Бойко пов'язав ціну російського газу з долею ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко пов'язав ціну російського газу з долею ГТС

Енергетика
466
Питання перегляду ціни російського газу, управління газотранспортною системою (ГТС) і гарантії транзиту через територію України будуть вирішуватися в комплексі, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко в інтерв'ю CNN.
"Я вважаю, що буде знайдено комплексне рішення, пов'язане з гарантіями транзиту і вартості газу. Україна є одним з найбільших споживачів російського газу в Європі, тому Росія зацікавлена в нашому ринку", - цитує його слова прес-служба Міненерговугілля.
За його словами, конкретні переговори щодо тристоронньої моделі управління українською ГТС почнуться відразу після завершення оцінки її вартості. "В Україні проведено тендер з вибору аудиторської компанії, яка здійснить оцінку нашої газотранспортної системи. Після завершення оцінки почнуться конкретні переговори щодо майбутнього партнерства та інших питань", - сказав Бойко, зазначивши, що оптимальною моделлю управління системою є тристоронній газотранспортний консорціум.
"Ми розглядаємо модель, при якій газотранспортна система управляється трьома сторонами. Третина належить Україні, третина - Росії і ще одна третина - Європі. Тобто споживачі, продавці-постачальники і країна-транзитер діють разом. Це хороша модель і вона зручна для всіх", - підкреслив міністр.
Глава Міненерговугілля також нагадав, що крім проведення переговорів щодо перегляду газових контрактів з Росією, Україна успішно працює над підвищенням енергоефективності та диверсифікацією джерел енергопостачання.
Як повідомлялося, Україна не згодна з існуючими газовими контрактами на закупівлю газу між "Нафтогазом України" і "Газпромом" і вимагає їх перегляду в частині зниження ціни газу.
Україна пропонує внести зміни в чинний контракт в частині зміни базової ціни газу, включення в контракт знижок залежно від обсягу закуповуваного газу і сезонних знижок. Київ також пропонує внести зміни в складові формули ціни газу, яка в даний час прив'язана до газойлю, який в енергобалансі України не застосовується.
Російська сторона неодноразово говорила про можливість зниження ціни тільки за умови участі Газпрому в українській газовій галузі на рівні власності.
Міжнародна компанія Baker Tilly повинна завершити оцінку вартості активів системи магістрального трубопровідного транспорту газу, в тому числі підземних сховищ газу і об'єктів інфраструктури, до 1 серпня 2012 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас