Російський слід на українському шельфі (2-а частина) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський слід на українському шельфі (2-а частина)

Енергетика
1576
Друга частина статті експерта в галузі енергетики Олександра Лактіонова про видобуток нафти і газу на українському шельфі. З першою частиною ви можете ознайомитися тут.
Хто ж буде працювати на українському шельфі?
Спільний проект "Vanco" і DTEK Holdings Ltd
Першу УРП Україна укладала щодо Керченської ділянки шельфу з компанією Vanco. Vanco International, 100%-ва дочірня компанія Vanco Energy Company (США), в квітні 2006 р. була визнана переможцем конкурсу на право укладання УРП, видобуток ресурсів повинен був проводитися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської ділянки. У жовтні 2007 р. Vanco Int. переуступила права та обов'язки за УРП компанії Vanco Prykerchenska, створеній у серпні 2007 року.
У грудні 2007 р. Мінприроди України видало Vanco Prykerchenska ліцензію на геологічне вивчення, дослідно-промисловий і промисловий видобуток нафти, газу і газового конденсату в межах Прикерченської ділянки. Пізніше Мінприроди виявило низку порушень законодавства України, допущених під час конкурсу на право укладання УРП, у процесі видачі Vanco Prykerchenska ліцензії, а також факти порушення Vanco International деяких положень УРП.
У квітні-травні 2008 р. уряд анулював ліцензію Vanco Prykerchenska і вийшов з УРП. Vanсo звернулася в міжнародний арбітраж, одночасно продовжуючи робити уряду України пропозиції про відновлення співпраці в рамках УРП. 21 травня 2009 р. Уряд України, очолюваний Ю.Тимошенко, в односторонньому порядку розірвав угоду з Vanco International. У липні 2009 р. Vanco International почала арбітражний процес проти України в Арбітражній палаті м. Стокгольм. У відповідь на це 5 серпня 2009 р. українська сторона відкликала свої пропозиції щодо мирного врегулювання суперечки з Vanco Prykerchenska. Очевидними причинами розриву договору з боку Кабміну були: переуступка прав в інтересах Vanco Prykerchenska, передача Прикерченської ділянки площею більше 12 тис. кв.км на вивчення і розробку цілком, а не окремими блоками, розкриття інформації про справжніх власників Vanco Prykerchenska.
Власниками Vanco Prykerchenska з рівною пайовою участю є Vanco International, DTEK Holdings Ltd (українського бізнесмена Р.Ахметова), Shadowlight Investments Ltd (російського бізнесмена Є.Новицького), а також компанія Integrum Technologies Ltd. У липні 2010 р. Vanco повідомила про початок переговорного процесу з метою підписання мирової угоди і припинення арбітражного процесу в Стокгольмському арбітражному суді.
У липні 2011 р. Уряд України схвалив тексту мирової угоди з Vanco Prykerchenska Ltd, тоді ж були припинені переговори за обопільною згодою сторін. Таким чином, з цим проектом поки що багато неясного. Невизначеності додав факт придбання восени 2011 р. більше 50% компанії Vanco International Ltd інвестиційно-фінансовим домом "Капітал" (Росія), який пов'язаний з російською групою "Лукойл" (раніше 100% Vanco International належало Vanco Energy Company зі США).
Спільний проект "Чорноморнафтогаз" і НК "Лукойл"
В кінці 2010 р. Кабмін України дав згоду на укладення договору про спільну діяльність між ДАТ "Чорноморнафтогаз" і ВАТ "Лукойл" з розвідки та видобутку нафти і природного газу на шельфі Чорного моря. Об'єктом спільної діяльності визначені розробка Одеського, Безіменного і Суботинського родовищ; частка ДАТ "Чорноморнафтогаз" у спільній діяльності становить не менше 50%. Внеском "Чорноморнафтогаз" є геолого-економічна оцінка запасів нафти, природного газу і супутніх компонентів зазначених родовищ. Внеском "Лукойл" стануть фінансові ресурси, технології та обладнання, необхідні для дотримання параметрів, передбачених проектами розвідки і видобутку нафти і природного газу на зазначених родовищах.
Згідно з оцінками Міненерговуглепрому України 2011 р. облаштування Одеського і Безіменного морських газових родовищ обійдеться "Лукойлу" і "Чорноморнафтогазу" в 2,9 млрд. грн (з урахуванням раніше вкладених коштів), тобто близько $356 млн. Очікувалося, що інвестиції компаній складуть 50% на 50%. Щоб виплатити свою частку, "Чорноморнафтогаз" планував залучити кредити (див. вище).
Тим не менш, запланованого обсягу фінансування, швидше за все, не вистачить для початку масштабного видобутку на родовищах - для цього необхідно $1,5-2 млрд. Для фінансування проекту міністерство розраховує залучити нових інвесторів і створити консорціуми з 3-4 компаній для розробки кожного родовища. У разі успіху перших етапів розробки родовищ можна буде очікувати постійного фінансування в потрібному об'ємі і зростання видобутку нафти і газу на родовищі. Однак, подібні плани міністерства щодо залучення нових інвесторів навряд чи зможуть виправдатися, оскільки проти цього може виступити "Лукойл". Росія, в принципі, зацікавлена в контролі над альтернативними джерелами газу для України, в т.ч. і над чорноморським шельфом. Але при цьому, вона зацікавлена не стільки в тому, щоб видобувати газ (оскільки це витісняє російське паливо з ринку), скільки в тому, щоб контролювати родовища.
"Чорноморнафтогаз" не може самостійно фінансувати роботи на площах шельфу, тому що майже весь його прибуток йде в бюджет країни. Відповідно до українського законодавства газ, що видобувається на шельфі, повинен продаватися населенню України за пільговими цінами ($90-120/тис.куб.м). На думку експертів, СП, що створюється, зможе продавати газ промисловості за високими цінами (близько $350/тис.куб.м) і не віддавати державі весь прибуток - тоді можна спрямовувати його на розвиток. Для "Чорноморнафтогазу" - це можливість отримати пристойні інвестиції, а для "Лукойлу", у якого вже є досвід видобутку на шельфі, - добувати через 5-7 років 2-3 млн. т нафти на рік і 7-10 млрд. куб. м газу. Поки що між компаніями підписано меморандум про наміри.
Спільний проект "Нафтогаз України" і "Газпром"
Домовленість про спільну розробку структури Палласа була досягнута між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" ще в 2007 році. У січні 2012 р. НАК "Нафтогаз України" і Gazprom International (Росія) - спеціалізоване підприємство з реалізації проектів "Газпрому" з пошуку, розвідки та видобутку вуглеводнів за кордоном - досягли угоди про активізацію співпраці зі створення СП для освоєння структури Палласа.
Однак, ініціативи України з нарощування власного видобутку газу викликали стурбованість Росії: в середині травня 2012 р. "Газпром" запропонував "Нафтогазу" відмовитися від односторонніх проектів з розробки шельфу. Зокрема, "Газпром" запропонував НАК "Нафтогаз України" активізувати роботу зі створення СП для розробки структури Палласа на українській ділянці шельфу Чорного моря, а також використовувати для цього нещодавно придбані "Чорноморнафтогазом" бурові установки, що дозволяють видобувати вуглеводні на глибинах, до цих пір недоступних для українських видобувачів.
070620122131
Фото з журналу "Нефтерынок" №20
Інші спільні проекти
"Чорноморнафтогаз" давно веде переговори про підключення до розробки шельфу американських компаній ExxonMobil, Chevron і Texaco - у яких є досвід роботи на великих глибинах, до того ж основні запаси газу знаходяться в глибоководній частині шельфу Чорного моря (понад 800 м). Крім того, протягом 2010-2011 рр. було підписано низку угод і меморандумів про співпрацю в досліджень українського шельфу, зокрема, з Китаєм (2010 р.), Туреччиною (березень 2011 р.), компаніями ENI S.р.A. (серпень 2011 р.), RWE Dea AG (вересень 2011 р.) та ін, однак це, поки, не призвело до подальших дій, спрямованих на просування проектів.
Тим не менш, плани України щодо збільшення видобутку вуглеводнів на шельфі все ж будуть залежати від Росії. У першому проекті - щодо Прикерченської ділянки, по 25% належить Vanco International Ltd., "ДТЕК", Shadowlight Investments Ltd - російського бізнесмена Є.Новицького та анонімній австрійській компанії Integrum Technologies Ltd. З урахуванням зміни власників Vanco International на користь НК "Лукойл" навіть могутньому покровителю "ДТЕК" складно буде протистояти російському лобі.
У другому, з освоєння родовищ Одеського, Безіменного і Суботіна, з якими пов'язані найближчі плани збільшення видобутку, згідно з попередніми домовленостями по 50% буде належати "Чорноморнафтогазу" і НК "Лукойл". А в третьому проекті розробки структури Палласа, планується створити СП, де по 50% буде належати "Нафтогазу України" і "Газпрому".
Тому залишається тільки сподіватися, що в тендері, який планується на літо 2012 р., щодо Скіфської і Фороської ділянок чорноморського шельфу з'являться назви західних та американських компаній, а з ними - і впевненість у непохитності реалізації грандіозних планів України щодо збільшення видобутку вуглеводнів.
Олександр Лактіонов, кандидат наук
експерт в області енергетики
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас