Великим пощастило — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великим пощастило

Казна та Політика
1116
Вчора голова Державної податкової служби (ДПС) Олександр Клименко відкрив Окружну ДПС - центральний офіс з обслуговування великих платників податків (ВПП), створений на базі розформованої спеціалізованої інспекції Києва. Слід зазначити, що МВФ запропонував Україні реалізувати ідею про відкриття такої служби ще 10 років тому. У наступному році будуть ліквідовані три з решти десяти спеціалізованих інспекцій по роботі з ВПП (СДПІ).
Структура центрального офісу буде сформована за галузевим принципом. Платник буде супроводжуватися не по окремих видах податків, як в звичайних інспекціях, а працювати з закріпленим за ним координатором. "Податкове супроводження було і буде, але ми говоримо про більш якісні послуги, що дасть збільшення платежів до бюджету", - упевнений голова ДПС. До реєстру ВПП (доходи за чотири квартали становлять понад 500 млн грн, або обсяг податкових платежів перевищує 12 млн грн) на 2012 рік потрапили 1359 підприємств. Саме великий бізнес забезпечує більше 64% всіх надходжень до бюджету, але на обліку в СДПІ знаходиться всього 59,2% платників (805 підприємств).
Як пояснив голова центрального офісу по роботі з ВПП Сергій Степенко, щорічно число охочих стати на облік в СДПІ збільшується на 5-10%. "У 2013 році їх кількість зросте ще на 15%. Ми розуміємо, що обороти 500 млн грн дуже скоро перевищать ще близько 100 підприємств", - прогнозує пан Степенко. Як запевнив Олександр Клименко, кожен платник, який відповідає критеріям великого підприємства, буде переведений на обслуговування в офіс. "До нього буде більше уваги, і він повинен бути більш відкритим. Обслуговування ВПП те саме IPO - бізнес повинен бути максимально відкритим, коли приховати нічого неможливо. Платники, у яких є вади, податкові ризики в роботі, переживають. Але мінімізаторів ми виганяти не будемо, будемо робити їх прозорими і сумлінними", - уточнив Клименко.
ДПС обіцяє підприємствам більш якісний податковий сервіс із застосуванням нових технологій. Наприклад, впровадження "Електронного кабінету платника". Перш за все, буде реалізована можливість здачі звітності в електронному вигляді, надання даних з єдиного реєстру податкових накладних, щодо розбіжностей між зобов'язаннями та податковим кредитом, про суму податкового боргу. Примітно, що платники і зараз можуть отримувати дану інформацію, скориставшись сайтом ДПС, де знаходиться інтернет-досьє платників. Відмінності полягають у тому, що інформацію аналізує бухгалтер компанії, а для клієнтів офісу працювати з даними буде податківець. Але Сергій Степенко стверджує, що до кінця 2012 року перелік сервісів буде збільшено вдвічі.
Крім того, ДПС вкотре пропонує участь в "горизонтальному моніторингу", тобто бізнес відкриє податківцям доступ до своєї первинної документації. За словами представників компаній, які ще в минулому році погодилися на участь в даному експерименті (п'ять компаній), він так і не запрацював - порядок надання даних ще не врегульовано урядом. "Те, що ми підписали договір, це лише невелика частина великого шляху. Цим ми підтвердили, що готові співпрацювати, - каже генеральний директор "Нібулона" Олексій Вадатурський. - Поки істотних змін немає. Як були перевірки, так і залишилися". В "АрселорМіттал Кривий Ріг" розповіли, що відносини з ДПС стали більш тісними, але не змогли оцінити, чи пов'язано це з підписанням договору про моніторинг. Крім того, на підприємстві зараз розглядають пропозицію про перехід з СДПІ в Кривому Розі в Київ - в разі позитивного рішення перейти на обслуговування в офіс вони зможуть з нового року. Ще для одного підприємства, яке виявляло бажання брати участь в сервісі, але пізніше відмовилося, основним аргументом була можливість електронного аудиту та документообігу. ДПС розглядала співробітництво лише в плані аудиту. "Вони хотіли перевіряти, а у нас були свої інтереси - можливість наявності електронної накладної, так як ми маємо 1,5 тис. активних постачальників, і з усіма вести паперовий документообіг важко", - резюмують в компанії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас