Азаров "посунув" газові переговори і "запустив" атомні... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров "посунув" газові переговори і "запустив" атомні...

Енергетика
1511
Прем'єр-міністр своїми безапеляційними висловлюваннями, що прозвучали в кінці минулого, і повтореними під кінець поточного тижня, судячи з усього, створив проблеми для українських газових переговорників.
А як інакше розцінювати заяву Миколи Азарова про те, що росіяни погодилися серйозно розглянути аргументи української сторони і найближчим часом готові повернутися до перегляду газового контракту? Адже було заздалегідь зрозуміло, що росіяни не залишать без уваги подібні висловлювання, якщо вони дійсно не дозріли для "компромісу". Таки підтвердилося, що вони не дозріли і відповіли жорстко - "Газпром" не менш безапеляційно заявив, що ні про який перегляд контрактів не може бути й мови. Можливо, російські товариші просто не врахували рішення Конституційного суду України, який повернув парламентаріям право вносити законопроекти про денонсацію міжнародних угод, а значить відкрив дорогу для скасування харківських домовленостей щодо газу і флоту? А можливо, це український прем'єр, виголошуючи свої месиджі, врахував якісь тільки йому відомі фактори, наприклад, зміщення акцентів в енергетичних переговорах з РФ з газу на атомну енергетику?
Погрози на словах Росію не лякають...
"Керівники РФ погодилися серйозно розглянути аргументи української сторони щодо поставок російського газу в Україну і найближчим часом повернуться до перегляду контракту, який, очевидно, ставить Україну в нерівні конкурентні умови", - сказав прем'єр-міністр України Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду 31 травня.
Нагадаємо, що в той же день Конституційний Суд визнав неконституційним позбавлення Верховної Ради права вносити законопроекти про денонсацію міжнародних угод. Як відомо, однією з найбільш болючих для української опозиції міжнародних угод, підписаних нинішньою владою, є харківські домовленості, згідно з якими Україна отримала знижку на газ в розмірі $100 на 1 тис. куб. м в обмін на пролонгацію перебування в Україні ЧФ РФ до 2042 року. Представники опозиційних партій неодноразово заявляли про те, що ці угоди суперечать національним інтересам України і повинні бути скасовані. Таким чином, рішення КС цілком може бути сприйнято, як спроба влади використати опозицію як ще один фактор тиску на Кремль в процесі переговорів щодо ціни газу. Зіставивши слова прем'єра і рішення КС, можна подумати, що це українська влада готує для непоступливого Кремля ще один аргумент.
Але одна справа сприйняття "тактичних маневрів" нашої влади в самій Україні і зовсім інше - як на це подивляться в Росії. Незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут вважає, що якщо керівництво України справді розглядає варіант скасування харківських угод, як ще один козир у переговорах з РФ, то це виглядає, як чергова спроба наступити на ті самі граблі. "Якщо Україна хоча б заїкнеться про можливість денонсації, на наступний же день голова російського уряду підпише відмову від преференцій у вигляді експортного мита на газ, що поставляється в Україну, і ми будемо змушені платити 525 доларів за тисячу кубічних метрів газу в тому ж місяці, коли це буде зроблено. Я не вірю в персональний потенціал українського керівництва, не вірю в те, що після двох з половиною років вагань і порожньої риторики, наші керівники зважаться всерйоз ускладнити відносини з Росією, і зробити це саме в той момент, коли російське керівництво сильне, як ніколи", - сказав експерт.
Разом з тим він визнав, що денонсація харківських угод безумовно відповідає національним інтересам України. "Але якщо говорити про серйозну розмову з Росією, то тут не можна діяти за допомогою натяків і погроз, потрібні послідовні і рішучі дії. Поки наші керівники тільки намагаються зобразити загрозу, росіяни можуть встигнути "дати по морді", - додав О.Нарбут.
На його думку, російське керівництво неодноразово продемонструвало, що його влаштує тільки варіант беззастережної капітуляції з боку України. "Росія налаштована на позитивний підсумок переговорів з Україною, який для неї полягає в отриманні повного контролю над українським газовим ринком і газотранспортними активами, включаючи підземні сховища газу. Україна ж сьогодні перебуває у дуже слабкому становищі, маючи на увазі насамперед залежність від російських кредитів. Маючи такі козирі на руках, росіяни не настільки наївні, щоб взяти і погодитися на якісь нові аргументи", - додав експерт.
У зв'язку з цим дуже цікаво почути думку представника опозиції, яка по ідеї повинна зіграти в газовій партії роль "полку в засідці". У коментарі УНІАН народний депутат України (БЮТ), міністр енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима заявив, що не вбачає зв'язку між рішенням КС і заявою Миколи Азарова.
"Рішення Конституційного суду я пояснюю тим, що радники Президента говорять йому про те, що можна робити, а чого не варто робити ні за яких обставин. І я вважаю, що заборона депутатам вносити законопроекти про денонсацію міжнародних угод знаходилася за тією межею, яку Януковичу радять не переступати. Заборони на внесення законопроектів про денонсацію міжнародних угод депутатами парламенту немає в жодній країні Європи", - пояснив народний депутат.
Тим не менше він не відмовився потеоретизувати на цю тему. "Якщо ж розглядати рішення Конституційного суду як продуманий демарш в бік Росії, то ми навряд чи дочекаємося реакції у відповідь. У Москві прекрасно розуміють, що в парламенту сьогодні немає достатньої кількості голосів для схвалення рішення про денонсацію харківських угод", - зазначив О.Гудима і додав: "Що ж стосується заяв прем'єр-міністра, то я вважаю, що пану Азарову наснився сон, в якому росіяни хотіли домовлятися. При сильному Путіні і дуже слабкому Януковичі, нам просто нічого запропонувати Росії в обмін на зниження ціни газу".
Він також нагадав, що росіяни ще місяць тому говорили про те, що переговорний процес з Україною щодо ціни на газ призупинено і вони не бачать сенсу продовжувати його в нинішньому форматі.
На думку парламентарія, спроби зрушити переговори з мертвої точки методами дрібного шантажу приречені на провал. "Згадайте, у нас вже були заяви про закупівлю азербайджанського газу, потім туркменського, потім німецького, але жодної реакції з боку Кремля на це не було. Єдине, що сьогодні дійсно може не сподобатися росіянам, - це скорочення закупівель газу Україною, яке вже відбувається", - зазначив О.Гудима.
Отже, думки експертів розділилися в нюансах, але зійшлися в головному - Москва залишається несприйнятливою до української риторики, якщо така не підтверджується конкретними діями.
Зміна пріоритетів
Проте залишається питання, поставлене на самому початку - якщо прем'єр-міністр знав про відсутність прогресу в переговорному процесі, а він не міг не знати, тоді навіщо він зробив настільки провокаційну заяву? А в тому, що слова його "зрикошетили" по своїх, не залишають сумнівів заяви росіян у відповідь. Так віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович, який курирує ПЕК, сказав 31 травня, що у нього немає інформації про готовність російського керівництва переглянути газовий контракт з Україною.
"Нас, звичайно, хвилює, як складатиметься ситуація з балансами газового ринку в Україні в цьому році, взимку", - додав він. "Чи вистачить оборотних коштів для закачування ПСГ у наших українських партнерів з тим, щоб потім не було перебоїв з постачанням газу в Європу при дотриманні задоволення всіх потреб українських споживачів. Все це дуже актуальні теми, але що стосується саме перегляду домовленостей, у мене немає такої інформації", - сказав віце-прем'єр.
Зверніть увагу, у відповіді Дворковича присутня пряма вказівка на важке фінансове становище "Нафтогазу", а також натяк на те, що виправити ситуацію можуть тільки російські кредити.
У свою чергу заступник голови адміністрації Кремля Дмитро Пєсков котрий вже раз зазначив, що Росія керується винятково чинними угодами щодо газу. Зрозуміло, що після таких коментарів, українським переговорникам на чолі з міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойком доведеться довго пояснювати щось своїм російським партнерам.
Експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук переконаний, що в словах Миколи Азарова слід шукати політичний підтекст. "Наскільки мені відомо, основним завданням, яке ставив перед собою Азаров, коли їхав на зустріч з Медведєвим 26 травня, було досягнення домовленостей щодо кредитування Росією добудови енергоблоків на Хмельницькій АЕС. І керівництво РФ ще раз підтвердило, що воно готове кредитувати цей проект, хоча і не назвало конкретних термінів", - сказав експерт.
При цьому, за його словами, для українського прем'єр-міністра напередодні парламентських виборів надзвичайно важливо продемонструвати Президенту хоч якісь досягнення в переговорах з Росією в енергетичній сфері. "У нинішніх умовах, коли переговори щодо ціни газу зайшли в глухий кут, більш реальним виглядає досягнення домовленостей у ядерній сфері, в першу чергу, щодо виділення російського кредиту на добудову ХАЕС. І нам це потрібно, і Росія зацікавлена в цьому проекті", - зазначив Ю.Корольчук.
Ось тут, на думку експерта, і слід шукати мотиви дій Миколи Азарова. "Знаючи, що Росія не потерпить такого відвертого блефу, він все ж зробив цю заяву і можна говорити, що вона серйозно ускладнила роботу українських переговорників, відкинувши їх назад в переговорному процесі. Тепер Росія буде займати ще більш жорстку позицію", - вважає експерт.
Він переконаний, що тут величезну роль зіграли політичні міркування. "Своєю заявою Азаров "підклав свиню" Юрію Бойку, який відповідає за перебіг переговорів перед Президентом. При цьому потрібно розуміти, що Азаров, хоча і є головою уряду, але це не його уряд - всі члени Кабміну зав'язані з різними групами впливу і вирішують свої власні питання, часто безпосередньо через Януковича. Саме тому Азаров ще більше вирішив затягнути переговори щодо газу, для того щоб виграти час для досягнення власного результату і принести Президенту на блюдечку договір у сфері ядерної енергетики. Це досягнення Азарова цілком може стати додатковим аргументом в очах Президента, для того щоб зберегти за Миколою Яновичем пост прем'єр-міністра і після парламентських виборів", - прогнозує Ю.Корольчук.
Говорячи про рішення КС про денонсацію міжурядових угод, експерт назвав його ще однією спробою створити важіль тиску на Росію. "Але я дуже сумніваюся, що денонсація відбудеться насправді. Більше того, я вважаю, що і опозиція, у разі отримання більшості в Парламенті після виборів, не піде на скасування харківських домовленостей. Всі розуміють, що подібні дії викличуть дуже жорстку реакцію Росії, а цього ніхто не хоче ні у владі, ні в опозиції", - підсумував експерт.
P.S. З експертною думкою можна не погоджуватися, але складно сперечатися з тим фактом, що чим довше Україна виконує умови газових угод, підписаних Тимошенко в 2009 році, тим слабшою вона стає. У зв'язку з цим збільшення в енергетичному балансі країни альтернативних газу джерел енергії виглядало як найважливіше стратегічне завдання. Атомна енергетика, яка забезпечує 50% і більше загального обсягу електроенергії, що виробляється в Україні, є на сьогоднішній день найважливішим стримуючим фактором зростання залежності від російських вуглеводнів. Так, основним постачальником ядерного палива для українських АЕС є Росія, але тут немає таких кабальних домовленостей, як в газовій сфері, а значить завжди залишається простір для маневру. Принаймні - поки що. І цей простір необхідно зберегти, незважаючи на необхідність отримання російського кредиту на добудову ХАЕС.
Петро Черних
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас