Болгарія може відмовитися від участі у проекті газопроводу "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгарія може відмовитися від участі у проекті газопроводу "Південний потік"

Енергетика
1217
У проекту газопроводу South Stream можуть виникнути нові складнощі. Від нього погрожує відмовитися Болгарія. Софію не влаштовують запропоновані Росією ставки прокачування і норма рентабельності проекту, навіть за умови, що "Газпром" пообіцяв Болгарії зробити знижку 11% на газ. Якщо сторони не домовляться, місце Болгарії в проекті може зайняти Румунія, хоча це підвищить його вартість, пише видання "Коммерсант".
Вчора голова Міністерства економіки, енергетики і туризму Болгарії Делян Добрев повідомив, що Софія може не підписати до 15 листопада угоду щодо будівництва газопроводу South Stream з Росії до Європи. Цей термін керівництву "Газпрому" назвав Президент Володимир Путін, будівництво газопроводу має початися в грудні. Болгарія вже відмовилася від реалізації двох великих енергетичних проектів з Росією - з будівництва АЕС "Белене" і нафтопроводу Бургас-Александруполіс. З приводу South Stream, за словами пана Добрева, переговори поки тривають, але Болгарія не готова підписати угоду, тому що Росія "висунула нові вимоги до фінансової моделі South Stream, перш ніж погодитися надати знижку на природний газ".
Про дисконт на газ для Болгарії в розмірі 11,1% з 1 квітня 2012 р. Делян Добрев домовився в середині травня з головою "Газпрому" Олексієм Міллером (в 2011 році ціна складала близько 390 дол за 1 тис. кубометрів). За словами болгарського чиновника, країна відправила документи на знижку ще два тижні тому. Її передбачалося розраховувати виходячи із середньозваженої ціни поставок газу в республіку з квітня по грудень 2012 року, а отримати її Болгарія повинна була заднім числом.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас