У шведів найбільш соціальна пенсійна система — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У шведів найбільш соціальна пенсійна система

649
Шведська пенсійна система визнана соціальною, оскільки дозволяє підтримувати високий рівень пенсій, відшкодовуючи пенсіонеру 60-80% його зарплати. Такі результати дослідження центру Mercer, який щорічно складає рейтинг пенсійних систем світу (Global Pension Index).
Тутешні пенсіонери отримують 2000 доларів, а вік виходу на пенсію становить 65 років. Система формується за рахунок декількох джерел. Обов'язковий внесок в розмірі 18,5% від зарплати, який порівну ділять між собою роботодавець і найманий працівник, частково йде до солідарної системи пенсійного забезпечення (16%) і на індивідуальний накопичувальний рахунок (2,5%). З виплат до солідарної системи складаються умовні накопичення шведів, які індексуються з урахуванням зростання зарплати та демографічної ситуації в країні.
Починаючи з 61 року, жителі можуть претендувати на умовно-накопичувальну пенсію. 2,5% від заробітку найманий співробітник розміщує в одному з 800 пенсійних фондів з мінімальною прибутковістю 3% річних. Інвестиції ПФ жорстко регулюються: зокрема, діють обмеження на інвестиції в нерухомість або прямі позики. Шведам з невисокими доходами держава за рахунок загальних податків виплачує гарантовану мінімальну пенсію - 1050 доларів подружжю і 1180 доларів самотнім.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас