде коштувати 8,5 грн. "Очевидно, що до виборів ті резерви, які є у НБУ, дозволять підтримувати курс гривні. Не вважаю, що НБУ допустить зараз девальвацію, бо в цьому питанні є політичний інтерес. А після виборів... МВФ прогнозує 9 грн за долар. Я вважаю, що це хороший сценарій, якщо нічого не відбудеться в плані панічних настроїв населення, в плані різкого виведення капіталу інвесторами або нестабільного розвитку подій під час виборів. Давайте поки зупинимося на цифрі 8,5 грн за долар до кінця року, і 9 грн - в 2013 році", - сказав Фокус.ua експерт.
Прогнози президента інвестиційного фонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайла Райка набагато песимістичніші. "Недавно голова Центробанку Росії порадив опустити гривню. Наскільки - повинні визначати Нацбанк і уряд, але те, що потрібно опускати - це святе. Це може бути і 10 грн за долар, і 12. Це буде залежати від багатьох факторів. Очікування - найголовніший фактор. Якщо всі очікують, що курс гривні впаде, то НБУ не може йти проти цих очікувань. А далі - це питання довіри до грошової влади, уряду. А далі почнеться неконтрольований процес. Може вийти і так, що хотіли 10, а отримали 12", - підкреслив Фокус.ua експерт.
А ось в Ощадбанку вірять у стабільність національної валюти. "Є кілька макроекономічних факторів, які говорять на користь збереження стійкості гривні. Перш за все, це стабільне поліпшення стану платіжного балансу країни і достатній обсяг золотовалютних резервів", - цитує прес-служба банку слова голови правління Сергія Подрєзова.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас