"Газпром" може дати Україні аванс за транзит газу в сумі 2 мільярди дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" може дати Україні аванс за транзит газу в сумі 2 мільярди дол

Енергетика
862
Російський "Газпром" у найближчі дні може оформити аванс за транзит через Україну на 2 мільярди доларів, щоб вона на ці гроші закачала газ в підземні сховища і змогла забезпечити безперебійні поставки в Європу, заявив голова російського газового холдингу Олексій Міллер.
"У нас є розуміння, що у "Нафтогазу" повинні з'явитися фінансові ресурси для закачування газу в ПСГ. Таке рішення може бути знайдене, ми могли б проавансувати "Нафтогазу України" те, що ми повинні заплатити за транзит, - приблизно 2 мільярди доларів, щоб вони використовували їх на закачування належних обсягів газу в ПСГ. Є розуміння, що ми в найближчі дні таку домовленість оформимо", - сказав Міллер.
Він висловив сподівання, що після надання авансу питання закачування необхідної кількості газу в українські ПСГ буде вичерпано. Однак, за його словами, поки не ясно, яка саме кількість для цього необхідна.
"Скільки газу вони вже закачали? І якими темпами вони могли б закачувати газ на ці гроші, потрібно зрозуміти", - сказав Міллер.
Він зазначив, що "Газпром" не володіє даними про те, які обсяги газу Україна використовує для своєї економіки, а які направляє в ПСГ. При цьому голова "Газпрому" підкреслив, що ніяких поступок щодо ціни і контрактних обсягів для закачування газу в ПСГ "Газпром" надавати не буде.
Нагадаємо, раніше Міллер висловив стурбованість, що якщо НАК не закачає необхідні обсяги газу в ПСГ, то, за його словами, це "призведе до того, що Україна буде відбирати несанкціоновано з експортної транзитної труби російський газ, призначений для європейських споживачів взимку 2013 року у великих обсягах, що може серйозним чином позначитися на поставках російського газу в Європу".
До цього начальник департаменту науково-технічної діяльності та зовнішніх зв'язків компанії "Укртрансгаз" Роман Шимко повідомив, що в сховища буде закачано всього 17-18 млрд куб. м газу. Зазвичай до початку опалювального сезону "Укртрансгаз" накопичує в ПСГ 22-25 млрд куб м газу для гарантії його безперебійного транзиту в ЄС. "Але в цьому році ми закачаємо обсяги, яких Україні достатньо для проходження опалювального сезону", - заявив Шимко.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас