Експерт: В Європи нема зручних шляхів виходу з кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В Європи нема зручних шляхів виходу з кризи

Казна та Політика
785
В Європи немає зручних шляхів виходу з кризи, оцінив ситуацію міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле в інтерв'ю Handelsblatt. Приборкати кризу, що вирує в регіоні, можна, тільки зажадавши, щоб усі європейські країни строго виконували взяті на себе зобов'язання, які до того ж не суперечать підтримці зростання економіки, переконаний він, пише "РБК daily".
Коментуючи ситуацію про можливість виходу Греції в найближчі місяці з валютного союзу, він заявив: "Таке рішення повинна приймати сама Греція. У будь-якому разі мені не до душі, що на тлі важкої ситуації і на фінансових ринках, і в самій Греції з'являються все нові чутки подібного роду. Крім того, зауважу, що гучні пророцтва близького кінця світу ще ніколи не справджувалися".
"Ми завжди говорили, що кредитні можливості ЄФФС дорівнюють 440 млрд євро, з яких Німеччина надає гарантії на 210 млрд євро. І ми завжди дотримувалися одностайної думки з приводу того, що на зміну цьому тимчасовому фонду допомоги якомога швидше повинна прийти довготривала фінансова структура. Можливо, ви пам'ятаєте, що ще раніше я говорив про те, що нам необхідно мати щось на зразок європейського валютного фонду. Тоді ця заява всіх шокувала, проте нинішній Європейський механізм стабільності дуже близький до того, що ми тоді мали на увазі", - зазначив міністр.
"Ми завжди усвідомлювали, що проект єдиної валюти - справа важка, тому що валюти в принципі ідентичні державам. Не вистачає узгодженості між грошовою та фінансовою політикою. Проблем у нас справді багато. Але деякі з них виникли б у будь-якому випадку, тому що світ повністю змінився - в результаті науково-технічних революцій, наприклад в IT і комунікаційних технологіях, а також глобалізації. Ось і почалася в 2008 році банківська і світова економічна криза, яку багато хто вважає найважчою з часів Великої депресії, випробовує зону євро на міцність", - сказав голова Мінфіну.
Крім того, говорячи про можливість введення євробондів, Шойбле повідомив: "Уряд Німеччини завжди повторював, що, перш ніж ми почнемо домовлятися про спільне управління боргами, нам необхідно мати повноцінний податковий союз. На зустрічі голів урядів країн зони євро, що відбулася минулої середи, голові Єврокомісії Жозе Мануелю Баррозу, голові Європейської ради Герману ван Ромпею, голові ЄЦБ Маріо Драгі та керівнику Єврогрупи Жан-Клоду Юнкеру було доручено спільно розробити концепцію того, як після бюджетного пакту і ЄМС вийти на створення податкового союзу - як наступного кроку. Але проект цей є середньостроковим".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас