Експерти: населення Польщі бідніє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: населення Польщі бідніє

708
Темпи споживчого попиту в Польщі, яка досі випереджає країни ЄС за темпами зростання економіки, сповільнюються на тлі падаючого зростання зарплат і заощаджень і прискоряться найближчим часом, вважають експерти, опитані виданням Dziennik Gazeta Prawna.
Приводом для песимізму послужили квітневі дані, згідно з якими річне зростання споживання в Польщі склало всього 5,5%, а не 9,4%, як прогнозували експерти.
Навіть ця скромна цифра була б меншою, якби не змінювалися споживчі переваги: поляки останнім часом все частіше купують продукти в супермаркетах, а не в магазинчиках біля дому, пише газета. Тим часом польська статистика не фіксує обороти торговельних точок, де працює менше дев'яти осіб.
Однією з причин слабкого попиту економісти називають погіршення ситуації на ринку праці, сповільнення зростання фонду заробітної плати, який навіть не встигає за інфляцією. Важливим фактором є і танення заощаджень.
"Скорочення заощаджень в 2011 році призвело до того, що сьогодні їх рівень невисокий. Це підштовхує до скорочення споживання. Крім того, дорожчають товари зі стабільним попитом, наприклад паливо. Це означає, що витрати на інші цілі треба знижувати", - коментує Петро Калиш з банку City Handlowy.
Паралельно банки на тлі економічної слабкості в регіоні посилюють умови кредитування населення. У квітні 2012 року обсяг споживчого кредитування в Польщі склав 131,5 млрд злотих (близько 38 млрд доларів), тоді як роком раніше він дорівнював 134,1 млрд злотих (38,9 млрд доларів).
Польські економісти вважають, що споживчий попит буде рости повільно протягом деякого часу. Підвищення цього показника на 2,5-3 процентні пункти більшість опитаних газетою експертів очікують лише наступного року.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас