Іноземним уболівальникам буде простіше поміняти свою валюту на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземним уболівальникам буде простіше поміняти свою валюту на гривню

Валюта
1042
Правила будуть діяти з 1 червня по 10 липня. У цей період банки можуть купувати інвалюту у фізосіб-нерезидентів без оформлення довідки-сертифікату за формою № 377. При цьому квитанції за формами № 377-а та № 377-к про здійснення валютообмінної операції до 10 липня є підставою для проведення фізособами-нерезидентами зворотного обміну невикористаних гривень на готівкову інвалюту за умови пред'явлення документа, що посвідчує особу.
Нагадаємо, довідка № 377 видається клієнту-нерезиденту при купівлі у нього готівкової валюти. Є бланком суворої звітності, друкується на банкнотній фабриці і зберігається у сховищі. Заповнюється від руки під копірку. В довідку вноситься ПІБ клієнта, громадянство, сума валюти, сума в гривні. Один примірник залишається в банку, інший - віддається клієнту для зворотного обміну гривні на валюту.
"Незручність для банку полягає в необхідності замовлення, обліку, зберігання, заповнення вручну бланків, а також у додатковій роботі зі списання самих бланків. Незручність і для банку, і для клієнта - в тому, що витрачається додатковий час на проведення валютообмінної інформації (тільки на виписку довідки йде 1-2 хвилини)", - розповідає спеціаліст відділу розвитку депозитних продуктів і касових операцій Сведбанку Віра Ковальчук.
Квитанція № 377-к видається банком (377-а - пунктом обміну) і резидентам, і нерезидентам при здійсненні валютообмінної операції (купівлі або продажу). Вона роздруковується з програми на простому папері при виконанні операції. У неї вносяться ті ж дані, що і в довідку № 377.
З осені 2011 р., згідно з новими правилами валютообміну, в квитанції № 377-к стали вказувати ПІБ клієнта. Тому довідка фактично дублює квитанцію. У зв'язку з цим, скасування довідки була б доцільним не тільки на період проведення Євро-2012, вважає банкір.
На період чемпіонату банки повинні будуть розмістити в касах та пунктах обміну валют в доступних для клієнтів місцях інформацію українською та іноземними мовами щодо можливості здійснення фізособами-нерезидентами зворотного обміну невикористаних готівкових гривень на інвалюту за умови пред'явлення квитанції за формою № 377-а або № 377-к та документа, що посвідчує особу.
Нагадаємо, з 23 вересня минулого року обміняти валюту на території України (незалежно від суми) можна лише за пред'явленням документа, що посвідчує особу і резидентність фізособи. При цьому співробітник банку зазначає у квитанції прізвище, ім'я, по батькові пред'явника. А якщо сума конвертації перевищує 50 тис. грн., то крім згаданих даних у квитанції вказується серія і номер паспорта, дата видачі та орган, що його видав, місце проживання (реєстрації), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності). Причому співробітник банку зобов'язаний зняти копії сторінок паспорта, що містять цю інформацію, і зберегти їх в "документах дня".
Спрощенням правил Нацбанк розраховує забезпечити вільний обмін інвалюти нерезидентами в період футбольного чемпіонату для припливу валюти в країну. Так, за розрахунками уряду, Україну під час чемпіонату має відвідати близько 500 тис. іноземних туристів, які забезпечать поповнення вітчизняної економіки валютою на суму щонайменше $1 млрд.
На думку керівника аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" Олександра Вальчишена, якщо виходити з кількості запланованих матчів, місткості стадіонів, і припускаючи, що частка іноземних вболівальників на стадіонах буде складати близько 75%, а середня сума, витрачена одним іноземцем в ході чемпіонату, складе близько $1790, то Україна дійсно може заробити $1 млрд.
Сума в $1790 отримана як середнє арифметичне від аналогічних показників чемпіонату Європи 2008 р., який проводили спільно Австрія та Швейцарія. Тоді, згідно зі звітом UEFA EURO 2008 review, опублікованому на сайті УЄФА, один уболівальник витратив з середньому EUR1327 в Австрії та EUR983 в Швейцарії.
Однак, застерігає економіст ІГ "АРТ Капітал" Олег Іванець, враховуючи негативний імідж, який створили нашій країні декілька останніх політичних подій, швидше за все, реальний приплив валюти буде меншим.
Що ж до режиму валютообмінних операцій після закінчення чемпіонату - експерти впевнені, що жорсткі правила збережуться до кінця року і, можливо, довше, залежно від економічної доцільності. Поки ж обмежувальні правила стримують додатковий попит на валюту з боку населення, і ситуація перебуває під контролем. Однак девальваційні ризики залишаються і до кінця року будуть лише посилюватися. Тому, напевно, жорсткість регулятора не позбавлена сенсу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас