Агросектор України - мекка для інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Агросектор України - мекка для інвесторів

Аграрний ринок
1778
Агросектор України залишається досить привабливим для інвесторів завдяки низці причин: несформований ринок продовольчих продуктів, відсутність можливості розширювати посівні площі в аграрних країнах та наявність таких площ в Україні, висока родючість чорнозему, низька собівартість готової продукції за рахунок дешевої робочої сили, пільгове оподаткування сільськогосподарських підприємств в Україні, зростання попиту на біопаливо і так далі.
Олена Макеєва, керуючий партнер ТОВ Аудиторська фірма "Аксьонова та партнери" для UBR.UA
Перспективи та можливості сільського господарства
Україна, за даними ООН, перебуває в трійці світових лідерів за динамікою виробництва с/г продукції. Величезна кількість інвестиційних можливостей є і в галузі вирощування, заморожування ягід в Україні. Ця продукція споживається не тільки в Україні, вона також експортується в країни ЄС. І мені відомі успішні проекти в цій галузі не з чуток. До того ж в 2012 році планується скасування мораторію на продаж с/г земель, що істотно вплине на розвиток цієї галузі. Однак, на мій погляд, найважливішими перевагами АПК України є:
- зростання обсягів внутрішнього споживання с/г продуктів;
- державна підтримка галузі в частині запровадження спеціального режиму оподаткування - фіксованого сільськогосподарського податку.
Фіксований сільськогосподарський податок (ФСП) стягується з одиниці земельної площі у відсотках до її нормативної грошової оцінки, на відміну від 21% ставки податку на прибуток. Цей податок замінює сплату таких податків і зборів: податок на прибуток, земельний податок, збір за спеціальне використання води, збір за здійснення деяких видів підприємницької діяльності (торговельна діяльність). Більше того, платники ФСП застосовують спеціальний режим оподаткування ПДВ: сума ПДВ не підлягає сплаті до бюджету, а повністю залишається у розпорядженні с/г підприємства для виробничих цілей.
В інтересах інвесторів - не тільки земля
Найчастіше інвестори купують с/г компанії в Україні, які вже володіють землею, якоюсь технікою, де відпрацьовані ринки збуту, підібрана команда професіоналів тобто налагоджений бізнес. В більшості випадків при проведенні процедур первинного аналізу бізнес-ризиків (Due Diligence Review) виникає низка юридичних ризиків, пов'язаних з некоректним оформленням договорів оренди землі, а також податкових ризиків у зв'язку з низькою якістю бухгалтерського обліку, відсутністю або некоректним формуванням собівартості готової продукції, що тягне за собою податкові ризики. Якість бухгалтерського та податкового обліків в с/г регіонах України залишає бажати кращого. Дуже часто бухгалтерський облік ведеться по-старому, без використання бухгалтерських програм, що не дозволяє оперативно надавати запитувану інформацію інвестору. І така інформація часто не є прозорою, а значить її складно перевірити аудитору. Проте і це не заважає інвесторам купувати підприємства та інвестувати в економіку України.
Казуси вітчизняного ведення бізнесу на селі
У нашій аудиторській практиці вже є декілька смішних історій. Наприклад, бухгалтер с/г компанії приходить на роботу до 10-11 ранку і йде близько 16-00, тому що йому треба доїти корову. І ніякий аудит не зупинить його, домашнє господарство важливіше. Або ось ще, на запитання, як Ви використовуєте страусів в господарській діяльності компанії, бухгалтер відповідає: "Ну як використовуємо, з одного яйця страуса можна зробити омлет і нагодувати півколгоспу". При цьому аудитор зазначає, що утримання страуса не пов'язане з господарською діяльністю підприємства, його не треба амортизувати. Більше того, це є додатковим благом працівників, яке обкладається податком на доходи фізичних осіб. Іноземним інвесторам складно розуміти цю бухгалтерію, однак і вони не встоять перед такою відкритістю бухгалтерів, - інвестують кошти в освіту своїх фінансистів, оплачують їм курси 1С, наймають консалтингові компанії. Одним словом, звикають до таких національних особливостей.
Іноземцям не чужі українські традиції
Не варто лукавити, і с/г компанії стикаються з проблемами адміністрування податків: то ПДВ не відшкодовують експортерам, то збитки знімають навіть без податкової перевірки. Однак іноземці є найбільш законослухняними підприємцями, і найчастіше свої права відстоюють у суді. Безумовно, ці проблеми адміністрування податків в цілому негативно впливають на будь-яку галузь економіки будь-якої країни. Тому в більшості випадків менеджмент іноземних компаній перебуває в Україні і самостійно контролює свій бізнес. Багато з них вже добре розуміють українську мову, їм не чужі українські звичаї і традиції. Вони встигли полюбити Україну, почасти тому, що люди в нашій країні доброзичливі.
Припускаю, що цей сектор економіки України ще довго буде привабливим для інвесторів, незважаючи на велику конкуренцію в цьому сегменті.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас