Україну захлесне контрабанда тютюну й алкоголю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну захлесне контрабанда тютюну й алкоголю

1343
Координатор Центру споживчого контролю "ЧЕК", кандидат технічних наук Ігор Каневський заявив, що найближчим часом Україну може захлеснути хвиля контрабандних та фальсифікованих підакцизних товарів. За прогнозом експерта, в "тіні" може виявитися до 50% ринку алкоголю і тютюну.
За словами Каневського, це пов'язано з тим, що керівництво Поліграфічного комбінату "Україна" без необхідних погоджень з Міністерством фінансів і державним підприємством "Держзнак", Державною податковою службою України, Міністерством внутрішніх справ України, СБУ та Мін'юстом і без прийняття відповідної постанови Кабінету міністрів України про затвердження акцизної марки нового зразка, віддрукував і ввів в обіг акцизну марку без голографічного захисного елемента.
Як зазначив Ігор Каневський, в більшості країн Європейського Союзу акцизні марки з використанням голографічних захисних елементів є фактично єдиним методом якісної боротьби з контрабандою та підробкою сигарет і алкоголю, оскільки захисні голограми дуже складно підробити, а підробку легко розпізнати. "Саме таким методом європейці захищають свої ринки від контрафактних підакцизних товарів і не допускають його відходу "в тінь", - зазначив експерт.
Як приклад неефективного захисту ринку Каневський навів період до 2003 року, коли марки акцизного збору випускалися без захисних голограм. "Тоді правоохоронці зафіксували, що частка продажів контрафактного алкоголю і тютюну на українському ринку склала 50%. Фальсифікатори масово підробляли марки на домашніх принтерах", - зазначив він.
Він також підкреслив, що, за даними правоохоронців, в Україні за останні 1,5 роки активізувалися фальсифікатори тютюну та алкоголю. Так, за підрахунками Держмитниці, в 2011 році вартість затриманих сигарет, які контрабандним шляхом намагалися завезти в Україну, збільшилася в 3,6 рази. За інформацією Державної податкової служби, за минулий рік в Україні вилучили понад 120 мільйонів нелегальних сигарет. За статистикою Міністерства фінансів, в 2011 році виробництво "легального" алкоголю в Україні скоротилося на 18%.
За прогнозами експерта, державний бюджет України від нововведення і відходу ринку в "тінь" може недорахуватися до 10 млрд гривень на рік. "Та й легальні виробники тютюну та алкоголю також не отримають жодних знижень фінансового навантаження. Адже вартість виробництва марок без захисних голограм залишилася колишньою - такою ж, як і з голограмами", - додав Каневський.
За його словами, така ситуація ставить під загрозу харчову безпеку країни та здоров'я нації. За статистикою, в результаті отруєнь фальсифікованим алкоголем щороку в Україні помирає близько 10 тисяч українців.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас