Україна провалила Євро-2012 як бізнес-проект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна провалила Євро-2012 як бізнес-проект

Казна та Політика
2879
Профіцит фінансового рахунку України за квітень 2012 року був сформований в основному за рахунок припливу кредитних коштів, сальдо за якими склало 684 млн доларів. За статтею "інший капітал" також було позитивне сальдо - 372 млн доларів. А от обсяг прямих іноземних інвестицій зберігається на дуже низькому рівні - всього 122 млн доларів за квітень (у березні він також був незначним - 127 млн доларів і повністю компенсований відтоком за статтею "кредити та облігації" (-132 млн доларів). За підсумками січня - квітня 2012 року сальдо прямих інвестицій України склало 1,7 млрд доларів, у той час як за аналогічний період 2011 року приплив ПІІ становив 3,9 млрд доларів. Чому ж Україна стала настільки непривабливою для інвестицій з-за кордону?
Діловий клімат погіршується
Такі показники сформувалися, зокрема, через те, що триває фіскальний тиск і погіршення ділового клімату. Скорочення темпів зростання промисловості і ВВП супроводжується істотним зростанням податкових відрахувань до бюджету. При скороченні ставок основних податків, частка податків у ВВП країни досягла максимуму за останні роки. Фіскальний тиск негативно позначається на планах розвитку підприємств, особливо компаній з високою операційною рентабельністю, які не мають сильних лобістів у владі.
Також варто зазначити, що політичний конфлікт з ЄС знижує позитивний ефект Євро-2012 в Україні. Вигравши право на проведення ЧЄ з футболу Євро-2012 спільно з Польщею, Україна поклала великі надії на те, що до нас приїдуть європейці, побачать нашу країну і захочуть повернутися сюди знову. Повернутися відпочивати і робити бізнес.
Футболом по бездоріжжю
Спочатку було зрозуміло, що ні чисто футбольні доходи, які отримає Україна, ні гроші, які привезуть з собою іноземні туристи безпосередньо під час чемпіонату, не окуплять вкладених коштів. Проте, проведення такого заходу теоретично могло б принести Україні в кілька разів більше, ніж було витрачено. При проведенні таких заходів позитивний економічний ефект виходить за рахунок зростання іміджу країни, за рахунок того, що широке коло людей з багатих країн побачили б країну та її перспективи.
При цьому можна розділити два основні напрямки "створення вартості" - це туризм та інвестиції в бізнес. Найкращим прикладом того, як змусити європейців стати постійними туристами в країну, є Португалія, яка після проведення ЧЄ-2004 збільшила приплив туристів в кілька разів і зберегла його рівень до цього дня. До 2004 року середній європеєць про Португалію і не думав, як про курортну країну, тоді як після чемпіонату вона стала в один ряд з Іспанією, Італією, Грецією. Туризм дозволив Португалії не тільки "відбити" Євро-2004, але і отримувати щорічні дивіденди з цієї події.
Звичайно, Україна далеко не так надихає на туризм, як Португалія, однак древні Київ і Львів при правильному підході до управління і позиціонування, могли б стати не менш популярними, ніж Париж і Відень. Враховуючи поточний стан справ, це навряд чи відбудеться в найближчому майбутньому. Але головні надії України були пов'язані, звичайно, не з туризмом, а саме з бізнесом. Маючи фінансову кризу у себе на батьківщині, європейці охоче б вклали гроші в країну, що розвивається, якби вона тільки надала нормальні інвестиційні умови.
Євро-2012 як бізнес-проект
Євро-2012 - ідеальний спосіб запросити в країну тисячі бізнесменів і показати їм, скільки всього можна будувати, виробляти. Які освічені і працелюбні у нас люди, і які низькі у нас зарплати. Який величезний у нас внутрішній ринок і який потенціал в цілому має країна. Саме про це потрібно було сурмити у всій Європі в рамках рекламної компанії Євро-2012. Саме такий імідж повинні були створити політики нашій країні. Проте, де-факто, вийшло практично повністю навпаки. Саме напередодні Євро-2012 стосунки ЄС і України погіршали як ніколи. Україна створила собі імідж держави, в якій зникає демократія, яка йде шляхом Білорусі, в якій не розділяються європейські цінності, і яка поза Європою, незважаючи на своє географічне положення. Практично напевно країни ЄС офіційно будуть рекомендувати не інвестувати в Україну, так як існують високі ризики того, що в державі немає верховенства права. Все це, звичайно, ставить хрест на можливості заробити на Євро-2012.
Звичайно, чемпіонат пройде, Україна отримає певний одномоментний приплив валюти, однак основне завдання - створення іміджу, провалено. А значить, Україна нескоро поверне вкладені в цей захід кошти.
МВФ "не світить"
Ще одна проблема - відносини з Міжнародним валютним фондом. Відсутність підтримки МВФ призводить до обґрунтованої недовіри до гривні в середньостроковій перспективі. Негативний платіжний баланс разом з поверненням кредитів МВФ призведуть до падіння резервів до критичного рівня (24 млрд доларів), що може спровокувати значну девальвацію національної валюти.
В цілому ж, прогнози розвитку економіки України стали більш песимістичними, тому що зазначені тенденції, при несприятливому зовнішньому фоні, здатні не тільки загальмувати зростання економіки України, але і втягнути її в рецесію. При цьому прогноз темпів зростання ВВП зберігається на рівні 3,1%, так як зниження промислового виробництва буде компенсовано зростанням податкових доходів бюджету.
Олег Іванець
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас