Дефіцит бюджету США досяг у травні 125 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит бюджету США досяг у травні 125 млрд дол.

Казна та Політика
612
Дефіцит бюджету в США в травні цього року склав 125 млрд дол, сукупний показник за вісім місяців поточного бюджетного року виріс до 845 млрд дол., згідно з попередніми даними бюджетного управління Конгресу США.
Цей показник приблизно на 80 млрд дол нижчий, ніж дефіцит, зафіксований в той же період 2011 р. Доходи бюджету за вісім місяців склали 1,56 трлн дол, що на 79 млрд дол більше від того ж показника за минулий фінансовий рік. Податкові надходження зросли на 3% до 180 млрд дол.
Витрати минулого місяця підвищилися на 1% до 306 млрд дол з урахуванням коректувань і ефекту програми TARP в 2011 р. Сукупний показник склав 2,4 трлн дол, що на 240 млрд дол більше, порівняно з аналогічним періодом минулого бюджетного року.
Як повідомлялося, вчора, 7 червня ц.р., агентство Fitch Ratings повідомило, що може знизити суверенний кредитний рейтинг США в наступному році, якщо Вашингтон не зуміє кардинально скоротити бюджетний дефіцит і схвалити надійний план фіскальної консолідації. США - єдина країна з рейтингом "AAA", у якої все ще немає цього плану. У листопаді минулого року Fitch переглянуло прогноз рейтингу США на "негативний" зі "стабільного", після того як спеціальний комітет Конгресу не зміг схвалити заходи щодо скорочення дефіциту бюджету на 1,2 трлн. дол.
Напередодні Федеральна резервна система (ФРС) США опублікувала звіт про економічну ситуацію в 12 банківських округах США за три місяці. Згідно з цим звітом, з квітня по травень 2012 року економіка США "показала тенденцію до помірного зростання", в той час як у попередньому звіті за I квартал ц.р. зростання економіки країни оцінювалося як "невисоке".
Нагадаємо, за переглянутими даними, ВВП США в I кварталі 2012 р., в порівнянні з попереднім кварталом, виріс на 1,9% в перерахунку на річні темпи (annual rate). Це друга оцінка американського ВВП (з трьох) від Бюро економічного аналізу при Мінторгу США. Попередні дані, опубліковані місяць тому, свідчили про темп зростання економіки 2,2%. Таким чином, Мінторг США знизив оцінку зростання економіки в січні-березні ц.р. на 0,3 відсоткового пункту, в порівнянні з попередніми розрахунками. При цьому економічне зростання США істотно сповільнилося, в порівнянні з IV кварталом 2011 р., коли економіка зросла на 3% в перерахунку на річну динаміку.
Зниження оцінки зростання за I квартал поточного року пов'язане з переглядом низки ключових компонентів ВВП - споживчих витрат, товарно-матеріальних запасів бізнесу та показників зовнішньої торгівлі.
Нагадаємо, в лютому 2011 р. Президент США Барак Обама представив перед конгресом бюджетний план на 2012-2013 фінансовий рік (розпочнеться 1 жовтня ц.р.). Дефіцит бюджету прогнозується в розмірі 901 млрд дол, що становить 5,5% від ВВП країни, в порівнянні з 8,5% дефіциту (1,33 трлн дол), запланованими на 2011-2012 фінансовий рік. У той же час, згідно з прогнозом бюджетного управління конгресу США, за підсумками 2011-2012 фінансового року (завершиться 30 вересня поточного року) дефіцит бюджету Сполучених Штатів Америки становитиме 1,08 трлн дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас