Новінський може купити "Форум" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новінський може купити "Форум"

2344
Належний бізнесмену "Смарт Холдинг" вже провів попередній аудит, і зараз готується запропонувати свою ціну німецькій групі.
Джерела "ЭИ" стверджують, що Commerzbank шукає покупців на банк уже більше півроку. У лютому звучали чутки про злиття "Форуму" з "ОТП Банком", але вони так і не підтвердилися.
"Були переговори з різними групами - росіянами і місцевими, проте серйозного інтересу до банку вони теж не висловили", - говорить один з обізнаних про ситуацію в банку фінансистів. За його словами, незалежний аудит банку проводили кілька інвестбанків, які отримали завдання шукати покупця серед інвесторів, які не мають серйозних позицій у банківському бізнесі.
Банкір каже, що одним з аудиторів виступав "ВТБ Капітал", який запропонував придбати банк Вадиму Новінському. "Їх привів до Новінського директор з інвестицій "Смарт Холдингу" Денис Рудєв - він зараз управляє інвестпроектами холдингу і хоче розширити портфель активів, - пояснює фінансист. - Вадиму Новінському проект представлений як "купівля банку на дні з перспективою збільшення його ціни в майбутньому".
Співрозмовник каже, що для "Смарт Холдингу", який нещодавно придбав "БМ Банк" додатково до наявного в групі банку "Юнекс", - це спекулятивна інвестиція: "вони вважають, що після парламентських виборів зможуть продати його з прибутком іноземцям" .
У розпорядженні "ЭИ" є звіт компанії "ВТБ Капітал", в якому банк "Форум" визначений "як найменш прибуткова фінансова установа серед конкурентів через високу вартість фондування, при середньоринковій прибутковості активів". Інвестиційні банкіри вважають низькою операційну ефективність платформи банку у зв'язку із зростанням операційних витрат, що продовжується всупереч проведеним заходам зі скорочення витрат.
Серед позитивних характеристик банку "Форум" експерти з "ВТБ Капітал" виділили найвищий у галузі рівень сформованих резервів і гарантії материнської групи на покриття збитків по кредитному портфелю. "В цілому, беручи до уваги високу зацікавленість групи Commerzbank в продажу цього активу, угода може бути структурована на вигідних умовах", - роблять висновок в "ВТБ Капітал".
"ЭИ" звернулися за коментарями до представників "См ведуться переговорів. "Компанія ніколи не коментує можливі або передбачувані дії з придбання або продажу активів до моменту повного юридичного оформлення подібних угод", - заявили в прес-службі "Смарт Холдингу". Голова правління банку "Форум" Вадим Березовик, в свою чергу, заявив, що "принципово не коментує чутки".
Водночас джерела стверджують, що завершення угоди планувалося на 1 червня, проте оголошення про досягнення позитивного результату може і не бути. За даними ЗМІ, Національний банк зажадав від банку "Форум" перевірити класифікацію клієнтів, у яких є затримка з виконанням зобов'язань, - банк класифікував цих клієнтів вище, ніж це зробили інші банки. В результаті Нацбанк поставив питання про перегляд резервів під кредитний портфель на загальну суму до 1,2 млрд. грн.
Таким чином, фінальна оцінка банку може змінитися через необхідність донарахувати резерви під проблемні кредити, обсяг яких зараз є предметом переговорів між НБУ і "Форумом".
На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, публічно сторони можуть говорити про коефіцієнт 0,7-0,9 до капіталу. "Однак реальна угода, з урахуванням непублічних компенсаційних виплат і доформуванням резервів, може бути здійснена, якщо продавці погодяться на коефіцієнт 0,2 від капіталу", - упевнений експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас