Нові "пріоритети" податкової... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові "пріоритети" податкової...

Казна та Політика
2973
... або Чому зростають надходження в бюджет від податку на прибуток, у той час як фінансовий результат підприємств суттєво зменшився.
Податкова служба України представила в понеділок свій новий великий підрозділ: "Окружну державну податкову службу - центральний офіс з обслуговування великих платників податків". Говорячи про мету цього нововведення, голова ДПСУ Олександр Клименко сказав: "Ми маємо намір, в першу чергу, поліпшити адміністрування податків, надати максимально зручний професійний сервіс великим платникам податків, а отже, поліпшити бізнес-клімат в країні".
Чи не образяться інші платники податків, які також заслуговують нормального до себе ставлення? У головного податківця країни готова відповідь: За його словами, за чотири місяці 2012 року великі платники податків сплатили 39,4 мільярда гривень податків. Тоді як всі доходи бюджету склали 61,7 мільярда гривень. "Це становить більш ніж 64%", - пояснив обґрунтованість пріоритетів податкової Клименко. За його словами, офіс буде обслуговувати "ядро фінансово-промислових груп, і ті підприємства, які потрапляють під критерії, однозначно будуть перебувати на обліку в офісі великих платників".
Клименко запевнив, що у відповідь на запити суспільства податкова змінює підходи до роботи. Він бачить головне завдання ДПСУ, в якій, за його словами, зайнято 55 тисяч осіб, в переході від фіскальної до сервісної служби. А відносини з платниками податків доцільно будувати на основі партнерства. "Акценти в роботі Податкової служби змістилися, - говорить Олександр Вікторович. - Ми розглядаємо платників податків як наших клієнтів". Розповідаючи про принципи роботи податкової, він зазначив: "Ми довіряємо нашим клієнтам, ми допомагаємо їм, але неухильно переслідуємо тих, хто порушує податкове законодавство, і дорожимо своєю позицією в суспільстві і тією справою, яку ми робимо". Досвід центрального офісу, запевнив голова Податкової служби, буде з часом поступово поширюватися і на інші підприємства країни.
Клименко зазначає, що створення офісу з обслуговування великих платників податків - це не перший крок назустріч бізнесу. "Раніше було багато нарікань і запитань щодо автоматичного відшкодування податку на додану вартість. Починали з суми, що ледь перевищувала 500 мільйонів гривень. Сьогодні цей сервіс довів свою ефективність". У минулому році, за словами голови ДПСУ, було відшкодовано 7,3 мільярда гривень. Це стимулювало підприємства та економіку в цілому, забезпечило зростання прибутковості компаній і зростання надходжень податків до бюджету країни. Клименко також розповів про ефект угоди, підписаної з Митною службою про обмін інформацією. "Завдяки цьому, - повідомив він, - ми маємо можливість фактично в режимі онлайн працювати з митними деклараціями до їх оформлення платниками і відповідно відпрацьовувати тих з них, хто займається мінімізацією своїх податків, не після, а до настання податкових ризиків. Це зручно не тільки для податкової служби, а й для платників податків, так як на це не відволікаються людські ресурси".
Наше завдання - уніфікація і стандартизація процедур податкового супроводження та підвищення рівня обслуговування, каже Олександр Вікторович. До 2013 року кількість спеціалізованих інспекцій з обслуговування великих платників буде скорочена з одинадцяти до семи. Офіси великих платників податків ліквідуються в Кривому Розі, Миколаєві та Сімферополі. Але там залишаться сервісні центри, щоб не створювати платникам податків незручностей. Як пояснив головний податківець, підприємці нічого не втратять, оскільки сервісний центр зможе приймати звітність, відповідати на всі запитання, що цікавлять клієнтів. Клименко охарактеризував команду, підібрану для роботи в центральному офісі, як таку, що вміє розмовляти з бізнесом однією мовою. "Ми повинні розуміти, - зазначив він, - куди йде галузь, які вона має проблеми і скільки вона генерує доходів. А відповідно, скільки вона повинна сплачувати до бюджету податків".
"Нове податкове супроводження, що полягає в більш глибокому розумінні проблем підприємств, дасть зростання платежів до бюджету", - упевнений Клименко. За його словами, в офісі по роботі з великими підприємствами за підприємством буде закріплений координатор, завданням якого є створення робочої групи, що складається з фахівців з податку на прибуток, з ПДВ, з акцизних зборів, контрольно-перевірочної роботи. Це дозволяє бачити підприємство в цілому, враховуючи його податкові ризики, і, отже, каже голова ДПСУ, така системна робота призведе до зростання платежів до бюджету.
"День" попросив голову податкової служби пояснити, чому фінансовий результат підприємств України, в порівнянні з минулим роком, істотно зменшився, але надходження до бюджету від податку на прибуток зросли. "Так, так воно і є, - відповів Клименко, але підкреслив, що при цьому податковий тиск в країні не посилився. - Його немає. А ось уповільнення темпів зростання економіки дійсно є. І ми це відчуваємо. Але, як не дивно, наші слабкості одночасно є і нашою силою. Я кажу про тіньову економіку. Залучення її доходів до бюджету є для нас завданням номер один. Чітко поставлена системна і високопрофесійна робота дозволяє нам виявляти центри мінімізації та вести з ними безкомпромісну боротьбу. Саме за рахунок детінізації нам вдалося зберегти колишні темпи надходжень до бюджету", - відзначає Олександр Вікторович. Він повторює, що при цьому не створюється податковий тиск на реальний сектор економіки. А досягається це шляхом виконання програм з детінізації зарплати, впровадження більш дієвих механізмів, що забезпечують сплату податку на землю. "Вони дозволяють наповнювати і перевиконувати місцеві бюджети, і я пишаюся цим", - завершив свою відповідь на запитання "Дня" голова податкової.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас