Інфляційний вибух: коли Україні чекати стрибка цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляційний вибух: коли Україні чекати стрибка цін

Казна та Політика
3871
Економісти розповіли "Главреду", чи варто чекати зростання цін в 2012 році, коли, і наскільки істотним воно може бути.
За прогнозами Міжнародного валютного фонду, в кінці 2012 року в Україні можуть різко прискоритися темпи інфляції. Про це недавно сказав представник МВФ в Україні Макс Альєр. За його словами, різке зростання цін може бути спровоковано тим, що споживчий ринок країни, на відміну від попереднього року, не буде мати значної підтримки від великого врожаю. "Ми не можемо не говорити, що, можливо, ближче до кінця року прискоряться темпи інфляції, оскільки зниження до історичного мінімуму, що спостерігалося, не в останню чергу, було пов'язано з рекордним урожаєм минулого року", - зазначив він.
В озвученому Кабінетом міністрів прогнозі зазначалося, що інфляція в 2012 році очікується на рівні 7,9%.
"Главред" вирішив з'ясувати, наскільки серйозно Україні загрожує стрибок цін, і коли його можна чекати. Потрібно зазначити, що думки економістів дещо розійшлися. Одні вважають, що суттєвого подорожчання життя в цьому році не буде, і можна чекати лише незначне зростання цін. Інші переконані, що оцінки фахівців МВФ занадто оптимістичні: темпи інфляції можуть прискоритися вже восени 2012 року, а її рівень - досягти двозначних цифр. Всі фахівці зійшлися в тому, що прогнози МВФ небезпідставні і цілком реалістичні.
Сезонні стрибки: як будуть змінюватися ціни в 2012 році
Оцінки старшого дослідника Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталія Кравчука щодо можливої зміни темпів інфляції, мабуть, найбільш оптимістичні з тих, що озвучили "Главреду" економісти. "Якщо порівнювати з минулим роком і початком цього, то індекс цін в Україні особливо не змінився. Інфляції, в принципі, нікуди рухатися в бік прискорення", - вважає експерт.
Кравчук зазначив, що те, наскільки прискоряться темпи зростання інфляції, буде залежати, насамперед, від цін на продукти харчування. "Однак, судячи з тенденцій, попереднього року і початку цього, ціни у нас зростають неістотно. Урожай зернових цього року очікується значно менший, ніж він був у минулому році. Але в результаті все найбільше буде залежати від світових цін. Урожай овочів і фруктів у нас очікується нормальний", - підкреслив економіст.
Восени в Україні можливе зростання цін і через сезонні фактори, і через політичний - майбутні парламентські вибори. "Політичні чинники почнуть діяти на інфляцію ще до того, як вибори безпосередньо відбудуться. Тому очікування того, що інфляція прискориться, або будуть великі коливання обмінного курсу, виправдаються ще до виборів. Звичайно ж, їх будуть намагатися штучно втримувати. Але, вважаю, цей фактор буде у нас діяти в кінці літа і на початку осені", - розповів Віталій Кравчук.
У підсумку експерт зазначив, що влітку "буде спостерігатися сезонне уповільнення зростання цін або взагалі їх падіння, а восени навряд чи відбудеться істотне прискорення інфляції". Так, її рівень навряд чи буде вищим, ніж прогнозував Кабмін (7,9%).
Вирішальний фактор - політичний
Темпи інфляції і зростання цін залежатимуть від подальшої політики Національного Банку України, вважає заслужений економіст України, екс-міністр економіки країни Віктор Суслов. "НБУ проводив досить жорстку грошову політику, і Україна досягла стану дефляції. Тобто, інфляції немає взагалі, і відбувається певне зниження цін, що обумовлено сезонними факторами", - підкреслив економіст.
При цьому він зазначив, що з точки зору економічної теорії, дефляція для країни - це погано, оскільки зазвичай супроводжується стагнацією виробництва. Що зараз і відбувається. "За даними Держкомстату, за січень-квітень зростання виробництва в промисловості повністю зупинилося, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Тобто, існує загроза падіння виробництва в промисловості, яке є основою зростання ВВП", - додав Суслов.
На думку експерта, в умовах, що склалися, потрібно вдаватися до методів регулювання економіки засобами монетарної політики. "Чи готовий це робити Нацбанк - поки не зрозуміло. Якщо такі заходи (наприклад, видача великих кредитів рефінансування комерційним банкам з тим, щоб вони більш активно кредитували економіку) будуть вжиті, зростання економіки може поновитися, але одночасно почнеться і зростання цін", - зазначив він.
Поки що НБУ не окреслив свою політику на найближчий час, не заявляв про ослаблення грошово-кредитної політики, посилення кредитування комерційних банків. Тому, за словами Віктора Суслова, однозначно стверджувати, що інфляція піде вгору, складно.
При цьому економіст підкреслив, що вирішальним фактором, що впливає на економіку в цілому, є політичний. "Він працює негативно: не приходять нові інвестиції, навпаки, спостерігається їх відтік. Відповідно, Україні буде важко виконувати свої зобов'язання, у тому числі зовнішні щодо обслуговування боргів. Зменшуються валютні резерви, торговельний і платіжний баланс, як і раніше, від’ємний", - пояснив він.
Крім того, про зростання інфляції можна говорити і тому, що з боку уряду вже прозвучали заяви про те, що після виборів доведеться підвищити ціни на газ для населення і комунальних підприємств. Цей фактор, на думку фахівця, теж буде інфляційним. "В основі всього - політичний фактор, який перетворюється на три основні складові: погіршення інвестиційного клімату (відхід інвестицій), високий рівень корупції (і вона продовжує зростати), невпевненість бізнесу у судовій системі і можливості захистити свої законні права та інтереси", - зазначив Суслов.
Коли "розгорнеться" інфляція в Україні?
Президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки України Володимир Лановий вважає, що прогноз інфляційного стрибка в кінці року може здійснитися за певних обставин: якщо не буде виконуватися бюджет, а фінансування соціальних програм буде поставлено під загрозу. В цьому випадку "може розгорнутися інфляція".
При цьому економіст підкреслив, що підстави для інфляції з'являться раніше - влітку, коли розпочнеться закупівля російського газу за новими цінами. "Можна погодитися з тим, що стрибок цін буде, але я не був би настільки категоричним у тому, що це буде саме в кінці року - цілком можливо, що це трапиться раніше", - зазначив Лановий. Можливо, що іноземні фахівці вважають, що політичний і адміністративний контроль над цінами залишиться до кінця виборчої кампанії. Однак експерт вважає, що уряду навряд чи вдасться втримувати ситуацію так довго. "Набагато раніше почнуться зриви фінансових балансів країни, бюджетних зобов'язань і так далі", - додав він.
Крім того, Володимир Лановий підкреслив, що прогнозувати інфляцію - "невдячна справа", оскільки такі прогнози можливі, якщо відбувається ринкове ціноутворення. А цього, на думку фахівця, в нашій країні якраз немає. "У нашій країні все більша частина товарних ринків знаходиться під адміністративними обмеженнями місцевої та центральної влади або різних нацкомісій (такі органи будуть тупо виконувати адміністративні функції та завдання щодо втримання цін). Тому можливий перехід інфляції з відкритого в прихований стан. Але всі показники "вистрибнуть" з часом, коли фінанси дадуть серйозні розриви", - зазначив Лановий.
Загроза інфляційного вибуху
Для прискорення темпів інфляції в 2012 році є всі підстави, вважає провідний експерт економічних програм Центру Разумкова Павло Розенко. За його словами, на інфляцію, перш за все, впливає стан української економіки. "Дані Держкомстату підтвердили, що зростання ВВП за перші чотири місяці 2012 року склало 1,8% (у бюджеті зафіксовано показник в 2 рази вищий). Це означає, що держбюджет і бюджети різних рівнів, у тому числі Пенсійного фонду, недоотримають досить прогнозованих коштів, які можна було б використовувати на реалізацію деяких державних програм, у тому числі соціальних", - уточнив він. При цьому очевидне протиріччя: з одного боку економіка не дає ресурсів навіть на покриття поточних виплат, з іншого - держава бере на себе соціальні зобов'язання, які мають винятково передвиборчий характер, зазначив Розенко. Саме ці ризики зумовлюють всі невтішні прогнози.
Прогноз представника МВФ, на думку Павла Розенка, абсолютно реалістичний, навіть дещо оптимістичний. "Подібний негативний сценарій розвитку подій імовірний у нас. Перші сигнали вже є: за останній тиждень національна валюта послабила свої позиції як мінімум на 1%", - підкреслив економіст.
Дані Держкомстату свідчать про те, що інфляція в Україні практично негативна. "Це свідчить про відсутність попиту в нашій країні. А це означає, що економіка країни охолоджується. А після охолодження економіки наступним кроком буде інфляційний вибух. Не відкидаю, що інфляція в Україні буде мати двозначне число за 2012 рік", - зазначив експерт. Крім того, він зазначив, що якщо б підвищення цін відбувалося поступово протягом всього року, ми б, можливо, і не відчули цього. Проте не виключений варіант, що інфляція утримується штучно, і "все відбудеться як одномоментний сплеск в листопаді-грудні цього року, і ми реально відчуємо на собі ці 10-12%".
Надія Майна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас