Тарифна місія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифна місія

Казна та Політика
773
28 травня місія Міжнародного валютного фонду завершила свій візит до України. У МВФ схвалили успіхи влади з утримання курсу національної валюти. Але продовжують наполягати на більш радикальних реформах. Чи наважиться на них Партія регіонів? Адже на носі вибори в парламент.
Придатний Нацбанк
Під час візиту місії МВФ в Україну Національний банк був тим відомством, яке привертало левову частку уваги іноземних "ревізорів". У перший же день візиту - 21 травня місія попрямувала в НБУ, де голова відомства Сергій Арбузов відзвітував про успіхи в роботі. За його словами, державний борг України скоротився до 36% від валового внутрішнього продукту (ВВП) з 39,9% ВВП на початок 2012 року. "Також спостерігається поліпшення стану платіжного балансу, сальдо якого в березні поточного року повернулося до позитивних значень", - заявив він. "Ми спостерігаємо зниження дефіциту поточного рахунку до 3,4% ВВП у першому кварталі поточного року, в порівнянні з 4,1% за аналогічний період минулого року", - зазначив голова НБУ. Але незважаючи на такий оптимізм, економічні показники нашої країни, як і раніше, залишають бажати кращого. За січень-березень поточного року сукупний прямий і гарантований державою борг України зріс на 1,3 мільярда (2,2%). Тепер український держборг становить 60,5 мільярда доларів. При цьому 76,8% з них припадають на прямий держборг. Втім, слід зазначити, що в цей період зовнішні позики відсутні - Україна обходилася випуском держоблігацій. Але вже в червні поточного року уряду чекають великі виплати за зовнішнім боргом - 2 мільярди доларів за кредитом ВТБ і 0,5 мільярда за єврооблігаціями. Арбузов запевнив "місіонерів" в тому, що зараз з російським банком ведуться переговори про можливість часткового рефінансування боргу.
Однак найбільше цього року Україна повинна виплатити МВФ. З початку року ми вже перерахували Фонду 1,3 мільярда за рік. В цілому ж за 2012 рік виплати мають скласти близько 3,7 мільярда доларів. Тому слова Арбузова про те, що Фонд є важливим соратником для України, складно назвати грубими лестощами. "Співпраця з Міжнародним валютним фондом є стратегічним завданням України", - заявив Арбузов. Після розповіді про труднощі він перейшов до досягнень Нацбанку. За словами голови НБУ, на даний момент обмінний курс стабільний, але при цьому частка участі його відомства на ринку складає всього 1,6%. Крім того, за останні 3 місяці зросли золоті запаси. При цьому - не за рахунок боргу. У результаті в останній день свого візиту в МВФ відзначили успіхи НБУ. "Уряд і Національний банк досягли прогресу, доклавши зусилля щодо забезпечення підтримки економічної стабільності. Вітаємо проведення урядом пенсійної реформи і схвалення нового Митного кодексу. Позитивом для суспільства можна назвати низький рівень інфляції, який підтримується монетарною політикою НБУ", - заявив голова місії Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Кріс Джарвіс на брифінгу в Нацбанку. Джарвіс також відзначив конструктивну роботу місії МВФ з Національним банком України і підкреслив важливість зусиль НБУ в справі продовження співпраці МВФ і України та створенні сприятливих умов для обговорення поточних питань двостороннього співробітництва. При цьому слід зазначити, що головною метою місії було завершення дискусій в рамках консультацій за зобов'язаннями щодо валютного режиму. Отже, така характеристика, дана Національному банку України, дуже цінна.
Але одними лише славослів'ями справа не обійшлася. У МВФ наполягають - в України ще дуже багато проблем, вирішенням яких уряд не бажає займатися. Адже це пов'язано з репутаційними ризиками і може вплинути на майбутні парламентські вибори.
Тарифи на популярність
Однією з головних тем обговорення місії МВФ в Україні було зниження бюджетного дефіциту. Незважаючи на вдалу монетарну політику Нацбанку, цей показник, як і раніше, вселяє побоювання закордонним "ревізорам". Особливо їх хвилює той факт, що український уряд продовжує збільшувати соціальні витрати, що на дефіциті бюджету позитивно не позначається. "Змінами до бюджету передбачено збільшення видатків на зарплати і пенсії, а з метою їх фінансування заплановано збільшення бюджетних надходжень. Для виконання затвердженого урядом показника дефіциту бюджету 1,8% ВВП необхідно здійснення нових заходів", - зазначив Джарвіс. Але що стосується заходів, то тут, за словами Джарвіса, український уряд не визначився. "Є ще низка нез'ясованих питань... включаючи, які заходи необхідно вжити, щоб забезпечити виконання планового показника дефіциту бюджету. Є питання енергетичної політики, і особливо це стосується цін на газ", - сказав голова місії МВФ. Його ж порада гранично проста. "Рекомендуємо відразу ж провести суттєве підвищення тарифів і проводити регулярні підвищення в майбутньому", - зазначив він.
Підвищення тарифів на газ для населення в передвиборний період - складне завдання для влади. Особливо, якщо рейтинг правлячої партії повільно, але впевнено падає. Питання про підвищення цін на газ для уряду буде питанням про падіння популярності Партії регіонів серед населення України. І Кабмін змушений шукати інший вихід із ситуації, що склалася. "Спочатку ми відпрацюємо застосування енергозберігаючих технологій, розробимо систему адресної соціальної допомоги, і після цього підійдемо до питання підняття тарифів до економічно обґрунтованого рівня", - заочно відповів МВФ віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський. Втім, в української влади є простір для маневру. "Враховуючи, що нинішній візит місії був значною мірою ознайомлювальним, конкретних пропозицій висловлено не було. Голова місії МВФ Крістофер Джарвіс назвав різні шляхи зниження бюджетного дефіциту - це може бути і введення прогресивної шкали оподаткування, і введення податку на багатство. Вживання будь-якого з цих заходів буде позитивно оцінено фондом", - запевняє джерело видання "КоммерсантЪ-Украина", ознайомлене з переговорами.
Але й альтернативні шляхи, запропоновані Джарвісом, таять для влади низку небезпек. Так, введення податку на багатство в українських реаліях виявлялося введенням додаткових податків для середнього класу. Якщо ж зараз розробити дійсно адекватний податок на багатство, влада може позбутися своїх бенефіціаріїв, які просто підуть до інших політичних сил. Ще один спосіб, запропонований Джарвісом - збільшити гнучкість валютного курсу - може болісно позначитися на національній валюті, що в найближчому майбутньому не тільки призведе до паніки серед виборців, але і розлютить їх. Але в МВФ впевнені - в довгостроковій перспективі цей захід сприятиме стійкості української економіки. "Ми продовжуємо вважати, що більша гнучкість обмінного курсу допоможе краще адаптуватися Україні до зміні економічних умов і буде служити кращим буфером від зовнішніх шоків", - зазначив Джарвіс. Зменшення інфляції - процес, що має як позитивні, так і негативні наслідки, впевнені експерти. "Зростання економіки сповільнюється, крім того, сповільнюється інфляція, що не дозволяє домогтися навіть номінального зростання, тому проблеми з фінансуванням бюджету стають все більш актуальними. Швидше за все, позитивний ефект від Євро-2012, нехай він і буде меншим від очікуваного, дозволить нормально прожити II квартал, однак вже в III кварталі проблема недостатнього наповнення бюджету стане помітна", - цитує "КоммерсантЪ" директора Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Валерія Геєця. "У такій ситуації можна або вводити нові податки, або знижувати витрати, а тому заперечувати порадам фонду складно", - резюмує експерт. Обидва шляхи - згубні для ПР. Однак у першому випадку "регіонали" налаштують проти себе численних бюджетників і тих, чиї рівні доходів не дозволяють, наприклад, користуватися послугами платної медицини. А в другому випадку фіскальний тягар ляже на бізнес, який після ухвалення Податкового кодексу і так не має до ПР теплих почуттів.
Місія МВФ виїхала з Києва, наостанок пообіцявши продовжити співпрацю. Але тільки після реформ, спрямованих на зменшення дефіциту бюджету. Навряд чи можна чекати ці реформи до виборів. Але після них вони неминучі - надто велика ймовірність різкого зростання бюджетного дефіциту. І якщо влада не змінить свою політику щодо бізнесу, а посилить податковий тиск, в майбутньому МВФ можливо ні з ким буде домовлятися.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас