ЄЦБ залишив облікову ставку на рівні 1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив облікову ставку на рівні 1%

Казна та Політика
222
Європейський центральний банк (ЄЦБ) залишив облікову ставку без змін - на рівні 1,0%, йдеться в поширеному сьогодні повідомленні банку.
Це збіглося з прогнозами аналітиків.
Відзначимо, 14 травня ц.р. член керуючої ради європейського фінрегулятора Люк Коен заявив, що ЄЦБ може скоротити прогноз зростання єврозони в червні 2012 р. і знизити ключову ставку за необхідності. "Я вважаю, що серйозної відмінності від березневих прогнозів не буде - можливо невелике погіршення зростання, але нічого драматичного або фундаментального", - зазначив він. Коен також запевнив, що ЄЦБ ще не вичерпав інструменти екстреної допомоги.
Ключова ставка єврозони перебуває на рекордно низькому рівні - 1,0% річних. На додачу до цього, ЄЦБ закачав більше 1 трильйона євро у фінансову систему блоку за допомогою трирічних операцій фінансування, проведених в грудні і лютому.
Нагадаємо, на засіданнях 3 травня, 4 квітня, 12 січня, 8 березня і 9 лютого ЄЦБ також залишив облікову ставку без змін - на рівні 1,0%. До цього ЄЦБ двічі знижував ставку на 0,25 в.п. - 3 листопада і 8 грудня. Зниження були пов'язані з приходом на пост голови ЄЦБ італійця Маріо Драгі, який раніше висловлювався про необхідність такого кроку через побоювання уповільнення економічного зростання в єврозоні.
Відзначимо, 11 травня ц.р. Єврокомісія переглянула основні макропоказники країн ЄС на 2012-2013 рр. Зокрема, ЄК підвищила прогноз щодо інфляції в єврозоні на поточний рік з 2,1% до 2,4%. У 2013 р. інфляція в зоні євро очікується на рівні 1,8%.
В даний час єврозона переживає повномасштабну кризу - надмірні борги Греції, довгі роки приховувані владою від громадськості, привели країну на межу дефолту. Слідом за Грецією труднощів почали зазнавати Іспанія, Португалія, Італія та інші країни зони євро, помітно скувавши економічну активність і підірвавши довіру до інструментів, номінованих в єдиній європейській валюті. ЦБ Іспанії і зовсім оголосив про рецесію в країні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас