Кіпр може вимагати допомоги ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр може вимагати допомоги ЄС

Казна та Політика
407
Кіпр може звернутися за фінансовою допомогою до Євросоюзу, повідомив в неділю інтернет-сайт британської газети Financial Times з посиланням на голову ЦБ острівної держави Панікоса Дімітріадіса, пишуть РИА Новости.
За словами Дімітріадіса, подібний розвиток подій стає більш ймовірним, оскільки до кінця червня Кіпру необхідно знайти 1,8 мільярда євро на рекапіталізацію другого за розміром острівного банку Cyprus Popular Bank. Цей банк серйозно постраждав від кризи в Греції, втративши гроші на "поганих" кредитах грецьким споживачам, а також на реструктуризацію грецького державного боргу перед приватними кредиторами.
За словами голови кіпрського ЦБ, він не відкидає, що країні вдасться домовитися з ЄС про продовження крайнього терміну рекапіталізації Cyprus Popular Bank до серпня і постаратися до цього часу знайти приватних кредиторів для підвищення капіталу банку.
Голова Cyprus Popular Bank Міхаліс Сарріс також припустив, що Кіпру знадобиться допомога ЄС.
"Складно уявити, звідки (фінансування) може прийти, якщо не з Європи", - сказав Сарріс.
Раніше Кіпр отримав міжурядовий кредит від Росії на 2,5 мільярда євро, який, як сподівалися в уряді країни, повністю закриє потреби бюджету на 2012 рік. Кіпр позбувся доступу до міжнародних ринків капіталу через занадто високі ринкові відсотки.
Кіпр серйозно постраждав від грецької кризи - місцеві банки втратили більше 3 мільярдів євро на реструктуризацію суверенного боргу Греції. Сума кредитів, які видали кіпрські банки грецьким приватним компаніям, становить 22 мільярдів євро, при тому, що ВВП острівної держави становить 18 мільярдів євро, нагадує Financial Times.
Фінансова індустрія є провідною в економіці Кіпру, і банки острова традиційно тісно пов'язані з Грецією. Фінансові проблеми Афін і загроза виходу з єврозони вже відбилися на Кіпрі, хоча місцеві банки поки не зареєстрували відтоку депозитів, як це відбувається в Греції.
Президент Дімітріс Хрістофіас заявляв раніше, що острів докладе всіх зусиль, щоб не вдаватися до кредитної підтримки ЄС. Уже три країни єврозони - Греція, Португалія та Ірландія, - отримують кредити ЄС і МВФ в обмін на жорстку програму зниження державних витрат.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас