Іран хоче купувати питну воду за нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран хоче купувати питну воду за нафту

1088
Іран збирається імпортувати з Таджикистану, де формується до двох третин всіх водних ресурсів Центральної Азії, щорічно до мільярда кубометрів питної води через територію Афганістану, повідомляють в понеділок іранські ЗМІ з посиланням на міністра енергетики Ірану Маджида Намджу (Majid Namjou).
Натомість Таджикистан буде отримувати нафту, а також може розраховувати на будівництво за допомогою іранських інвестицій нафтопереробного заводу.
Напередодні в іранській столиці відбулося IX засідання ірано-таджицької комісії з економічного співробітництва, на якому обговорювалися також перспективи імпорту таджицької електроенергії в Іран і Афганістан.
"Щоб з'єднати національні енергомережі трьох країн, необхідне будівництво лінії передачі напругою 500 кВ. Точна сума необхідних інвестицій і супутніх технічних розробок буде визначена найближчим часом", - повідомив М.Намджу.
Сторони також обговорюють будівництво автомагістралі, яка б пов'язала Таджикистан з Іраном через територію Афганістану. Відповідний меморандум про взаєморозуміння з питання будівництва цієї магістралі був підписаний президентами Афганістану, Ірану і Таджикистану 26 березня в Душанбе.
"Якщо ця магістраль буде побудована, то стане можливим будівництво газо-, водо-та нафтопроводу вздовж цієї магістралі, що дозволить доставляти питну воду в Іран і Афганістан, а також в деякі країни Перської затоки, з Таджикистану", - зазначив міністр енергетики Ірану.
Паралельно з будівництвом цих газопроводів Іран обіцяє побудувати в Таджикистані НПЗ. У республіці видобувається невелика кількість нафти, яка відправляється на експорт, при цьому власних НПЗ Таджикистан не має.
Таджикистан, Афганістан і Іран - персомовні держави, жителі яких говорять різновидами фарсі (перської). У трьох держав є низка спільних амбітних проектів, один з яких - залізниця, яка зв'яже три держави і дозволить також вийти на Киргизію (на півночі) і в Китай (із заходу Афганістану). Проте жоден з проектів поки не має чіткої інвестиційної схеми, і навіть не називається хоча б приблизна вартість. Експерти вважають, що причиною тому - нестабільність в Афганістані, а також ситуація навколо іранської ядерної програми, через яку країна відчуває на собі тиск з боку країн Заходу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас