Міллер: ЄС позбавляє Газпром 50% потужностей нових газопроводів, вихід - в угоді про транскордонні труби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: ЄС позбавляє Газпром 50% потужностей нових газопроводів, вихід - в угоді про транскордонні труби

Енергетика
657
Європейські та національні регулятори позбавляють "Газпром" можливості використання половини потужностей сухопутних газопроводів-відводів від морських газопроводів "Північний потік" і "Південний потік", заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер на щорічних зборах учасників Європейського ділового конгресу в словенському Порторожі.
За його словами, вихід з цієї ситуації - у підписанні пропонованої російською стороною міжурядової угоди про транскордонні інфраструктурні проекти.
"На жаль, в питанні про нові інфраструктурні проекти ми впираємося в бюрократичну стіну. Подаючи до кордонів ЄС необхідні ринку обсяги газу, ми тепер не можемо розраховувати на використання адекватних транспортних потужностей для доставки цих обсягів до пунктів здачі, туди де газ змінює власника і вливається в європейську газорозподільну мережу", - сказав глава "Газпрому".
За його словами, "проблема в тому, що відповідні регулюючі органи надають нам лише половину приймаючих потужностей, до будівництва яких ми, до речі, мали безпосередній стосунок".
Міллер зазначив, що для "Північного потоку" це стає реальністю: по ньому вже надходить "блакитне паливо" європейським споживачам, але фактично дискримінаційна міра перешкоджає ефективному функціонуванню газопроводів OPAL і NEL, які є складовою частиною "Північного потоку".
"Логічне запитання: хто повинен нести відповідальність за втрату інвестицій і можливий зрив поставок газу покупцям ЄС?", - запитує голова "Газпрому", зазначивши, що аналогічна проблеми насувається на "Південний потік".
"Словом, посилаючись на втілення в життя положень Третього енергетичного пакета, киваючи одне на одного європейські та національні органи не дозволяють нам використовувати усі приймаючі потужності, навіть коли на них немає інших претендентів! Економічного сенсу в цьому бути не може", - підкреслив він.
Міллер зазначив, що якщо слідувати логіці європейських чиновників, то щоб прокачувати заплановані обсяги, потрібно будувати газопроводи в два рази потужніші, ніж потрібно. "При цьому інша половина трубопроводів в ім'я ідеологічної чистоти експерименту з Третім енергопакетом виявиться порожньою, оскільки газу третіх сторін там з'явитися фізично нізвідки", - сказав він.
Глава "Газпрому" запропонував вважати сухопутні ділянки магістралей продовженням експортних газопроводів, прокладених по дну Чорного ("Південний потік") і Балтійського морів ("Північний потік").
"Коли російський газ зданий європейському покупцеві, надійшов у європейську газотранспортну систему, цілком логічно, що він повною мірою підпорядковується внутрішнім правилам, встановленим для ринку ЄС. Але до цієї точки інфраструктуру, навіть якщо вона проходить по території країн ЄС, варто вважати частиною експортної труби, і це не суперечило б Третьому енергопакету", - вважає Міллер.
Він вважає, що підписання угоди між Росією та ЄС про транскордонні інфраструктурні проекти необхідне для обох сторін, воно зможе гарантувати інвестиції постачальників енергоресурсів в будівництво інфраструктури.
"Переконливих аргументів проти такого підходу ми не чуємо - тільки чисто формальні посилання на Третій енергопакет. Ми зберігаємо оптимізм і впевнені, що діалог дозволить восторжествувати економічному розрахунку, логіці бізнесу та просто здоровому глузду", - заявив глава "Газпрому".
"Конкуренції ми не боїмося, ми її вітаємо і їй сприяємо, але конкуренція має бути чесною, раціональною, без дискримінації, не спотвореною і не обставленою політичними, економічними та ідеологічними перешкодами. Ми завжди зможемо зробити конкурентоспроможні пропозиції на ринку. Але ми проти того, щоб регулювання і законодавство використовувалися проти групи "Газпром" як політична зброя", - резюмував Міллер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас