Дніпропетровська історія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дніпропетровська історія

Кримінал
2409
1 червня Служба безпеки України заявила про затримання винних у весняних вибухах в Дніпропетровську. За словами силовиків, терористами виявилися пересічні громадяни, які прагнули шантажувати державу. Опозиціонери запевняють, що обвинувачуваних у вибухах могли підставити.
Дивні вибухи
27 квітня у Дніпропетровську протягом години трапилися чотири вибухи, від яких загалом постраждала 31 людина. Бомби були закладені в урнах на зупинках громадського транспорту. У місті на короткий час запанувала паніка, перестав працювати мобільний зв'язок, підрозділи МВС перевели на посилений режим несення служби. Влада класифікувала подію як теракт. Прокуратура буквально за один день передала розслідування в Службу безпеки України. В останній, в свою чергу, висунули не одну, а 6 версій події. За словами голови СБУ Ігоря Калініна, справу могли об'єднати зі справою про вибух в місті 16 листопада минулого року. Для цього було кілька причин: характер вибухів, місце встановлення вибухового пристрою, те, що основними елементами ураження були осколки урн. "Якщо будуть збіги ідентичні і за іншими ознаками, ці дві справи можна буде об'єднувати в одне провадження", - сказав Калінін Він нагадав, що у справі 16 листопада СБУ поки не встановила винного, оскільки сила удару і температура вибуху знищили всю доказову базу. Однак, підкреслив голова СБУ, вдалося скласти фоторобот підозрюваного у вибуху 16 листопада минулого року, який зараз розміщений в людних місцях міста. При цьому, спочатку "силовики" не стали брати до уваги політичні версії. "Не бачу ніякої політики в цьому. Це все носить кримінальний характер. А те, що справу порушено за статтею "терористичний акт" - інакше і бути не може, тому що це дії, спрямовані на те, щоб не тільки принести шкоду життю, здоров'ю, а й на те, щоб залякати людей", - заявив зокрема керівник головного слідчого управління МВС Василь Фаринник. Слід зазначити, що перед вибухами в Дніпропетровську вбили відомого бізнесмена Геннадія Аксельрода. Тому в пресі розглядалася в тому числі і версія бандитських воєн. На користь того, що справа неполітична, говорив і той факт, що терористи не висунули жодного ультиматуму. Крім того, Дніпропетровськ - явно не центр сьогоднішнього політичного життя країни.
Але вже тоді з'явилися перші голоси, що звинувачують владу в події. Причиною послужило, в першу чергу, екстрене зібрання Верховної Ради, яке "регіонали" провели заради заслуховування інформації про розслідування вибухів. Як потім виявилося, не тільки це цікавило правлячу коаліцію. На цьому ж засіданні в спішному порядку проголосували за нового омбудсмена, яким стала Валерія Лутковська. "Все, що ми зараз побачили в парламенті, я можу назвати тільки політичним мародерством. На крові, пролитій в Дніпропетровську, на цій трагедії - вони нічим не гребують - вони провели питання, які їх найбільше цікавили, а це кредит, кадрові призначення та це присяга омбудсмена. Ці люди вже ні перед чим не зупиняться, у них немає меж", - прокоментував те, що трапилося, один з лідерів опозиції Арсеній Яценюк. Директор інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, у свою чергу зазначив, що владі те, що трапилося, вигідно не тільки як причина, через яку вдалося таки провести на посаду омбудсмена свою людину. "Політична: владі треба виправдання для серйозного закручування гайок, аж до введення надзвичайного стану. Підсумком цього має стати перенесення виборів - можливо, у влади не складається виборний пасьянс", - упевнений Карасьов. На користь цієї версії є кілька непрямих свідчень, найбільш яскравими з яких є дивні "збіги". Так, Міністерство надзвичайних ситуацій 25 квітня випускає укази № 719 і № 720, згідно з якими начальницький склад відомства (в т.ч. і апарату МНС), задіяний у боротьбі з тероризмом, отримував підвищення окладів. Крім того, за день до вибухів був відхилений законопроект Вадима Колесніченка "Про протидію екстремізму". Ці факти насторожили спостерігачів. Тому, коли в СБУ оголосили про затримання зловмисників, далеко не всі повірили "силовикам".
На прізвисько "доцент"
Перший день літа в цьому році видався п'ятничним. Незважаючи на майбутні вихідні і свята, він не був легким. 31 травня в МВС заявили про затримання зловмисників, а вже 1 червня Служба безпеки України оголосила про арешт "дніпропетровських терористів" і поширила оперативне відео затримання "терористів". Їх було чотири. При цьому, серед них, якщо вірити СБУ, був навіть викладач (називали навіть його звання - доцент) одного з дніпропетровських вишів. Пізніше народний депутат Геннадій Москаль конкретизував інформацію. За його словами, не правоохоронні органи вийшли на підозрюваних, а підозрювані вийшли на них. "І якщо вже озвучена версія про політичні мотиви теракту, то необхідно з'ясувати, чи не підштовхнув їх хтось до цього кроку - вийти на СБУ? І чи не залишиться надалі цей "хтось" у статусі "невстановленої слідством особи"?", - зазначив Москаль. За його інформацією, за два з половиною тижні до затримання підозрюваних на Управління СБУ в Дніпропетровській області вийшли невідомі і зажадали спочатку два мільйони доларів, а побачивши, що СБУ пішла на переговори, - чотири з половиною мільйони доларів. Депутат зазначає, що дії шантажистів були настільки наївними і непрофесійними, що для оперативників не було особливо важко встановити їх особи. При цьому, Москаль назвав і імена підозрюваних, яких суд залишив під вартою. Цікаво, що один з них не тільки працював викладачем на кафедрі політології одного з університетів, а й через кілька днів після вибухів давав коментар щодо трагедії як експерт російському телеканалу. Зокрема, він заявив: "Є багато людей, яких скоротили в армії і міліції, все це могло привести до того, що якась озлоблена людина, що володіє відповідними знаннями, могла показати своє невдоволення тим, що трапилося". Цікаво також, що його співучасником був колега по кафедрі, який займав посаду асистента. Колишні співробітники кафедри підтверджують факт затримання колег. Втім, студенти запевняють, що жоден із викладачів не схожий на фотороботи, поширені міліцією. У МВС імен затриманих не називають. Та й те відео, яке поширила прес-служба СБУ, змушує засумніватися в тому, що до вибухів причетні викладачі. Оприлюднене листування свідчить про кричущу неграмотність терористів. Крім того, звертає на себе увагу і непродуманість дій зловмисників. Так, з усіх способів отримання грошей вони вибрали той, що найлегше відстежується - на банківські картки. "Повідомлення приходили на нашу електронну адресу. Повідомлення приходили по смс. Мобільний термінал використовувався активно. Картки вони нам присилали поштою. Тобто певні практичні кроки злочинці повинні були здійснювати - вони їх робили. Відповідно вони залишали певні сліди. Відповідно у нас з'явилася можливість ідентифікувати цих осіб", - прокоментував дії підозрюваних голова СБУ Ігор Калінін. Якщо затримані дійсно винні в події, то це вирок і вітчизняній системі освіти.
При цьому, в органах поспішили запевнити - тільки корисливість спонукала терористів. Зривати футбольний чемпіонат Євро-2012 вони не збиралися. "Ніяких даних про те, що ці вибухи були спрямовані на те, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні перед Євро-2012, немає. Це (гроші - Ред.) - була єдина вимога", - сказав Калінін. Зате "силовики", видно, дуже старалися зловити зловмисників до початку матчів. У ЗМІ відзначали, що після вибухів у Дніпропетровську частина іноземних уболівальників відмовилася від візиту в Україну, і здала свої квитки. В цілому ж Україну відвідає близько 400 тисяч осіб. І витратять вони, за підрахунками експертів, на один мільярд доларів менше, ніж від них очікували. А це означає, що Євро для нашої країни буде більш збитковим, ніж очікувалося. В таких умовах СБУ і МВС повинні були зробити практично неможливе і гарантувати після вибухів у Дніпропетровську безпеку уболівальників. Те, що "дніпропетровські терористи" виявилися настільки непідготовленими і попалися до початку чемпіонату - незвичайне везіння для спецслужб. Втім, не виключений і той факт, що на вибухах вирішили збагатитися зовсім не ті, хто їх організував. Поки триває слідство і в справі не виключені нові повороти. Втім, вже зараз не всі вірять у винність затриманих. "Як говорять самі учасники обшуків, майже все, вказане в конвертах, знаходилося - пляшечки, пробірки, якісь реактиви, порошки, рукавички, футболки, куртки-вітрівки, кеди. Складалося враження, що вже перед початком обшуків було відомо, що де лежить", - відзначає той же Москаль.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас