Хорошковський розкрив корупційні схеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорошковський розкрив корупційні схеми

2100
Щорічно з бюджету України на держзакупівлі виділяються гігантські суми. За даними Валерія Хорошковського, в 2011 р. за процедурою державних закупівель було витрачено 400 млрд. грн., укладено 110 тис. 128 договорів. "Ми маємо за 2011 р. приблизно 400 млрд. грн., які були використані за процедурами державних закупівель", - заявив він на зустрічі з представниками громадських організацій на тему проведення антикорупційних заходів в сфері держзакупівель.
Цифра, озвучена паном Хорошковським, значно вища від офіційних даних. Адже за даними Державної служби статистики (Держстату) на закупівлі державою товарів, робіт і послуг в 2011 р. було використано 135,8 млрд. грн. Це на 75% більше, ніж у 2010 р., коли на держзакупівлі пішло 77, 4 млрд. грн. Зокрема, за даними Держстату, в 2011 р. через відкриті торги було закуплено товарів і послуг на 79 млрд. грн. На двоступеневих торгах витрачено 491,7 млн. грн. Через запити цінових пропозицій закуплено товарів, робіт і послуг на 1,6 млрд. грн.
У липні 2011 р. за рекомендаціями Європейської комісії та Світового банку був ухвалений закон з питань державних закупівель. Він значно спростив процедуру закупівель у одного учасника. Закон встановив нову процедуру закупівель, скасувавши в низці випадків узгодження з Міністерством економічного розвитку і торгівлі. Розробляти вдосконалений механізм держзакупівель Мінекономрозвитку допомагав Європейський банк реконструкції та розвитку.
Тепер же Валерій Хорошковський заявляє, що новий закон не зміг перешкодити корупції. "На жаль, цей закон не забезпечує нам достатньої захищеності якраз в питаннях додаткового запобігання корупції", - сказав він. У корупційних діях звинувачуються члени тендерних комісій, від яких залежить рішення про виділення державних коштів. "Тендерні комісії не тільки не запобігають, але іноді стають предметом, а точніше, каталізатором корупції. Тим більше, як ми знаємо, відповідно до кримінального законодавства, колегіальні органи не можна притягнути до кримінальної відповідальності. Це певною мірою є проблемою", - стверджує пан Хорошковський.
Найбільше фактів корупції фіксується в таких порушеннях: встановлення нечітких технічних вимог і рекомендацій проведення торгів, штучне розширення предмета закупівель, штучне звуження предмета закупівель, допущення помилок під час складання рекомендацій проведення торгів. Серед процедурних порушень з боку державних органів найчастіше зустрічаються порушення порядку оприлюднення інформації про предмет закупівель, неправомірне визначення переможця процедури закупівлі, допущення до оцінки пропозицій комплексних торгів учасників закупівлі, які не відповідають вимогам і рекомендаціям проведення торгів, а також укладення договорів закупівлі з порушенням термінів.
Слова першого віце-прем'єра підтверджує голова правління громадської організації "Антикорупційна рада України", експерт проекту ЄС з питань держзакупівель Богдан Якимюк, який оприлюднив інформацію про те, що в минулому році було ухвалено більше тисячі рішень щодо неправомірного проведення тендерів, з яких тільки 154 були скасовані і близько 100 - припинені.
Уряд розраховує вирішити проблему корупції у сфері державних закупівель за допомогою введення електронних торгів. "Ми як уряд бачимо розвиток цієї сфери саме в напрямку важливої зміни законодавства та приведення процедури держзакупівель до електронних торгів", - заявив пан Хорошковський. Так, міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко обіцяє запропонувати до другого читання у Верховній Раді проект закону про систему електронних торгів. Впровадження електронних закупівель Мінекономіки планувало почати з себе, а також розглядається можливість введення їх в пілотних регіонах України. Пан Порошенко припустив, що такими регіонами можуть стати Дніпропетровська область і Вінниця.
Перший заступник голови парламентського комітету з питань економічної політики Сергій Осика також вважає, що в законодавстві про держзакупівлі необхідні зміни. "На Заході під процедуру тендерних закупівель потрапляють ті, хто здійснюють закупівлі на кошти держбюджету, а у нас існує поняття "державні кошти". При цьому у нас в країні працюють близько двох тисяч державних підприємств, які виробляють до 35% валового продукту. Можна уявити, яку кількість документів щодо тендерів вони повинні готувати", - сказав пан Осика. Він вважає, що більшість держпідприємств необхідно приватизувати, і тоді проблема корупції на них відпаде сама собою. "Все потрібно привести до одного знаменника. Але поки це не сталося, потрібні зміни в існуючий закон". За словами депутата, вони були підготовлені, але не були схвалені "через зміну керівництва Мінекономполітики", в якому Петро Порошенко замінив Андрія Клюєва.
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що, роблячи заяви про корупцію при держзакупівлях, Валерій Хорошковський "дбає про свій імідж чесного державного менеджера". За його словами, перед парламентськими виборами, після яких буде переформатування уряду, у владних колах загострився "внутрішньоклановий конфлікт". "Андрій Клюєв, який у минулому році очолював Мінекономрозвитку, належить до так званої групи стародонецьких, яка сьогодні втрачає вплив, а Валерій Хорошковський входить до групи Дмитра Фірташа. Роблячи надбанням публіки корупційні схеми, він демонструє імідж чесного державного менеджера. Будучи самостійною фігурою, незалежною від цих схем, пан Хорошковський готовий боротися за найвищі позиції в оточенні президента", - вважає політолог.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас