Україна хоче наростити до 20% частку альтернативної енергії в балансі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче наростити до 20% частку альтернативної енергії в балансі

400
Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності) пропонує внести зміни до Енергетичної стратегії до 2030 р. і збільшити обсяг виробництва енергії з поновлюваних джерел до 20% до 2020 р. Про це заявив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Микола Пашкевич сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна. "Пропозиції цього відомства (Міністерства енергетики та вугільної промисловості) полягають в тому, що ми ці пів-відсотка в загальному енергетичному балансі, досягнуті в квітні цього року, повинні були досягти тільки в 2015 році. А зробили вже сьогодні. Наші пропозиції до цієї стратегії полягають у тому, що необхідно проводити не 0,5% (енергії з поновлюваних джерел, дані за квітень 2012 р.), а 5,7%, або 13 кВт.год поновлюваної енергії. І Україна може розвиватися набагато швидше в цьому плані... До 2020 можна досягти, щоб 20% балансу енергії країни вироблялися саме від альтернативних видів енергетики", - сказав Пашкевич.
Він також повідомив, що Україна за квітень 2012 виробила 0,5% енергії елетробалансу країни з поновлюваних джерел. "За підсумками квітня відбулася знакова подія - з поновлюваних джерел енергії було вироблено близько 0,5% електробалансу країни за один місяць", - повідомив Пашкевич. За його словами, таку кількість енергії було вироблено за весь І квартал 2011 р. "Тобто, той прогноз, який ми давали на розвиток поновлюваної енергетики на поточній рік - досягнення першого 1 млрд кВт.год з поновлюваних джерел енергії - підтверджується", - додав чиновник.
Також Пашкевич підкреслив, що вся територія України придатна для розміщення сонячних і вітряних електростанцій. За його словами, "гірші" регіони з отримання сонячної інсталяції знаходяться на рівні вище середнього німецької інсталяції. "Тому якщо Німеччина змогла досягти 50% вироблення на сонячних електростанціях, то уявіть собі, що отримаємо ми на нашій території... У нас немає територій, на яких не можна було будувати сонячні або вітряні електростанції", - заявив Пашкевич. Раніше він заявляв, що Україна досягне 15%-ної участі поновлюваних джерел енергії в балансі країни до 2030 р.
Як повідомлялося, Верховна Рада 22 травня ц.р. прийняла в першому читанні за основу законопроект №8455, який зобов'язує виробників енергії з поновлюваних джерел надавати гарантію походження такої енергії.
Нагадаємо, на реалізацію енергоефективних проектів в Україні буде направлено 324,8 млн грн бюджетної підтримки Євросоюзу. Згідно із заявою Держенергоефективності, кошти ЄС на програми енергозбереження в Україні в 2011-2012 рр. не використовувалися. В минулому році на розвиток сонячної енергетики в Україні було виділено 2,6 млрд грн інвестицій.
Торік Україна залучила 20 млрд грн інвестицій в проекти енергозбереження. У квітні ц.р. Мінрегіон і ПРООН підписали декларацію щодо реалізації енергоефективних заходів у житловому секторі. У лютому ц.р. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України уклало меморандум про взаєморозуміння з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) щодо сприяння відновленню енергоефективності житлового сектора України, зменшення рівня втрат енергії і кількості викидів парникових газів. Тоді ж відомство підписало зі Світовим банком договір про сприяння відновленню енергоефективності житлового сектора України на 3 роки. Загальна вартість проекту становить 3 млн дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас