Європі запропонували об'єднати банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європі запропонували об'єднати банки

805
Країни зони євро повинні доповнити свій валютний союз банківським, щоб розподілити фінансовий тягар від порятунку проблемних банків, запропонувала в середу Єврокомісія. Крім того, щоб допомогти фінансовому сектору, пошарпаному проблемами Греції та Іспанії, європейські уряди повинні дозволити стабфонду ESM безпосередньо рекапіталізувати банки.
Банківський союз може допомогти Європі стабілізувати ситуацію після двох років безуспішної боротьби з борговою кризою. "Рух у напрямку до банківського союзу - більш тісна інтеграція наглядових структур і практик, крос-граничне антикризове управління і розподіл витрат країнами зони євро - стало б важливим доповненням до існуючої структури (валютний союз)", - вважають в Єврокомісії. Там вважають за можливе створити загальноєвропейський фонд для розчищення банківських балансів та відділення проблемних активів. Євробюрократи також підтримали ідею створення загальноєвропейської системи страхування внесків.
"Банківський союз - чудова річ, яка заповнить існуючі зараз прогалини у всіх названих областях. Він значно поліпшить європейську фінансову систему. Але це мета, до якої потрібно прагнути в більш віддаленій перспективі, тому що швидко всі названі структури створити неможливо. Хоча сама заява про те, що такий союз можливий, може мати стабілізуючий ефект на ринки", - сказав РБК daily старший економіст Berenberg Bank Крістіан Шульц.
Радше можна реалізувати іншу пропозицію Єврокомісії - надати європейському стабфонду ESM (запрацює з липня) право безпосередньо рекапіталізувати європейські банки. Зараз фонду дозволяється виділяти кошти на допомогу банкам тільки через владу країн і за її запитом, банки яких мають проблеми. Проте запит допомоги від влади країни тільки для рекапіталізації банків підриває довіру до її економіки в цілому і веде до зростання вартості запозичень для неї. Крім того, в цьому випадку гроші будуть надані нужденним тільки в обмін на жорсткі заходи зі скорочення бюджетних дефіцитів.
Багато в чому ця пропозиція Єврокомісії стала відповіддю на побоювання з приводу Іспанії, де банки борються з проблемними кредитами в сфері нерухомості. Їм може знадобитися 75 млрд євро додаткового капіталу, вважає Банк Іспанії, голова якого вчора достроково пішов у відставку. Однак, за експертними оцінками, іспанським банкам може знадобитися вливання 150-250 млрд євро. У влади країни таких грошей немає, а збільшувати і без того чимале боргове навантаження або звертатися за зовнішньою допомогою вони не хочуть, намагаючись перекласти витрати на рекапіталізацію банків на ті ж ESM і ЄЦБ.
Ідею прямої рекапіталізації проблемних банків за рахунок ресурсів стабфонду підтримують і в адміністрації президента США Барака Обами, яка направила до Європи заступника міністра фінансів Лаєл Брайнард, яка повинна натиснути на місцевих лідерів в цьому питанні. Однак проти ідеї виступають країни, на які припадає левова частина внесків до стабфонду, - Німеччина, Фінляндії і Голландія. "Допомога банкам безпосередньо навіть не обговорюється. Це не пройде. Це питання відповідальності, і позиція Німеччини тут гранично чітка", - заявив представник партії Ангели Меркель ХДС/ХСС в парламенті Німеччини Норберт Бартлі. Експерти не відкидають можливості компромісу, але вважають позицію німців домінуючою. "Це схоже на гру в покер: всі, включаючи німців, блефують, намагаючись перехитрити сусіда. Але кращі карти на руках у Німеччини", - зазначив Крістіан Шульц.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас