Януковичем займуться США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Януковичем займуться США

3348
У комітеті закордонних справ Конгресу США за авторством сенатора Джеймса Інхофа готується проект резолюції, що закликає ввести санкції проти представників чинної української влади. "Сенат США засуджує дії адміністрації президента Віктора Януковича, спрямовані на політично мотивоване ув’язнення колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко", - йдеться в документі.
В резолюції пропонується заборонити видачу віз президентові Віктору Януковичу, генпрокурору Віктору Пшонці та чиновникам, які мають відношення до засудження колишнього прем'єра. Автор документа вважає доцільним призупинити діяльність посла США в Україні і закликати ОБСЄ не визнавати запланованого на 2013 р. головування України в цій організації до звільнення Юлії Тимошенко. Крім того, НАТО пропонується призупинити дії всіх угод про співпрацю з Україною та надати Києву невизначений випробувальний термін у зв'язку з особливим партнерством з організацією виходу з ув'язнення української опозиціонерки.
Заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Анатолій Кінах вважає, що жодних перспектив у ініціативи сенатора немає. "Я впевнений, що цей проект безперспективний і не зіграє істотної ролі, враховуючи, що між Україною і США за останні 20 років сформувалися досить міцні двосторонні відносини", - сказав парламентарій в розмові з "i".
При цьому пан Кінах вважає за необхідне посилити інформаційну складову у відносинах із Заходом і розповісти про позитивні кроки, які були зроблені українською владою. "Судячи з останніх проблем, які у нас виникають з навколишнім світом, ми програємо інформаційну війну. І часто Європа і США судять про Україну тільки з тих картинок, які вони бачать по телебаченню, або оцінок, які даються опозицією. Але на тлі поточних проблем певні кроки були зроблені. Зокрема, схвалений закон про об'єднання громадян, затверджена стратегія громадянського суспільства. А також схвалена нова редакція Кримінального кодексу", - говорить політик.
Минулого тижня резолюцію щодо України ухвалив Європарламент, в якій зажадав від керівництва країни звільнити всіх політичних ув'язнених, а також змінити Кримінальний кодекс в країні таким чином, щоб екс-прем'єр Юлія Тимошенко, екс-голова МВС Юрій Луценко і всі інші, хто працював з ними в уряді, опинилися на волі і взяли участь у парламентських виборах. Саме ж проведення чесних виборів в Україні буде мати вирішальне значення, зокрема, для підписання та ратифікації Угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Незважаючи на те, що зауваження, прописані в резолюції, носять рекомендаційний характер, ізоляція і санкції щодо України вже мають місце, вважає колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко. "Сам факт появи такої резолюції - це ляпас Україні, ляпас усім нам, українцям. Цим нас захищають від нормального цивілізованого співтовариства. Кажуть, ой, як добре, що в цій резолюції немає санкцій. Це абсурд, тому що сама резолюція - це вже санкції. Це шалений удар по іміджу України", - сказав він.
За словами депутата від фракції НУНС Миколи Катеринчука, законодавча ініціатива, з якою звернувся американський сенатор, продовжує жорстку резолюцію Європарламенту і ще раз вказує на прояв ставлення Заходу до сьогоднішньої влади. "Те, що є ініціатори з більш різкою позицією відносно представників української влади в США, ще раз свідчить про те, що Україна йде не в правильному напрямку і потрібно робити висновки", - сказав "i" парламентар. За його словами, такого роду ініціативи будуть супроводжувати весь період парламентських виборів. "Це поки натяки. Про реальність введення санкцій можна буде говорити після виборів. Таким чином, вони показують Україні, що може статися, якщо парламентські вибори будуть недемократичними і нечесними", - додав політик.
Таку думку поділяє і директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран. "Якщо ситуація з правами опозиції і політичним правом буде погіршуватися, санкції цілком можуть бути. Вважаю, що точка, яка це покаже, буде перебіг виборчої кампанії. Якщо вона буде недемократичною, будуть логічні висновки", - зазначив експерт. На його думку, проектом такої резолюції США намагаються натиснути на президента Віктора Януковича. "Безумовно, як показує досвід, така позиція по відношенню до таких країн, як Україна, може мати ефект, оскільки в України немає ні власних енергоресурсів, ні ядерної зброї, а у влади немає безперечної підтримки всередині країни", - додав пан Таран.
Тим часом українська влада реагує на критику західних партнерів якось мляво. Президент Віктор Янукович продовжує наполягати на тому, що не втручається в судовий процес проти екс-прем'єра. Раніше він заявив, що Україна поділяє стурбованість міжнародного співтовариства з даного приводу, але не дозволить себе принижувати. "Київ прислухається до зауважень європейців. Дуже важливо, щоб нас не принижували. Україна не дозволить цього робити. Влада робить все, щоб такі ситуації не повторювалися", - сказав він. За деякими даними, в Адміністрації президента України впевнені, що реальної загрози застосування США індивідуальних санкцій немає.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас