Швейцарія може встановити контроль за припливом капіталу в разі розпаду єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарія може встановити контроль за припливом капіталу в разі розпаду єврозони

Казна та Політика
459
Влада Швейцарії розглядає можливість встановлення контролю за припливом капіталу в країну в разі розпаду зони єдиної європейської валюти, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на представників центробанку країни.
Питанням опрацювання заходів, які Швейцарії потрібно буде вжити в разі розвалу єврозони для запобігання різкому подорожчанню франка до ключових валют і погіршення стану національної економіки, займається спеціальна робоча група. Її очолюють міністр фінансів країни Евелін Вільдмер-Шлюмпф, глава центробанку Томас Йордан і глава фінрегулятора FinMa Анн Еріта Лаша.
Швейцарія не застосовувала контроль за припливом капіталу в країну з 1970 року.
Про можливість введення контролю за припливом капіталу глава швейцарського ЦБ повідомив в опублікованому напередодні інтерв'ю виданню SonntagsZeitung. Він зазначив також, що робоча група повинна зосередити увагу на інструментах, які дозволять протистояти зміцненню франка спільними зусиллями уряду і ЦБ.
Цю інформацію агентству Bloomberg підтвердив представник Національного Банку Швейцарії Вальтер Майєр.
"Ми повинні бути готові до розпаду єврозони, навіть якщо ми його не очікуємо", - наводить слова Майера агентство.
ЦБ Швейцарії вже 15 місяців купує євро на відкритому ринку для запобігання значному зміцненню євро. Восени минулого року регулятор встановив межу зміцнення національної валюти до європейської на рівні 1,2 швейцарського франка за євро. Усього в 2011 році регулятор витратив 17,8 млрд швейцарських франків (19,4 млрд доларів) на купівлю іноземної валюти для того, щоб не допустити подорожчання франка вище цієї межі.
"Ми можемо розглядати такі коментарі як ознаку того, що навіть Національний банк Швейцарії стурбований тим, чи зможе він утримувати межу обмінного курсу франка на рівні 1,20 швейцарського франка за євро в разі ескалації кризи. У будь-якому разі, поки - це планування "на випадок аварії", - наводить агентство коментар старшого валютного аналітика Commerzbank AG Петера Кінзелли.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас