Депутати відкоригували механізм повернення внесків Ощадбанку СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати відкоригували механізм повернення внесків Ощадбанку СРСР

Казна та Політика
1744
Верховна Рада України (ВР) схвалила в другому читанні як закон урядовий законопроект № 10355 від 17 квітня 2012 р., що визначає механізм повернення внесків Ощадного банку СРСР. "За" законопроект про внесення змін до закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" щодо вдосконалення механізму повернення на сьогоднішньому засіданні проголосували 268 народних депутатів з мінімально необхідних 226.
Документ встановлює "простий і не витратний механізм" повернення громадянам знецінених внесків, шляхом готівкового або безготівкового розрахунку через установи АТ "Ощадбанк України".
Схвалений документ вносить зміни в закон України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", якими встановлюється, що компенсація проводиться їх власникам в готівковій чи безготівковій формі через установи "Ощадного банку України" після внесення в інформаційно-аналітичну систему "Реєстр вкладників заощаджень громадян" відомостей про них, необхідних для ідентифікації вкладника при відкритті рахунку. Обслуговування громадян, пов'язане з внесенням зазначених відомостей, здійснюється безоплатно.
Заощадження повертаються поетапно, залежно від суми внеску у межах коштів, передбачених для цього Державним бюджетом України на поточний рік.
Крім того, розроблено механізм повернення внесків спадкоємцям у разі смерті власника. Спадкоємці зможуть отримати частину проіндексованого внеску чи страхового внеску для організації похорону, розмір якої визначається Кабміном, але в розмірі не меншому ніж прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.
Також закон передбачає проведення інвентаризації для визначення реальної суми зобов'язань держави з повернення знецінених заощаджень.
Напередодні Кабмін передбачив компенсаційні виплати спадкоємцям вкладників Ощадбанку СРСР у розмірі до 500 грн. В урядовій постанові передбачено 552 млн грн для виплати компенсації спадкоємцям вкладників, які померли в 2005-2011 рр. і не отримали компенсацію втрат від знецінення грошових внесків протягом 2005-2009 рр., а також померлих в 2012 р., або іншим особам, визначеним статтею 8 закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України, в рамках залишку проіндексованого внеску, але не більше, ніж 500 гривень". Вкладникам, інформація про яких була внесена до реєстру станом на 1 січня 2012 р., передбачені виплати до 1 тис. грн на одного вкладника, а загальна сума виділених з бюджету на ці цілі коштів складає 5,6 млрд грн.
Як повідомлялося, з 1 червня ц.р. в Україні розпочалися виплати вкладникам, які вклали свої гроші в Ощадбанк СРСР до 2 січня 1992 р. Планується, що до кінця 2012 р. компенсацію отримають близько 6 млн вкладників. Станом на 5 червня 2012 р. 93 тис. осіб отримали по 1 тис. грн компенсації внесків колишнього Ощадбанку СРСР.
Раніше Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна з 1 червня і до кінця 2012 р. поверне громадянам внески Ощадбанку СРСР.
Нагадаємо, ініціювала повернення внесків громадян в Ощадбанку СРСР Юлія Тимошенко в 2007 р., коли обіймала пост прем'єр-міністра. На 2008 р. уряд Тимошенко обіцяв виплатити близько 20 млрд грн втрачених внесків. При цьому, прямими виплатами - 6 млрд, решту - за рахунок боргів. Для здійснення виплат "Ощадбанк" з 8 січня почав перереєстрацію вкладників Ощадбанку СРСР і інвентаризацію своїх зобов'язань перед ними.
На початку 2008 р. вкладникам почали видавати по 1 тис. грн. Виплати здійснювалися відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 9 січня 2008 р. № 1 "Про виплату в 2008 р. громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установах Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, та облігації Державної безпроцентної позики 1990 р., державні казначейські зобов'язання СРСР і сертифікати Ощадного банку СРСР, придбані на території Української РСР". Проте в результаті отримати обіцяні гроші змогли далеко не всі вкладники. Потім повернення внесків і зовсім припинилося.
Нагадаємо, станом на 2 січня 1992 р. залишки проіндексованих внесків склали 124 млрд 190 млн грн, у тому числі 2 млрд 290 млн грн - цінні папери колишнього СРСР.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас