Експерт: у жовтні-листопаді гривня обвалиться до 15 грн за 1 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: у жовтні-листопаді гривня обвалиться до 15 грн за 1 дол.

Валюта
14560
Експерт з економічних питань Олег Соскін спрогнозував, що якщо влада буде продовжувати абсолютно неправильну монетарну політику Нацбанку і економічну політику уряду, в жовтні-листопаді цього року гривня обвалиться до 15 грн за 1 дол. Про це він сказав в ексклюзивному коментарі УНН.
"Стан держбюджету невтішний, тому що гривня вже не тільки збільшує безготівковий обіг, а збільшує і готівку. Вводиться в обіг все більше готівкових грошей - гривні. Ми бачимо коливання курсу гривні. Вже немає грошей, щоб утримувати цей курс відносно долара", - сказав співрозмовник агентства.
В Україні, за словами О.Соскіна, немає валютного ресурсу, тому що падають експортні надходження, збільшується від'ємне сальдо, по товарах і послугах яке склало мінус 1 млрд дол.
"Крім того, ще не віддали МВФ за травень 600 млн дол. Зараз закінчився візит МВФ, який проходить таємно, ніякої інформації немає. Це свідчить про те, що вони (представники влади - Ред.) не домовилися. Таким чином, уряду необхідно почати повертати борг МВФ. Це ще один удар по бюджету", - зазначив він.
Що стосується доходів від чемпіонату ЄВРО-2012, на думку експерта, в бюджет нічого не потрапить. "Після чемпіонату взагалі буде стагнація. Природно виникає питання: де брати гроші, щоб якимось чином утримувати фінансову ситуацію? Скажімо прямо, що починаючи з вересня місяця ресурси ще більше будуть зменшуватися. Тому що ізоляція України буде рости, інвестиції сюди йти вже після ЄВРО не будуть, торговельне сальдо балансу у нас з Росією, Китаєм, Білоруссю і ЄС від'ємне", - підкреслив він.
До того ж, за словами О.Соскіна, в травні почалася втрата золотовалютних запасів Нацбанку, тому що потрібно підтримувати курс гривні. Грошово-валютних ресурсів у нього не так багато, близько 31 млрд дол.
"Вони показують 31,6 млрд дол. На початку травня, але зараз менше. І серед цих запасів "сидить" кредит МВФ, який потрібно повертати", - зазначив економіст.
По суті, за його словами, українська влада за квітень збільшила в обігу грошову масу. Станом на 1 квітня було 187,9 млрд грн в обігу, а на 1 травня стало 194,5 млрд грн. "Тобто вони збільшили готівку на 6 млрд 562 млн. На 3,5% збільшити готівку за місяць без відповідного ВВП і матеріального багатства, при економічному падінні - це злочин. Тобто вони в квітні просто нахабно друкували готівку, для того щоб забезпечити виконання соціальних популістських програм. Тому потрібно готуватися до важкої осені", - запевнив О.Соскін.
На уточнююче запитання, коли можна очікувати результат збільшення готівкової грошової маси, економіст відповів: "Це жовтень-листопад. Коли зберуть урожай, люди з відпусток повернуться, потоки туристів скоротяться, політична міжнародна ізоляція посилиться, припиниться приплив грошей на вибори. Це якраз листопад. Не хочеться прогнозувати, але у мене дуже поганий прогноз. Світова криза посилюється, тому чекати зовнішніх ресурсів теж не варто. Якщо вони будуть продовжувати абсолютно неправильну монетарну політику Нацбанку і економічну політику уряду, гривня обвалиться. І це буде до 15 грн (за 1 дол. - ред.) точно", - зазначив експерт.
"До того ж основні платежі МВФ складають 3,7 млрд дол., з яких 600 млн вже виплатили і 600 млн необхідно виплатити зараз, припадають на жовтень, листопад і грудень. А це не чистий кредит, це обмін валютами. Вони нам дали SDR (штучний резервний і платіжний засіб, який емітується Міжнародним валютним фондом - ред.), а ми їм натомість перевели на цю суму за курсом "5" гривню. Тобто вони нам віддадуть гривню, яка у них на рахунках. Цю гривню Національний банк повинен буде стерилізувати, знищити. А знищити він її не зможе, тому що йому потрібно бюджет виплачувати. Це 2,5 млрд дол. (сума виплати кредиту МВФ - Ред.) за курсом "8" виходить близько 16-17 млрд грн, яку треба стерилізувати. І ця маса обвалить курс. А реального ресурсу у них немає, у них залишився тільки друкарський верстат", - резюмував О.Соскін.
Нагадаємо, за оперативними розрахунками Національного банку, обсяг позабанківської готівки у квітні зріс на 3,5% в порівнянні з березнем і склав 194,5 млрд грн. З початку року скорочення готівки поза банками склало 0,9%.
Загальний обсяг грошової маси в Україні на 1 травня 2012р. оцінювався в 697,4 млрд грн (в порівнянні з березневими даними зріс на 0,9%, а з початку року - на 1,7%). У т.ч. готівка в обігу склала 195 млрд грн (її обсяг у квітні зріс відразу на 3,5%, тоді як з початку року - всього на 0,9%).
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас