Обмін валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмін валют

Валюта
1120
Народний банк Китаю вчора підтвердив намір взятися за прямий обмін юаня і японської ієни з 1 червня - рішення про це було схвалено прем'єр-міністром Японії Есіхіко Нодою і головою держради КНР Вень Цзябао за підсумками переговорів, які відбулися в грудні минулого року. Захід покликаний знизити залежність торгівлі між двома країнами від коливань валютних курсів, прив'язаних до долара США, а також скоротити трансакційні витрати в торгівлі і стимулювати активність інвесторів на ринках капіталу обох країн. Обмінний курс буде визначатися за середньозваженими ставками від учасників ринку, виключаючи крайні (найвищі і найнижчі) пропозиції.
Згідно з робочою доповіддю СОТ, присвяченою використанню валют у світовій торгівлі, на поточний момент частка юаня як засобу обігу не відповідає обсягам торгового обороту КНР, а в обслуговуванні комерційних угод однозначно домінують долар і євро. Проте експерти вважають, що "вже в середньостроковій перспективі юань стане однією зі світових валют, а в довгостроковій, ймовірно, і основною". Цьому сприяє, на думку авторів доповіді, як політика КНР, так і об'єктивна потреба гравців ринку збільшити використання юаня в торгівлі та фінансовому секторі. Як обґрунтування експерти наводять різке зростання операцій на офшорному ринку (в основному в Гонконгу, абревіатура CNH, в той час як офіційний юань позначається як CNY) після відповідних заходів щодо лібералізації з боку уряду Китаю.
Нагадаємо, місяцем раніше ЦБ Китаю оголосив про подальше дерегулювання курсу - валютний коридор юаня відносно долара був розширений з 0,5% до 1%. Пекін відмовився від жорсткої прив'язки юаня до долара в 2005 році, а за останні півтора року реальний обмінний курс китайської валюти, за підрахунками МВФ, підвищився на 12%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас