"Стадіони ненависті" до Євро-2012? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Стадіони ненависті" до Євро-2012?

2111
На Заході набирає силу скандал, пов'язаний з діяльністю ультраправих і фанатських угрупувань в Україні. Після низки журналістських розслідувань, у справу втрутилися вітчизняне міністерство закордонних справ і президент України. Однак заспокоїти іноземних уболівальників перед Євро-2012 навряд чи вдасться.
Нетолерантна Україна?
28 травня ВВС випустило репортаж "Євро-2012: стадіони ненависті". У ньому розповідається в тому числі і про українських футбольних фанатів. Точніше - про нацизм серед українських вболівальників та насильство, що застосовується ними щодо представників інших національностей. Тема не нова. Ще автор фільму "Інший Челсі: історія з Донецька" Якоб Пройсс влітку 2011 року заявляв про бажання зняти фільм про Львів, де, на його думку, процвітає фашизм. "Міська влада, де 90% місць займають депутати від партії "Свобода", що не приховують своїх фашистських поглядів", - говорив тоді Пройсс. Навряд чи б Пройсс обійшов у своєму фільмі львівських "ультрас", в одній з кричалок яких є слова: "москалів на ножі". А навесні 2012 задовго до виходу гучного репортажу ВВС британський журналіст з газети "The Sun" підготував матеріал про те, що львівських уболівальників тренують під Івано-Франківськом люди з "Патріота України" - однієї з ультраправих організацій. Але в цьому репортажі не було показано сцен насильства, на відміну від репортажу ВВС. Та й The Sun британці відносять до "жовтих" ЗМІ, на відміну від ВВС - корпорації, популярної по всьому світу. Більше того, в репортажі ВВС журналіст взяв інтерв'ю не тільки у представників того ж "Патріота України" та футбольних фанатів, а й у вболівальників харківського "Металіста", яких фанати цієї ж команди побили за "неправильний" колір шкіри (потерпілі були індусами, навчалися в Харкові вже другий рік). Крім того, кадри репортажу з України коментував колишній гравець збірної Англії Сол Кемпбел, який не рекомендував відвідувати матчі Євро-2012 в Україні своїм співвітчизникам. Кембела кадри із зображенням українських вболівальників, що передражнюють чорношкірих футболістів і б’ють індусів, які вболівають за ту ж команду, що і вони, кадри тренування з ножового бою серед ультраправих обурили ще й тому, що він сам - африканець. Якщо в частині репортажу, що розповідає про поляків, упор робився на антисемітизмі, то в тій частині, що була присвячена Україні, йшлося про нацизм і расизм: кадри з облави "Патріота України" на гуртожиток з в'єтнамцями перемежовувалися кадрами, де вболівальник показує фотографію Адольфа Гітлера, а фанати б'ють індусів. Загалом, "картинка" з України була значно більш динамічна, ніж з Польщі. В останній після виходу репортажу ВВС прем'єр-міністр Дональд Туск змушений був виправдовуватися, заявляючи, що ніякий нацизм і антисемітизм серед поляків не популярний.
Українці ж вирішили, що найкраща тактика - це напад. Після виходу репортажу українське зовнішньополітичне відомство зажадало від британської корпорації вибачень. "Я вважаю, що ВВС повинна вибачитися за цей фільм. Я раніше бачив такий монтаж тільки на деяких російських каналах. Так раніше зображали в Росії УНА-УНСО. Вихоплювали окремі кадри і говорили: "Це країна фашизму. Такий же настрій провокують в Британії. Нас, поляків, румунів, прибалтів намагаються зобразити якимись недолюдками, які ще недорозвинені до рівня розвинених країн. Це ганебно. Я вважаю, що це питання саме до ВВС. Як можна змонтувати такий фільм з якихось окремих кадрів і зробити висновок про всю країну?" - заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин. За його словами, основна причина появи такого репортажу полягає в тому, що всередині УЄФА йде "підкилимна боротьба". "Платіні і частина інших функціонерів завоювали право для Східної Європи на чемпіонат. Багаті клуби, значна частина яких - британські - вважають, що футбол повинен обмежитися Західною Європою", - упевнений Волошин. Пізніше змушений був виправдовуватися і сам президент України. "У мене немає ніяких сумнівів в тому, що служба безпеки, яка буде стежити за проведенням всіх футбольних матчів по всій Україні, система, яка створена, в будь-який час готова буде відреагувати вчасно, це - перше. Друге. В Україні, як і в будь-якій країні, безумовно, є люди, які здатні на радикальні дії. Але, якщо порівняти Україну з іншими країнами, у нас якраз кількість таких людей, мабуть, найменша", - заявив Віктор Янукович. Його підтримав народний депутат, засновник "Інституту прав людини, протидії ксенофобії та екстремізму" Олександр Фельдман, який сказав: "Насправді, в Україні проблем не більше, ніж у Великобританії. У нас немає такого рівня ісламофобії як у Великобританії. У нас немає такої кількості скінхедів, як у Великобританії, яка вважається батьківщиною цього руху. У нас немає гучних злочинів на національному та расовому ґрунті, як у Великобританії".
Самі ж "герої" репортажу відзначають багато неточностей в матеріалі ВВС. Так, на кадрах, де фанати "Карпат" нібито кричать "Зіг Халь", молоді люди насправді викрикують "зіга-зага" - кричалку, популярну не лише в Україні, а й в інших країнах. Правда, питання з т. зв. "римським вітанням" (піднятою вгору правою рукою) і використанням "кельтських хрестів" залишається відкритим. Крім того, немає доказів, що хлопці, що побили індусів на харківському стадіоні, - фанати "Металіста". У Соціал-національній асамблеї, чиїм "авангардом" є "Патріот України", репортаж ВВС розмістили на сайті з таким коментарем: "Хоч цей репортаж і не повний такими підтасовками і відвертими вигадками, як репортаж The Sun, але і він не відображає реальний стан справ в Україні". Прокоментувати суть репортажу ВВС соціал-націоналісти обіцяють пізніше. Львівські фанати, в свою чергу поспішили заявити, що їх на матчах Євро-2012 не буде. "Ще два роки тому, навіть раніше, ми зійшлися на цій думці, тому що цей чемпіонат зроблений не для нас... На стадіонах нас точно не буде", - сказав голова громадської організації "Завжди вірні", що об'єднує фанатів "Карпат", Тарас Павлів. Прості ж уболівальники запевняють, "ультрас" - це далеко не всі любителі футболу, і судити за ними про всю Україну не варто. Втім, перших, схоже, чекають непрості часи.
Підставили по повній
Те, що серед "ультрас" або, як їх ще прийнято називати, "навколофутбольного" руху, популярні праві ідеї, є "секретом Полішенеля". Та ж символіка "ультрас" часто включає в себе "кельтські хрести", які в Європі вважаються одним з неонацистських символів. Свого часу той же клуб "Динамо-Київ" оштрафували за нацистську символіку, яку розмістили вболівальники на матчі з "Чорноморцем" в квітні 2012 року. Фанати небагатьох клубів обирають "ліву" ідеологію. Зокрема, мова про київський "Арсенал". Тому сутички і протистояння фанатів київського "Динамо" та "Арсеналу" є одними з найбільш запеклих. Про "праві" погляди більшості українських фанатів знали давно. Але після виходу репортажу ВВС фанатам, чиє становище в зв'язку в Євро-2012 стало вельми незавидним, буде тільки гірше.
Задовго до того, як британська корпорація поширила кадри з насильством на українських стадіонах, а точніше - відразу ж після отримання права на проведення Євро-2012 МВС почало проводити роботу з фанатами - ставити їх на облік. У деяких з них брали відбитки пальців, підошов взуття, проводили профілактичні бесіди. "Є сьогодні такий облік людей, які в різні часи на різних футбольних матчах поводили себе агресивно, це - одиниці людей. Вони - відомі, і, безумовно, з ними буде проведена робота відповідна", - заспокоював Янукович європейців. "Багато чого зроблено для того, щоб фанати не взяли в ньому участь: створені чорні списки, зроблено все для того, щоб не було ніякої організованої підтримки", - говорить той же Павлів. Вперше приналежність до фанатського руху була використана для обтяження провини підсудного у справі, яка ніяк не пов'язана з футболом - мова йде про справу Сергія Павличенка та його батька. При цьому, у винності Павличенка і у фанатів, і у сторонніх спостерігачів за процесом, великі сумніви.
Після того, як 31 травня голова Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив, що ЄС підпише угоду про асоціацію з Україною лише тоді, коли буде впевнений, що наша країна "поважає цінності ЄС" не можна відкидати посилення переслідувань ультраправих організацій, в т. ч. і проведення розслідування у справі про "нацизм" на стадіонах. Не врятує фанатів і очікувана перемога опозиції на виборах до Верховної ради. На відміну від "регіоналів", що відрізняються великою згуртованістю, а тому проводять скоординовану економічну політику (успіхи якої відзначають в тому ж МВФ), опозиціонери роз'єднані. І свої економічні промахи вони будуть компенсувати іміджевими успіхами. Не можна відкидати посилення гонінь на тих же правих, яких вже встигли засудити в ЄС і навіть США за "гомофобію", а тепер і за "нацизм на стадіонах". Досить згадати, що найбільш жорсткий розгін маршу українських правих (в числі останніх були особливо численні представники "Патріота України") відбувся не при "руці Москви" Януковичі, а при прем'єр-міністрі Юлії Тимошенко - 18 жовтня 2008 року. І за відсутності економічних успіхів, опозиціонери візьмуться за поліпшення іміджу шляхом вирішення тих гуманітарних проблем в Україні, які турбують світову спільноту. І ультраправим, і футбольним фанатам доведеться особливо несолодко.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас