"Війни" не буде: чи доб'ється Україна газової милості Москви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Війни" не буде: чи доб'ється Україна газової милості Москви

Енергетика
1267
Російські президент Володимир Путін і прем'єр-міністр Дмитро Медведєв мають намір вирішити всі спірні питання з Україною, включаючи газове. Про це за результатами зустрічі з російськими лідерами заявив український прем'єр Микола Азаров. Однак мова йде про перегляд нині чинних газових контрактів, а не про отримання знижки на газ Україною. "Ніхто не говорить Росії "знижуйте ціну". Мова йде про те, що ми повинні переглянути цей контракт, зробити його з такими підходами, які зараз реалізує "Газпром" з іншими імпортерами газу", - зазначив Азаров.
Дана заява українського прем'єра звучить досить оптимістично, вважають опитані "Главредом" експерти, на тлі переговорів російського "Газпрому" та українського Міненерго, що пройшли 22 травня, про зниження ціни на газ і створення консорціуму, які фактично нічим не завершилися. Вони не вірять в швидкий перегляд газових контрактів на користь України, однак і не прогнозують, що нинішні "газові" протиріччя стануть початком нової енергетичної "війни" двох держав. Крім того, на думку фахівців, досить істотним аргументом України в переговорах з російською стороною може стати офіційний лист НАК "Нафтогазу", адресований "Газпрому". Відповідно до даного листа "Нафтогаз" з цього року буде накопичувати в українських підземних сховищах газ тільки на власні потреби України. "Газпром" же в разі необхідності може скористатися послугами українських газосховищ для виконання зовнішньоекономічних контрактів.
Експерти з енергетичних питань поділилися з "Главредом" оцінками перспектив перегляду умов співпраці України і Росії в енергетичній галузі, розповіли, чи вдасться Києву отримати знижку на російський газ, чи ж позиція Москви стане ще жорсткішою по відношенню до України.
"Газові" переговори: успіх для України малоймовірний
Газові контракти Росії та України переглянути не вдасться, хто б не займався цим питанням - перша, друга чи третя особа в державі, вважає колишній уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. "Без серйозних поступок з боку України контракти переглянуті не будуть до кінця періоду, на який вони укладені. Не дарма Росія так наполягала на їх підписанні", - зазначив експерт.
Проте в цьому немає "ніякої трагедії", запевняє експерт і закликає за цей час ретельно підготуватися до підписання нового газового контракту в 2019 році. Перш за все, ця підготовка передбачає модернізацію української газотранспортної системи (ГТС). Також українці повинні знизити обсяги споживання газу. "Зараз ми споживаємо неймовірно багато газу. Сусідня Польща, наприклад, споживає 15-16 мільярдів кубометрів газу на рік, і це при тому, що її ВВП в три рази більший від ВВП України", - зазначив експерт. Крім того, на його думку, надзвичайно важливо збільшувати власний видобуток газу.
При цьому Соколовський не поділяє оптимістичних оцінок прем'єр-міністра Азарова щодо прагнень російських лідерів вирішити всі спірні питання з Україною. "На слова Азарова про те, що Україна не просить знижку на газ, а прагне до співпраці з Росією на таких же умовах, як РФ працює з іншими партнерами, просто не звертають уваги. Він не є визначальним фактором в українській економічній політиці. Азаров не договорює, запевняючи, що Росія не готова до перегляду контрактів. Друга частина пропозиції, очевидно, була така - "за умови належних поступок з українського боку"", - вважає він.
Крім того, експерт підкреслив, що в перші роки незалежності України була допущена стратегічна помилка, наслідки якої ми відчуваємо сьогодні - газ почав використовуватися не як економічна, а як політична категорія.
Про те, що зустріч Азарова з російським керівництвом не дасть ніякого поштовху до вирішення газових суперечок України і Росії, говорить і голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик. "Це була просто звірка годинникових механізмів, думок і так далі", - вважає він. Росія займе жорсткішу позицію по відношенню до України, а відповідно не варто очікувати і перегляду газових контрактів на користь Києва, переконаний експерт. "Зміна контракту можлива, але Росія буде намагатися отримати вигоди для себе - піде на знижки тільки в обмін на певні тактичні поступки з боку України. Це може бути створення консорціуму на двох, з наступним приєднанням Європи вже на зовсім інших умовах. Також можуть розглядатися питання про те, що російський газ буде закуповуватися на спотовому ринку через німецьку компанію RWE. Вже підписано перший контракт, але рамковий - поки що без дат і обсягів", - розповів Боровик.
Також не прогнозує позитивних зрушень в українсько-російських переговорах щодо перегляду газових контрактів і виконуючий обов'язки директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. "Позиція Росії буде незмінною, їй поспішати нікуди. Метою нового російського президента (а він відразу після своєї інавгурації підписав відповідні укази) є створення інтеграційного простору під керівництвом Росії за допомогою Митного Союзу та інших інструментів. А нинішній газовий контракт - один з механізмів втягування в ці інтеграційні структури. Україна не погодиться на політичне поглинання Росією. В результаті - переглядатися контракти не будуть", - пояснив експерт.
Однак нові домовленості щодо ціни на газ можуть бути досягнуті ближче до зими, але не раніше, вважає незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін. "Поки що немає ніяких проривів, які дозволили б говорити про досягнення домовленостей. Але, вважаю, до зими, такі домовленості можуть з'явитися", - зазначив експерт. На його думку, Україна "не потребує подачок і поступок", і потрібно просто переглянути контракт, "довести його до такого ж, як у "Газпрому" з європейськими партнерами".
При цьому Саприкін додав, що домовленості з'являться, якщо буде створений консорціум Росією і Україною з подальшим приєднанням до них Європейського Союзу.
Новий аргумент України
Одним з аргументів України в "газових" переговорах з Росією, на думку експертів, може стати рішення "Нафтогазу" накопичувати в українських підземних сховищах газ тільки на власні потреби.
Дане рішення з'явилося в процесі пошуку механізмів впливу на Росію, вважає Володимир Омельченко. Однак експерт не береться прогнозувати ефективність такого кроку. "Це питання проблемне: не закачаємо газ, а взимку не зможемо в достатніх обсягах забезпечити транзит. Тоді згідно з контрактом "Нафтогаз" буде змушений таки качати газ. Якщо ж це не буде робитися, то у "Газпрому" з'являться юридичні підстави звинувачувати "Нафтогаз" в невиконанні контрактів. Сьогодні складно оцінити наслідки цього рішення. Цілком імовірно, що фактично це означатиме нестачу російського газу в країнах Європи", - розповів він.
На думку Володимира Саприкіна, Україні вдалося знайти слабке місце "Газпрому". "По-перше, це мінімізація закупівель російського газу. По-друге, тепер якщо Європі буде не вистачати газу взимку, то це будуть проблеми "Газпрому" - питання виконання його контрактів із західними партнерами", - уточнив експерт. Тому даний аргумент може стати істотним в українсько-російських переговорах щодо газових контрактів, вважає Саприкін.
Однак Валерій Боровик переконаний, що дана заява "Нафтогазу" не свідчить про конструктивну позицію України. "Якщо хтось орендує газосховище і платить за це гроші, то це добре для країни, оскільки це - надходження до бюджету. Не думаю, що це рішення істотно вплине на відносини з російською стороною, але точно стане одним з факторів в переговорах", - зазначив Боровик.
У свою чергу Богдан Соколовський вважає, що це рішення "Нафтогазу" навряд чи вплине на відносини України з російською стороною. "Ця заява прозвучала не від легкого життя, а від безвиході. Частково я розумію тих, хто її робив. Але не вірю в те, що цей крок матиме позитивний ефект для України", - зазначив він.
Надія Майна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас