Заправки здаються. Ціни на бензин будуть знижуватися щотижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заправки здаються. Ціни на бензин будуть знижуватися щотижня

Енергетика
2183
З початку місяця ціни на нафтопродукти в Україні трохи знизилися, хоча ціни падали повільніше, ніж хотілося б, кажуть експерти. Мабуть, з метою підстьобнути операторів до більш швидкого перегляду цін, зі своїми рекомендаціями виступили АМКУ та експертно-аналітична група (ЕАГ) при Мінпаливенерго. Якщо трейдери зрозуміють тонкий натяк, за червень ціни на бензин можуть просісти на 50 коп. за літр.
Середні ціни
За останній місяць (з 28 квітня по 28 травня 2012 року) середні роздрібні ціни на бензин марки А-95 знизилися на 10 коп., до 11,22 грн. за літр.
Ціни на дизпальне за місяць знизилися на 22 коп., до 10,08 грн. за літр, а на газове пальне (СПБТ) - на 21 коп., до 6,60 грн.
Нові орієнтири
У понеділок АМКУ рекомендував учасникам ринку знизити ціни на бензин марки А-95 до "конкурентного рівня". Проте в комітеті не вказали конкретні рівні, до яких треба знизити ціни.
На сьогоднішній день відсутні об'єктивні підстави для зростання цін або навіть утримання їх на існуючому рівні, впевнені в комітеті. Так, в період з 3 квітня до 10 травня ціни на сиру нафту знизилися на 12%, показники Platts зменшилися на 18,8%, в той час як ціни на АЗС у цих операторів в середньому зросли на 3%.
Цього ж дня учасники експертно-аналітичної групи при Мінпаливенерго на черговому засіданні домовилися про поетапне зниження ціни на бензини і дизпальне. Згідно з рішенням ЕАГ, в найближчі ціни на нафтопродукти повинні знизитися на 20 копійок: 10 коп. з 29 травня і ще на 10 коп. - з 4 червня.
При зниженні цін на нафтопродукти кожен з операторів буде відштовхуватися від поточних цін на стелі, вказує аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко. Таким чином, після рекомендованого зниження ціни на заправках різних операторів все одно будуть відрізнятися.
Втім, зниження ціни навіть у декількох мережах спровокує корекцію цін по всьому ринку. "Якщо хтось буде знижувати ціни, то, природно, і конкуренти не залишать ціни на старому рівні, тому що у них просто ніхто не купуватиме пальне", - додає заступник директора НТЦ Психея Геннадій Рябцев.
Незважаючи на те, що учасники ЕАГ погодилися з тим, що ціни можуть бути знижені відразу на 40-50 копійок, було прийнято рішення про поетапне зниження. Цей крок був продиктований затримкою поставок нафтопродуктів з Білорусі, пояснює Сіренко.
Білоруси фактично вже третій день не продають бензин А-95, у зв'язку з чим підвищився попит на А-92. "Білорусь почала відвантажувати бензини на російський ринок відповідно до домовленостей, підписаних ще в грудні. Перші чотири місяці фактично відвантажень не було, в травні почали виконувати зобов'язання. Це означає, що українські оператори, які не працюють за довгим контрактами, а купують бензини на спотовому ринку, будуть зазнавати труднощів з ресурсом", - говорить експерт.
Ціни у червні
Протягом 3-4 найближчих тижнів ціни на бензин можуть бути поетапно знижені на 40-50 копійок від нинішнього рівня, прогнозує Рябцев. Цьому сприяє, зокрема, відносна стабільність цін на нафту.
"Поки ціни перебувають в інтервалі $105-125 за барель, спекуляції ніяк на цінах не позначаються. Як тільки ціни вийдуть за цей інтервал, тоді можуть бути проблеми", - сказав заступник директора НТЦ Психея, додавши, що сезон відпусток гальмує зниження, однак це не зробить істотного впливу на ринок.
В цілому травень був прибутковим для операторів ринку, враховуючи низькі ціни на нафту. Але навіть таку оцінку Сіренко вважає скромною. "Я б відзначив, що травень був надприбутковим для операторів", - говорить він.
Якщо стабільна ситуація на зовнішніх ринках збережеться, можна буде побачити на стелах зниження на 10 копійок за тиждень, упевнений аналітик. Сумарно це дасть мінус 40-50 копійок на літрі на місяць.
Станіслав Погорілов
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас