Пільгова іпотека: все про кредит під 3% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пільгова іпотека: все про кредит під 3% річних

Нерухомість
6857
Іпотека під 3% - це гасло уряду в травні стало реальністю: пільговий кредит отримав батько двох дітей, будівельник з Сум. В Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України кажуть, що це тільки "перша ластівка". Програма, за якою держава готова давати в борг на купівлю житла кредит під 3%, влітку буде набирати обертів. Тому ми вирішили з допомогою експертів Мінрегіонбуду розібратися, хто і на яких умовах може отримати цей кредитний подарунок.
Звідки візьмуться 3% річних?
Нова програма передбачає, що кредити на квартиру будуть давати терміном до 15 років з першим внеском від 25% під 16% річних. Причому з держбюджету збираються компенсувати 13% з них. Зверніть увагу: спочатку позичальник повинен буде платити щомісячні платежі з розрахунку 16%, а не 3% річних, а вже потім держава поверне йому суму, яку повинна компенсувати. На жаль, як розповіли нам в Мінрегіонбуді, поки що механізм компенсації не виписаний. Єдине, на що дають гарантії, - вартість однієї позики в підсумку буде 3% річних. Але треба розуміти, що витрати на оформлення договору купівлі-продажу, договору кредиту, сплату страховки та інших необхідних платежів, які попросить банк, ляжуть на ваші плечі.
10 пільгових років
Важливо також і те, що, якщо ви берете кредит більше, ніж на 10 років, держоргани повернуть вам 13% річних тільки за перші 10 років (тобто суму для купівлі квартири видають на 15 років, але програма компенсації розрахована на перші 10 років). Втім, радує те, що при 15-річному кредиті щомісячні відсоткові платежі в останні 5 років будуть невеликі. Припустимо, ви купили в кредит під 16% квартиру за 300 тис. гривень і сплатили 25% початкового внеску. При погашенні боргу рівними частинами сума відсотків з 10-го року по 15-й буде зменшуватися з 1810 до 45 гривень на місяць. Для порівняння, в перші 10 років вона становитиме від 3000 до 1850 гривень на місяць. Так що допомога держави в цей час буде вельми до речі.
Скільки можуть дати?
Як розповіли нам в Мінрегіонбуді, цього року планується по всій Україні видати близько 30 тис. таких пільгових кредитів. У тому числі 4 тис. позик в Києві.
Підводні камені
Поки незрозуміло, як саме буде виплачуватися компенсація 13% річних і чи вистачить у держбюджеті грошей на всіх (що насторожує, адже невідомо, що чекає країну після виборів).
Точно невідомо, хто отримає пільговий кредит в першу чергу, а кому скажуть "прийти пізніше". Адже цього року пощастить тільки 30 тисячам сімей. А чи будуть гроші в бюджеті в наступному році - незрозуміло.
Потрібно стежити, щоб ваша зарплата не перевищила допустимий рівень.
Не можна переїхати в інший регіон (наприклад, змінити роботу або "з'їхатися" з батьками, що потребують догляду), так як їхати з квартири заборонено.
Яку квартиру можна купити?
Держава готова кредитувати купівлю не кожної квартири, на яку впаде ваш вибір. Тут є жорсткі обмеження. По-перше, житло потрібно брати тільки в недобудованих будинках. По-друге, ціна 1 кв. м не повинна перевищувати 7 тис. гривень у Києві, 5 тис. гривень у Київській області, обласних центрах, Сімферополі та Севастополі, 4 тис. гривень - в інших населених пунктах (але якщо вони розташовані в радіусі 15 км від обласних центрів, вартість може бути збільшена до 4400 гривень). Такі ціни зазвичай можна знайти в будинках далеко від центру міста, будівництво яких повинно закінчитися через рік-два. А площа бажаної квартири не повинна перевищувати 40 "квадратів" на сім'ю з 1-2 осіб і 58 - на трьох і більше. Таким чином, загальна вартість житла виливається в 160-232 тис. гривень в регіонах і 280-406 тис. гривень у Києві. Припустимо, що ви заплатите початковий внесок 25% (40-58 тис. гривень у регіонах і 70-102 тис. гривень у Києві). Тоді щомісячний платіж за кредитом (з урахуванням 3% річних) "відкусить" від вашого бюджету 838-1 200 гривень (за межами Київської області) або 1450-2100 гривень (у столиці). Втім, можете вибрати квартиру більшу і дорожчу (але не більше, ніж на 25%). Але на метри понад норму пільговий кредит не дадуть.
Пільги позбавлять, якщо:
ви не будете щорічно подавати податкову декларацію із зазначенням своїх доходів і доходів членів сім'ї, які живуть з вами, а її копію - місцевому розпоряднику бюджетних коштів;
прострочите платіж більше, ніж на 180 днів;
загальний середньомісячний дохід у розрахунку на 1 члена сім'ї відповідно до декларації виявиться в 5 разів вищим, ніж середньомісячна зарплата у вашому регіоні (за даними Держкомстату). Тобто, якщо у вас в регіоні середня зарплата - 2300 гривень, а в сім'ї 3 людини, то ваш загальний дохід на місяць не може бути вище: 2300 х 5 х 3 = 34 500 гривень. В цьому випадку вам перестануть виплачувати компенсацію, але вже отримані як пільги гроші не заберуть;
сума грошей на депозитах вашої сім'ї перевищить 20% розміру непогашеного боргу за кредитом;
продасте цю квартиру (крім випадків, коли ви продаєте її людям, які теж претендують на таку пільгу, відповідають усім вимогам і вже написали відповідну заяву).
Народний контроль
Звичайно, пільгових кредитів вистачить не на всіх охочих. А ті, хто їх не отримає, цілком резонно можуть задатися питанням: чому не я? Щоб пояснити принцип відбору одержувачів позик і механізм їх видачі, місцеві органи влади будуть зобов'язані створити на офіційних сайтах форуми для обговорення даної теми і ввести "прямі телефонні лінії". Тобто будь-хто зможе поцікавитися, кому були видані компенсації і на якій підставі. Крім того, держорганам і банкам доручено організувати "єдине вікно" для прискореної подачі документів на отримання пільгового кредиту.
Тетяна Матичак
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас