Їжа за правилами і без — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Їжа за правилами і без

Аграрний ринок
4537
За останні п'ять років кількість прихильників органічних продуктів в Україні зросла на 20%. Правда, в гонитві за модною і здоровою їжею багато хто поки не розібрався, що саме вони так хочуть з'їсти.
Київська перекладачка Леся Медведєва вже другий рік вживає тільки органічні продукти. "Сусід по дачній ділянці - агроном, вирощує овочі-фрукти на продаж, - розповідає вона. - Я бачу всі етапи виробництва: як він рясно поливає весь сад-город хімікатами і стимуляторами". За її словами, помідори після цього виростають величезні, яблука - чудо. "Але чи корисні?" - сумнівається Леся.
Для себе сусід відвів окрему ділянку. Овочі там, звичайно, не такі гарні, як з "комерційного" городу, зате без стимуляторів росту. Ось такі продукти і шукає тепер Медведєва.
Мінагрополітики рапортує: все більше українців віддають перевагу органічній продукції, вирощеній без пестицидів, гормонів, антибіотиків і ГМО. Як повідомив Фокусу директор Департаменту економічного розвитку та аграрного ринку Сергій Петренко, з кожним роком кількість таких людей збільшується на 2-4%. Всього ж, за даними Асоціації учасників біовиробництва "БІОЛан Україна", 54% співвітчизників готові переплачувати за здорову їжу. Серед них, наприклад, 24-річна киянка Катерина Мохненко. "Вживаючи їжу з хімічними добавками, ви прирікаєте себе на хвороби", - говорить Катерина, що перейшла на "органіку" під час вагітності.
Але чи розуміють прихильники екохарчування, що вони купують? "Багато хто вважає: раз продукція з екологічно чистого середовища, значить, "органіка". Але це не так", - попереджає Петренко. Список критеріїв, за якими продукт кваліфікується як органічний, набагато ширший. За їх дотриманням має стежити держава. Однак поки цей ринок в країні не регулюється, доводиться вірити на слово виробникам.
Веселі ферми
Три роки тому маркетолог Юрій Сергєєв зареєстрував у київській області фермерське господарство під поетичною назвою "Вілла Роз". Територія ферми відносно невелика - всього 12 га. Тому він вирішив брати не кількістю, а якістю, зробивши ставку на органічні продукти. "12 років я прожив в Англії, там познайомився з практикою ведення органічного землеробства і тваринництва, поширеною серед місцевих фермерів", - розповідає Сергєєв. Повернувшись на батьківщину, він задався метою поєднати сучасні європейські технології з напівзабутими традиціями українського села. З часом Юрій став основним постачальником органічної продукції в українські супермаркети. На його ферму їздять на екскурсію забезпечені люди - основний контингент покупців. "Жирність магазинного молока - 2,5%, у нас в два рази вища, - відзначає Сергєєв. - Природно, ціна органічного молока буде вищою. Але відчуйте різницю!"
Тетяна Яблонська на своїй фермі у Вінницькій області зробила ставку на птахівництво. Її кури харчуються органічним кормом, вирощеним в полях, де в боротьбі за урожай не використовувалися хімічні засоби, штучні стимулятори росту, антибіотики і ГМО. "Наші птахи мають достатній простір для природної поведінки, в клітках їх утримувати заборонено", - пишається Тетяна. Ферма обладнана вікнами для доступу денного світла, на кожну курку припадає по 4 кв. м (а не по 21 кв. см, як на промислових фермах). На випасі обладнані затінки. Органічну курку забивають на м'ясо мінімум через два місяці, тоді як промислові, вирощені на інтенсивному живленні, рідко коли доживають до 45 днів. "Тільки дотримуючись такого порядку, фермер отримує право називати свою продукцію органічною", - стверджує Тетяна. Але ж такий товар набагато дорожчий. "Поки що органічну продукцію зустрінеш не у всіх супермаркетах, тому вона часом на 50-100% дорожча від традиційного аналога, - каже Яблонська і тут же додає: - А ось в Європі, де органіку можна зустріти практично на кожній полиці, ціна відрізняється всього на 10-20%".
Урожай для бюрократа
Достеменно дізнатися, який продукт органічний, а який ні, в Україні неможливо. Оскільки законопроект, що регламентує виробництво органіки, у Верховній Раді днями відхилили. "Його відправили на доопрацювання. Це займе кілька місяців", - пояснює Петренко з Мінагрополітики. Поки ж доводиться вірити на слово приватним підприємцям, що стверджують, що, вирощуючи овочі-фрукти, вони не застосовували жодних хімікатів. "На жаль, багато виробників заради додаткового прибутку видають свою продукцію за органічну, але доказів знайти неможливо", - нарікає Яблонська.
За спостереженнями учасників Асоціації біовиробництва "БІОЛан Україна", в минулому році українські супермаркети значно розширили асортимент органічної продукції. Слідом за молоком почали з'являтися м'ясо, крупи та хлібобулочні вироби з написом "еко" або "органік". Однак насправді багато з цих продуктів ніякого відношення до органіки не мають. "Щоб захистити себе від підробок, потрібно шукати на упаковці емблему сертифікуючого органу", - підкреслює голова правління Асоціації "БІОЛан Україна" Василь Пиндус. Приватних сертифікаторів в Україні зараз 15. Держстандарти в цій сфері поки що в розробці, і кожен інспектор бере за основу свої нормативи. Найпопулярніші - європейські.
"Ми інспектуємо і сертифікуємо органічне виробництво, - розповідає директор ТОВ "Органік стандарт" Сергій Галішевський. - Органічний продукт не вимірюється кінцевим аналізом, контролюється весь процес виробництва - від посіву до збору урожаю". Стандарти фірми, що описують умови утримання тварин, їх харчування та лікування, а також правила органічного землеробства, це 100 сторінок тексту. "Фермер зобов'язаний дотримати буферну зону, що відокремлює його органічне господарство від звичайного по сусідству, - говорить Галішевський. - Це може бути як дорога, так і ціле поле, в залежності від типу вирощуваної культури". Якщо сусідське поле обробляється з літака хімікатами або існує загроза перехресного запилення органічної культури з генетично модифікованими рослинами, дистанція, природно, збільшується.
Знак якості чи бренд?
Господиня екоферми "Гармонія" в Київській області Надія Корват зізнається, що її продукція не цілком органічна. Але і без такого напису вона вважає її корисною та якісною. "У нашій країні не може бути органічних продуктів, оскільки українська земля роками оброблялася пестицидами", - вважає Корват.
За інформацією "БІОЛан Україна", сертифікація органічної ферми до 100 га обійдеться в 4000 грн. Аграрії стверджують: таким чином з них просто намагаються здерти додаткові гроші. Селяни ж, які торгують на ринках "надлишками" власноруч вирощених продуктів харчування та живності, побоюються, що, продаючи продукти під виглядом органіки, великі виробники просто хочуть витіснити їх з ринку. Адже бабуся, що вигодувала курку натуральним просом, не піде отримувати сертифікат, а фермер, що годує свою птицю комбікормами, піде і, швидше за все, отримає.
Органіка в цифрах
39% українців стверджують: вони знають, що таке органічна продукція
77% з них готові купувати або купують тільки "органіку"
43% покупців вибирають їжу без "Е"-добавок
В 4 рази зросла кількість органічних господарств в Україні за останні 10 років, а загальна площа органічних сільгоспугідь подвоїлася
На 10-12% щорічно збільшується споживання органічної продукції в світі
13,5% українців не мають потреби купувати органічну продукцію, так як вирощують її на власних дачних і садових ділянках
Любо-дорого
Ціни на органічні продукти в Україні
Яйця курячі - 29-40 грн./10 шт.
Молоко коров'яче - 16-23 грн./л
Сир коров'ячий - 47 грн./500 г
Сметана - 65-75 грн./л (залежно від жирності)
Масло - 58 грн./200 г
Кури - 70 грн./кг
Індички - 90 грн./кг
Яловичина - 95 грн./кг
Мед - 90 грн./л
Картопля-морква - 11 грн./кг.
Сергій Одаренко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас