ТОП-10 банків України, що динамічно розвиваються в I кварталі 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТОП-10 банків України, що динамічно розвиваються в I кварталі 2012 р.

3361
ІА "РБК-Україна" представляє рейтинг банків, що найбільш динамічно розвиваються в I кварталі 2012 р. Як і в аналогічному рейтингу за підсумками минулого року, при розрахунку бралися дані щодо банків з перших двох груп за класифікацією Нацбанку - найбільші (банки з обсягом активів понад 15 млрд грн) і великі (5-15 млрд грн). Ранжування проводилося за такими показниками: абсолютні та відносні дані щодо зміни за рік чистих активів, власного капіталу, депозитної бази та обсяги кредитування (окремо для фізичних та юридичних осіб), фінансового результату (тільки абсолютна зміна).
2012 рік почався для банківської системи України досить непогано. Чистий прибуток у минулому кварталі склав 1,7 млрд грн, тоді як рік тому банки зазнали збитків в 210,7 млн грн. При цьому за три місяці на 2,4% зросли активи фінустанов, на 3% - зобов'язання. Втім, активному розвитку заважає європейська криза. Враховуючи нестабільну ситуацію, більшість банків пішли шляхом серйозного скорочення витрат. За даними Нацбанку, інші операційні витрати банків в I кварталі склали 3,1 млрд грн, що на третину менше витрат роком раніше.
"У першому кварталі ми завершили стадію завершення витрат по мережі - скоротили до 30% операційних витрат, - зазначив голова правління лідера рейтингу - VAB Банку - Денис Мальцев. - І другий момент - ми завершили універсалізацію відділень, перевели їх у формат універсальних, тим самим скоротили витрати, встановивши 17 регіональних центрів по всій Україні, істотно заощадивши на витратах. Плюс довели до відділень вартість їх утримання. Починаючи з I кварталу і до кінця року, вони повинні плавно переходити на самоокупність. Якщо в I кварталі вони повинні окупати мінімум 30% своїх витрат, то кінця року повинні досягти показника в 60%. Розуміючи, за якими параметрами прораховується ефективність їхньої роботи, відділення тепер самі можуть прорахувати свою собівартість для банку не через трансфертні ціни, а, наприклад, через комісійні та інші доходи. Таким чином, відразу по ходу вони можуть регулювати роботу з тими видами банківських послуг, які дозволяють вирівнювати показник собівартості до необхідного рівня".
1. VAB Bank - 424
2. ING Bank Україна - 364
3. Сбербанк Росії - 363
4. Брокбізнесбанк - 346
12. Дельта Банк - 339
6. Citibank - 327
18. Erste Bank - 311
8. Банк Кредит Дніпро - 299
5. Промінвестбанк - 296
10. Укргазбанк - 289
Варто зазначити, що у VAB в кінці минулого року змінилася структура власників, і, крім скорочення витрат, банк займався переорієнтацією бізнесу.
"Наша стратегічна мета - стати аграрним банком номер один, відповідно до чого банк відкоректував пріоритетні напрямки в роботі з клієнтською базою в корпоративному бізнесі. В результаті проведеної роботи вже на 01.01.12 р. в порівнянні з 01.01.11 р. істотно посилилася частка сільгосппідприємств у клієнтському портфелі банку, і в лізинговій компанії в тому числі", - підтвердив Мальцев.
Також хороші результати показали банки, які зосередилися на корпоративному сегменті - ING Bank України і Citibank. Відмовившись від роботи з роздробом, ING Bank показав прекрасний зростання депозитного портфеля юросіб і значне збільшення прибутку. Всього на один бал від нього відстав "Сбербанк Росії". "Дочка" найбільшого російського банку продовжує активно розвиватися, при цьому показуючи відмінні результати за показниками надійності.
Лідери рейтингу показали хороше зростання практично за всіма статтями. Втім, що стосується кредитування, то тут скоріше більше балів набирали ті, хто менше скоротив кредитний портфель. Банки дуже обережно підходять до видачі кредитів, і навряд чи ситуація покращиться найближчим часом.
"Враховуючи поточну ситуацію на ринку, можна прогнозувати досить стриману і зважену кредитну активність банків до кінця року. Вони дуже обережно і пильно розглядають зараз кожного клієнта, враховуючи модель його поведінки на різних етапах попереднього співробітництва з банком, в тому числі і в період кризи. На даному етапі фінустанови перш за все будуть робити упор на розвиток продуктів, які дозволяють збільшити комісійні доходи, а також на розвиток дистанційних сервісів, завдяки яким банки можуть не тільки розширити можливості обслуговування клієнтів, але і скоротити витрати по просуванню тих банківських сервісів і послуг, які розраховані на масовий попит", - прогнозує Мальцев.
При цьому фінустанови продовжують активно залучати кошти, як і раніше, відчуваючи брак ліквідності.
"Специфіка кредитування сьогодні - суворі обмеження на валютне кредитування, якщо ти не експортер, для юрособи це ще можливо, але з дуже жорсткими умовами формування резервів, для населення це взагалі заборонено. Як результат - парадоксальна ситуація з ліквідністю. Банківська система більш ніж ліквідна в доларі, в євро, залишки на коррахунках банків близько 7 млрд дол, залишки в гривні на коррахунках коливаються в районі 16-22 млрд грн. Причини - всякі негативні очікування, як і раніше, ростуть депозити в доларі, хоча й зростають гривневі. Попит-пропозиція, всім потрібна гривня. І банки готові платити за гривню більше", - підкреслив голова Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Борис Тимонькін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас