"Газпром" змінив систему ціноутворення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" змінив систему ціноутворення

Енергетика
1943
ВАТ "Газпром" визнало, що настав час удосконалювати систему ціноутворення за довгостроковими контрактами на постачання газу, пише сьогодні газета "РБК daily". Проте, на розчарування європейських клієнтів монополії, мова йде зовсім не про розширення спотової складової: на думку компанії, нафту як прив'язку в довгострокових контрактах може з успіхом замінити лише відновлювальна енергетика.
Європейські клієнти Газпрому вже давно вимагають перегляду довгострокових контрактів на постачання газу. Останнім часом, коли ціни на нафту зростали (тренд розвернувся лише в кінці квітня 2012р.), а розрив між спотовими котируваннями і контрактними доходив до 135 дол, компанії зазнавали збитків від вимушеного перепродажу російського газу за нижчими цінами. Цю реальність визнав напередодні заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв. Він відзначив проблему зростання нафтових цін і дав зрозуміти, що в перспективі можливий перегляд контрактного ціноутворення.
"Новизна полягає в тому, що як альтернативний енергоресурс для визначення цін в майбутньому можна було б вибрати не виснажувальний ресурс, а поновлюваний", - йдеться в доповіді заступника голови Газпрому. Іншими словами, альтернативою нафти могла б стати відновлювальна енергетика або похідні від неї ціни на електроенергетику, пояснює Медведєв. Про які конкретно поновлювані джерела йде мова, в Газпромі напередодні не пояснили.
На думку видання, мова йде про модифікацію існуючої моделі ціноутворення - так званої голландської, або гронінгенської, моделі, що з'явилася ще 1970-і рр., коли Голландія почала експортувати газ з родовища Гронінген (тоді газ став активно витісняти рідке паливо з електрогенерації ). В основі моделі лежить прив'язка ціни газу до вартості його заміщення, тобто альтернативних для споживача енергоносіїв. В їх ролі можуть виступати нафтопродукти (найчастіше це дизпаливо і мазут), нафта, вугілля, а також електроенергія і біржові котирування газу. В існуючій формулі Газпром використовує прив'язку до нафтопродуктового "кошику", причому з часовим лагом, що становить від шести до дев'яти місяців.
Саме це на тлі зростання цін на нафту не влаштовує європейських клієнтів Газпрому, які останнім часом активно виступають за прив'язку контрактних цін монополії до значно нижчих спотових котирувань. Зокрема, напередодні спотова ціна газу на найбільш ліквідному майданчику - британській NBP становила 294 дол за 1 тис. куб. м, голландській TTF - 297 дол, у той час як середня ціна Газпрому на кордоні з Німеччиною становить 453 дол за 1 тис. куб. м (дані за квітень ц.р.). В результаті європейські покупці стали збільшувати закупівлі газу за спотовими цінами і зменшили імпорт російського газу (у I кварталі 2012р. Експорт Газпрому в країни Європи скоротився на 11%, а за травень ц.р., за даними ЦДУ ПЕК, майже на 20%). За оцінкою Societe Generale, в 2012р. поставки газу, прив'язані до спотових котирувань, можуть вперше за всю історію перевищити обсяги палива, поставлені за довгостроковими контрактами з нафтовою прив'язкою (в 2011р. частка поставок за спотом становила близько 45%).
Нагадаємо, в лютому ц.р. "Газпром" знизив ціну в рамках довгострокових контрактів на газ для європейських споживачів у середньому на 10%. Мова йде про важливих клієнтів холдингу, зокрема французьку GDF Suez, німецьку Wingas, словацьку SPP і турецьку Botas.
У січні 2012 р. "Газпром" підписав з низкою європейських компаній документи, які передбачають адаптацію ціни російського газу, закуповуваного за довгостроковими контрактами, до мінливих ринкових умов в країнах ЄС.
За підсумками 2011 р. експорт російської компанії в далеке зарубіжжя склав 150 млрд куб. м газу.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас