Як Київ і Західна Україна підготувались до Євро-2012: погляд з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Київ і Західна Україна підготувались до Євро-2012: погляд з Росії

4636
Гордий своєю роллю господаря чемпіонату Київ і розслаблений Львів повністю готові до Євро-2012. Україна спростувала всі сумніви UEFA, і не тільки впорається з проведенням чемпіонату Європи - чиновники та організатори чекають, що він увійде в історію. Громадяни країни, радше, чекають, щоб чемпіонат вже, нарешті, закінчився.
Київ
Усього двісті метрів від аеропорту Бориспіль, і ось тут вже, нарешті, зрозуміло: Україна рада і горда тим, що проводить Євро-2012. Принаймні, всі зовнішні ознаки цього очевидні. Якщо Харків і Донецьк в рекламних слоганах позначали себе як "host city" - місто проведення чемпіонату Європи з футболу, то Київ - це вже proud host city. Гордий. Столичні плакати прямо стверджують, що історія твориться тут, зараз і назавжди. Величезний футбольний м'яч навіть закриває стелу на в'їзді до Києва - із золотою зіркою міста-героя на ній.
На відміну від Донецька і Харкова, тут вже щосили йде торгівля атрибутикою Євро-2012. Причому є підозра, що це робиться не цілком легально: офіційні фан-магазини відкриються тільки з початком чемпіонату. Але вже зараз в підземних переходах біля Майдану Незалежності і на Андріївському узвозі є футболки національної української збірної, різнокольорові майки з символікою окремих збірних Євро-2012. Чашки різних розмірів, попільнички, підставки. Навіть вічний, здавалося, хіт української сувенірної промисловості - футболки з написом "Дякую тобі, Боже, що я не москаль" кудись зникли. Цікаво, але багато клубних майок "Барселони" з прізвищем Мессі. Аргентинець до Євро-2012 ніякого відношення не має, зате завжди добре продається.
Банки продають ювілейні монети із символікою чемпіонату. Піарники пов'язують з футболом розпродажі смартфонів, споживчі кредити, пиво, автомобілі та шоколадні батончики.
При цьому дивно, що головна арена чемпіонату - київський стадіон "Олімпійський", де пройде фінал - залишилася єдиною в Україні, не до кінця готовою до прийому уболівальників. Сам стадіон в порядку: матчі національного чемпіонату проходили тут ще навесні. Але площа перед ним закрита. Тут фарбують фасади будинків, міняють асфальт і плитку. Напрошується слово "гарячково" - справа відбувається рівно за тиждень до старту Євро-2012. Але це слово важко застосувати, коли бачиш таку картину: двоє робітників кладуть плитку, троє задумливо на них дивляться. На будівлях неподалік таблички-попередження: "Обережно, зсув ґрунту". У безпосередній близькості від стадіону добудовується скляно-бетонна висотка. І кореспондент "Ленты.ру" дав би мало шансів на те, що до 8 червня вона буде готова. За будівництвом похмуро спостерігають люди в чорних костюмах, які приїхали на декількох Porsche Cayenne і ще кількох чорних автомобілях представницького класу. З кореспондентом "Ленты.ру" ці загадкові, але явно впливові люди розмовляти відмовилися.
Хрещатик, де буде фан-зона на 70 тисяч осіб, став пішохідним ще з минулого тижня, і залишиться таким до кінця чемпіонату. Тут монтуються екрани (найбільший - 144 квадратних метри), сувенірні та продуктові кіоски. Кореспондент "Ленты.ру" став випадковим свідком наради, яку прямо посеред вулиці проводили чиновники мерії Києва, представники пожежної охорони та комунальних служб. Розмова йшла переважно українською, але можна було зрозуміти, що мова йшла про забезпечення пожежної безпеки на випадок запусків феєрверків і петард. "Тільки спробуйте мені все тут запалити, - погрожував один з чиновників. - Ви ж наших журналістів знаєте. Довідаються і оббрешуть!".
І саме в Києві кореспондент "Ленты.ру" вперше в Україні побачив лічильник зворотного відліку: "До початку УЄФА Євро-2012 залишилось..." - і далі цифри з точністю до секунди. В Україні поширена точка зору, що цей чемпіонат більше потрібен чиновникам - для підняття престижу країни, а не звичайним громадянам. І як на зло, лічильник дійсно висів на будівлі, де розташовуються мерія Києва і міська рада.
За кілька кроків від неї, біля входу на станцію метро "Хрещатик" бабусі продавали смажене насіння, і не були схожі на людей, які покірно підуть звідси в честь якогось там чемпіонату. Перехід у найближчій до аеропорту станції метро "Харківська" взагалі більше схожий на продуктовий ринок, де молоду картоплю і суницю продають прямо під табличками "Несанкціонована торгівля заборонена". Стихійний ринок біля залізничного вокзалу - це взагалі щось страшне, де упереміш продаються копчене сало, шкарпетки, тапки, овочі, насіння і пристосування для розколювання волоських горіхів. Звичайна київська повсякденність, здається, знаходиться в опозиції до Євро-2012.
А в київських газетах вже пишуть про те, що десь у провінції вгодований і підготовлений до транспортування на Майдан якийсь хряк-віщун на прізвисько Фунтик. Вагою 380 кілограмів. Він буде виконувати роль восьминога Пауля з останнього чемпіонату світу - передбачати підсумки матчів. З миски з яким прапором поїсть, та країна в найближчому матчі і виграє. Ексклюзивне фото кнура додається. Такі нотатки зазвичай означають: все, досить вже, давайте, нарешті, грати в футбол.
У той же час офіційна Україна ображена. "Схоже, західні сусіди вирішили зіпсувати Україні проведення Євро-2012, - пише газета "Україна сьогодні". - Слідом за спробою бойкотувати чемпіонат, європейці взялися за імідж країни". Дійсно, деякі європейські чиновники говорили, що не поїдуть на Євро на знак протесту проти обвинувального вироку екс-прем'єру України Юлії Тимошенко, хоча на повноцінний бойкот ці заяви не потягнули. А днями газета The Sun, телеканал Sky News, а потім і ВВС показали фільми про українських футбольних фанатів. Там якісь донецькі та харківські вболівальники зігували на камеру і зізнавалися в побитті індусів і темношкірих. Відомий у минулому захисник "Арсеналу" і збірної Англії Сол Кембелл закликав англійців не їхати на Євро, "щоб не повертатися назад у труні". А темношкірий італієць Маріо Балотеллі з "Манчестер-сіті" попередив, що якщо в нього з трибун кинуть, наприклад, банан, то він не тільки піде з поля, а й постарається "дістати" кривдника. На ці фільми відреагував навіть МЗС України, вказав, що націоналізму в країні не більше, ніж в інших європейських державах.
Ми гуляємо по околиці Києва з представником фанатської "основи" київського "Арсеналу" на ім'я Семен. Він розповідає про те, що українських футбольних фанатів майбутній Євро-2012 радше дратує. У Києві чотири основні угруповання: наймасовіше вболіває за "Динамо", на другому місці за популярністю "Арсенал", потім йдуть київські ЦСКА та "Оболонь". Кістяк фанатів "Арсеналу" - антифа та анархісти. "Фірми" інших трьох клубів дотримуються націоналістичних переконань, а манеру поведінки багато в чому запозичують у російських фанатів. З приводу Євро розбіжності у них радше стилістичні: націоналісти вважають, що це - свято для "бариг", анархісти кажуть, що це - акція "капіталістів". Найбільш радикальна частина фанатів взагалі оголосила матчам чемпіонату Європи бойкот.
При цьому не схоже, щоб фанати становили якусь загрозу для європейських уболівальників. "Були часи, - згадує Семен, - коли в шинку на Михайлівській площі київські нацики стрибнули на англійських фанатів. Заодно рознесли і сам шинок. А командував боєм легендарний місцевий наці Рома Сатана. Але це все, звичайно, в минулому". Українські вболівальники пару раз за останній час дійсно відзначилися: у Києві побили фанів шотландського "Селтіка", а на товариському матчі Україна-Італія відібрали і спалили італійський шарф - "троянду". Але займалися цим, за словами Семена, "карлани". Як і в Росії, цим словом позначається найменш авторитетна частина фанатів у віці 14-17 років, які не стільки розбираються у футболі, скільки шукають пригод. "Все буде спокійно, - прогнозує Семен. - Ну буде пара інцидентів, вони завжди трапляються". Сам він навіть і не планував йти на жоден матч Євро-2012.
Київ-Львів
До Львова кореспондент "Ленты.ру" їхав на гордості Українських залізниць - швидкісному поїзді Hyundai. Час в дорозі – п’ять годин замість звичайних дев'яти. За компонуванням вагони нагадують салони літаків Boeing-737 або А320. У вагонах першого класу по два широкі крісла в ряд, В економічному - вужчі крісла в п'ять або шість рядів.
Поїзд рушив з восьмого разу. "Та гальма прокачуємо, шановні пасажири", - заспокоював стюард. Всі п’ять годин поїздки по вагонах снували корейські інженери з наборами викруток та гайкових ключів. Велику частину шляху поїзд пройшов зі швидкістю 120-140 кілометрів на годину. Ближче до Львова розігнався до обіцяних 160 кілометрів на годину. Вай-фай в поїзді є, але він не працює: обіцяли довести до розуму протягом найближчих днів. На екранах в салоні демонструвалися ролики, що рекламували сам поїзд і Євро-2012 в цілому. Реклама була беззвучною, бо гніздо для навушників в кріслі є, а самих навушників поки немає.
В буфеті можна було купити чай, каву, пиво і бутерброди, а також стати свідком потішного скандалу. Справа в тому, що комусь із пасажирів передбачався безкоштовний ланч, схожий на обід в літаку, а комусь ні. Зрозуміти, кому саме, можна було з цифрового коду на квитку. Але правильно прочитати його не могли ні буфетниці, ні провідники зі стюардами. Безкоштовний ланч - це не жарти, це серйозно. Буфет тут же набився незадоволеними. "Ви коли квитки на вокзалі купували, могли б у касирів запитати - квиток з ланчем дорожчий", - захищалися буфетниці. "Ні-і, це, навпаки, ваші касири повинні були все пояснити, - крили пасажири. - Хто тут бізнес робить, ми чи ви?!" До кінця шляху всі втомилися і задрімали.
Львів
Опівнічний вокзал у Львові найкраще описав би Стівен Кінг. Сотні автомобілів таксі на невеликий привокзальній площі при світлі фар підрізали один одного, прагнули прорватися ближче до входу у вокзал і взяти приїжджих, що намагаються зорієнтуватися. В темряві не було видно водіїв і, здавалося, що машини, штовхаючи одна одну, атакують вокзал, щоб хапати людей і відвозити їх в одному їм відомому напрямку.
В реальності все було прозаїчніше. До готелю від вокзалу ми доїхали за п'ять хвилин, таксист попросив за поїздку 70 гривень, що за українськими мірками безбожно багато. Втім, кореспондент "Ленты.ру" сам винен: коли таксист по дорозі скаржився на високу квартплату, треба було сидіти і мовчати, а не говорити обурено: "Та ви що?! Навіть у нас в Москві дешевше!".
Готель "Власта" був окремим святом. Це типовий найвищий будинок 70-х років минулого століття. Всі меблі в номері як були придбані тоді, так там до цього дня і стоять. Відвалюються ніжки скрипучих ліжок, порвана оббивка крісел, тече унітаз, тюль на вікнах, на підлозі килимки зі стертим малюнком. "Гарячої води в нас немає, ви вже не ображайтеся", - попередили на ресепшені, який правильніше було б назвати столиком адміністратора. Ну або як там за часів СРСР називалися ресепшени. Справедливості заради: ніч в радянському минулому обійшлася всього в 125 гривень - близько 500 рублів. За даними сайту booking.com, переночувати в готелях Львова у дні Євро-2012 можна буде за 800-1000 гривень. Готель "Власта" в цьому нагнітанні цін гордо не бере участь.
Стадіон "Арена-Львів" знаходиться в чистому полі на самій околиці міста. Тут пройдуть три матчі в групі В: Німеччина-Португалія, Данія-Португалія та Данія-Німеччина. Ознак життя навколо стадіону небагато. Громадський транспорт відсутній, до нього кілометра півтора пішки. Кілька робітників дофарбовували сходи біля входу в стадіон, групи дівчат заходили всередину записуватися волонтерами. Кореспондент "Ленты.ру" заздрив уболівальникам Данії, Німеччини та Португалії одночасно: дівчата були зухвало красиві.
Фан-зона у Львові буде в самому центрі міста - на площі Свободи. Великий екран встановлений прямо перед будівлею львівського оперного театру. Опера здаватися не збирається: у дні матчів тут збираються давати "Карміну Бурану", "Севільського цирульника" і "Лебедине озеро". До речі, сама фан-зона буде закриватися раніше, ніж в будь-якому іншому місті Євро-2012 - о десятій вечора. Спокій важливіший.
У Львові теж побудований новий термінал аеропорту. Старий архітектурно схожий на вестибюль якоїсь з московських станцій метро кільцевої лінії. Людей вміщує приблизно стільки ж. Чи потрібен величезний термінал місту, яке за день приймає 14 близькомагістральних рейсів - питання відкрите. Але що зроблено, те зроблено. Через переведення рейсів зі старого терміналу на новий їх затримка складає від двох годин. "Зрозумій, це Україна, - пояснює кореспонденту "Ленты.ру" співробітник міліції на вокзалі. - У нашому аеропорту люди і по 12 годин сидять. На машині треба їздити. Або на оленях... Хоча ні, це не для наших широт".
В цілому ж Львів справляє враження найбільш привітного і спокійного з усіх чотирьох українських міст, де пройдуть матчі Євро-2012. Напис "Львiв - привiтне мiсто" тут можна побачити і на прапорах біля будівлі університету, і на наклейках на лобовому склі таксі. Як туристичне місто Львів відбувся задовго до чемпіонату Європи. У відсотковому відношенні іноземців в історичному центрі тут навіть більше, ніж у Києві. Будь-який продавець в кафешці в центрі міста здатний швидко висловлюватися англійською. Тут тільки магазинів second hand та іншої галантереї набагато більше, ніж нормальних закладів громадського харчування. Але це не громадяни такі - це економіка така. За шість днів до Євро-2012 вона не зміниться.
Андрій Козенко
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас