"Нафтогаз" влаштує тільки новий контракт, а не знижка від "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" влаштує тільки новий контракт, а не знижка від "Газпрому"

Енергетика
486
Україна при веденні переговорів з російським "Газпромом" домагається перегляду існуючих газових контрактів, а не отримання знижки до ціни на імпортований газ, повідомив голова правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Євген Бакулін.
"Коли ми ведемо переговори з "Газпромом", ми не говоримо про зниження ціни, ми говоримо про умови перегляду контракту, щоб він відповідав інтересам України і був не гірше європейських умов", - сказав він журналістам у Рівненській області у вівторок.
Голова "Нафтогазу України" нагадав, що в даний час ціна природного газу для низки європейських країн нижча, ніж для України, яка не платить за його транспортування і отримує безпосередньо на кордоні з Російською Федерацією.
"Це неправильно, тому якщо найближчим часом ці умови не будуть переглянуті, ми докладемо максимум зусиль для того, щоб знайти інші джерела поставок газу, в тому числі з Європи і різко збільшити власний видобуток, тобто мінімізувати поставки російського газу" , - зазначив він.
Голова НАКу висловив переконання, що сторони найближчим часом зуміють домовитися.
"Для того, щоб була обрана золота середина, щоб було і хороше сьогодення, і перспектива на майбутнє, повинна бути зацікавленість обох сторін. Якщо буде взаємний інтерес, то цей контракт буде працювати довго", - додав Бакулін.
Говорячи про можливе створення газотранспортного консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС), глава "Нафтогазу України" повідомив, що ключовим завданням для країни є повноцінна робота ГТС.
При цьому він не відкидає, що в разі створення тристороннього консорціуму з європейської сторони можуть брати участь в її управлінні як одна, так і декілька європейських компаній.
"Це можуть бути і компанії, і консорціум. Нам важливо, щоб наша ГТС працювала і мала перспективу, а також була високорентабельною і вирішувала завдання, що стоять перед Україною, Росією та Європою", - підсумував він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас