Хорошковський: Україна може допомогти ЄС вийти з кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорошковський: Україна може допомогти ЄС вийти з кризи

5724
Україна завдяки своєму економічному потенціалу може допомогти ЄС вийти з кризи. Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський в інтерв'ю РАР напередодні візиту до Польщі для участі в міжнародному форумі у Вроцлаві (Wroclaw global forum 2012).
"Я переконаний, що Україна може допомогти ЄС вийти з кризи. Інвестиції, які до нас прийдуть, будуть надійно захищені і будуть приносити прибутки. Інвестори, з якими я розмовляю, нарікають на наші закони, хочуть іншого трактування контрольними органами, але в цілому всі кажуть, що їхні інвестиції приносять прибутки", - зазначив Хорошковський.
Він пояснив, що останнім часом Київ здійснив кроки щодо приведення українського законодавства до європейських стандартів: провів судову реформу, змінив митний та кримінальний кодекси, удосконалив законодавство в сфері енергетики. На його переконання, це дозволить залучити закордонних інвесторів.
Хорошковський підкреслив, що на шляху євроінтеграції України Європа не повинна сприймати її винятково через призму справи екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. "У реальності те, що відбувається у внутрішній політиці України, те, що робить сьогодні наш уряд, парламент і президент, охоплює значно ширше коло проблем, ніж винятково питання Тимошенко", - підкреслив він.
Перший віце-прем'єр повідомив, що реформи, які здійснює сьогодні Україна, швидкими темпами наближають її до стандартів, які існують в країнах Євросоюзу. "У Вроцлаві я буду намагатися познайомити із загальною ситуацією, а не виключно з цим єдиним критичним пунктом, яким є справа Тимошенко", - зазначив він.
Політик також запевнив, що українська влада повинна провести прозорі і чесні вибори восени цього року, гарантією чого має стати присутність значної кількості міжнародних спостерігачів. Хорошковський підкреслив, що вони можуть приїжджати в Україну вже сьогодні і спостерігати за виборчим процесом: перевіряти доступ партій до ЗМІ, контролювати відносини між політичними партіями і ЦВК. "Я переконаний, що ніхто не зацікавлений фальсифікацією результатів виборів. Найважливіше, щоб не було провокацій, щоб не було заяв про нечесні вибори ще перед їх завершенням, про що говориться вже сьогодні", - сказав він.
За словами Хорошковського, європейська інтеграція є стратегічним питанням як для Києва, так і для Брюсселя. "Проблеми, які стоять на заваді розвитку відносин між сторонами, необхідно вирішувати виключно в правовому полі. Це не політична воля однієї особи або групи осіб, а питання закону", - зазначив Хорошковський.
У цьому контексті політик розраховує на допомогу Польщі. "Польща була і залишається другом України, і я маю намір не тільки під час форуму у Вроцлаві, а й в рамках двосторонніх зустрічей обговорити важливі для обох країн питання. Ми розраховуємо на допомогу Польщі. Чемпіонат Європи з футболу, який організовують наші країни, може тільки зміцнити хороші традиції в наших відносинах", - констатував він.
Коментуючи українсько-російські газові відносини, Хорошковський підкреслив, що Україна прагне диверсифікувати джерела енергопостачання. "Ми підписали 2 важливі контракти - з компаніями Shell і Chevron про видобуток газу в шельфі Чорного моря. Крім того, шукаємо можливість купівлі газу на спотовому ринку", - зазначив чиновник. Він висловив думку, що росіян влаштовує нинішня угода з Україною, і тому вони не погоджуються на зміни. Тому єдиною можливістю на її перегляд є обмеження імпорту російського газу в Україну і його заміна на блакитне паливо з інших джерел.
Хорошковський візьме участь в міжнародному форумі (Wroclaw global forum 2012) у Вроцлаві, який відбудеться з 31 травня по 2 червня. Він, зокрема, братиме участь в дискусійній панелі щодо майбутнього "Східного партнерства", а також проведе низку двосторонніх зустрічей.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас