НБУ: Низька інфляція зміцнює фінансову стабільність України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Низька інфляція зміцнює фінансову стабільність України

Казна та Політика
384
Зниження інфляції за підсумками п'яти місяців 2012 року до 0,4% означає підвищення купівельної спроможності українських громадян, яке дозволить підтримувати економіку в умовах падіння зовнішнього попиту, вважає керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.
"Це одна з фундаментальних умов для здешевлення кредитування і пожвавлення інвестицій", - підкреслив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
Він особливо вказав на те, що низька інфляція означає відсутність передумов для девальвації.
"Це повинні розуміти і на валютному ринку ті, хто дивиться не на два місяці вперед, а на 22 місяці", - зазначив радник голови НБУ.
В.Литвицький нагадав, що сальдо інтервенцій Нацбанку в травні було практично рівноважним і резерви, як і раніше, як і на початку року, знаходяться в інтервалі між $30-31 млрд, чого цілком достатньо для підтримки курсової стабільності.
"Збереження періоду низької інфляції дозволить зберегти і зміцнити тенденцію девальвації реального ефективного обмінного курсу, що так необхідно для протекції вітчизняного експорту", - сказав експерт.
Коментуючи зафіксовану Держстатом в травні дефляцію 0,3%, В.Литвицький відзначив, що ціновий фон, як і економіка, переживає різні фази.
"Сьогодні є деяке уповільнення економіки, серед іншого це сприяє підтримці низького цінового фону. Однак у світі домінують прогнози прискорення економіки у другому півріччі цього року і посилення цінового тиску, в тому числі і в Україні. Зокрема, такі прогнозні оцінки шанованого Міжнародного валютного фонду (МВФ)", - пояснив радник голови НБУ.
Він додав, що 0,3% - це не глибока дефляція, на рівні статистичної похибки. Експерт нагадав, що в 2010 році дефляція трималася чотири місяці, проте рік був завершений з інфляцією на рівні близько 10%.
В.Литвицький вказав, що бюджетні видатки будуть зростати, що створить більш комфортний фон для виробників. На його думку, імовірність інфляції менше від урядового прогнозу (7,9% - ІФ) майже стовідсоткова.
"Офіційна позиція НБУ - інфляція не перевищить 5%. Моя суб'єктивна думка, що у нас є хороші шанси мати інфляцію нижче рівня 2011 року, десь 4,6%", - сказав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас