В Україну, на Євро-2012, замість 1,2 млн туристів приїде 400 тис. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україну, на Євро-2012, замість 1,2 млн туристів приїде 400 тис.

2642
Незважаючи на бойкот європейських політиків і негативні публікації в ЗМІ, в уряді продовжують вірити, що на матчі Євро-2012 в Україну приїде до 1,2 млн туристів. Однак європейців, готових ризикнути і приїхати в країну з дорогими готелями і негативним іміджем, насправді в рази менше - не більше 400 тис. осіб, оцінили експерти австрійського Erste Bank. З кожним вболівальником, що не приїде в Україну, країна втрачає $1 тис., яку розраховував отримати український бізнес.
Віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесников в п'ятницю заявив "Ъ", що уряд не погіршував прогноз приїзду туристів на чемпіонат Європи з футболу, матчі якого пройдуть в Україні з 9 червня по 1 липня. "За прогнозами експертів (очікується. - "Ъ") від 800 тис. до 1,2 млн осіб. Якщо ми вкладемося в ці межі, я буду дуже радий", - сказав він. На його думку, їх буде точно "не менше мільйона".
Оцінка пана Колесникова виходить з кількості квитків, запропонованих до продажу в Україні, - 700 тис. "Є ще фан-зони, з'являються охочі приїхати, і кількість гостей збільшується", - говорив віце-прем'єр. Спираючись на ці очікування, представник НБУ в кінці березня заявив, що 1 млн іноземних уболівальників можуть витратити в Україні $1 млрд, які поліпшать платіжний баланс країни (див. "Ъ" від 21 березня).
Ці розрахунки вже тоді виглядали завищеними, оскільки взимку було оголошено, що 90% викуплених у 2011 році квитків дісталися українцям і полякам і лише 10% - фанатам з інших країн. У минулий четвер - всього за два тижні до початку чемпіонату - більш песимістичну оцінку дав австрійський Erste Bank, вивчивши динаміку туристичного потоку під час попереднього чемпіонату 2008 року в Австрії і Швейцарії.
Згідно зі звітом Erste Bank, на чемпіонат приїдуть 500 тис. уболівальників, кожен з яких залишить в Україні по 800 євро (приблизно $1 тис.). За словами начальника відділу економічних досліджень українського Ерсте Банку Мар'яна Заблоцького, ця сума включає всі витрати: транспорт, проживання, харчування, квитки на матчі, сувеніри. Ця сума - стеля витрат європейського фаната, оскільки навіть за 3,4-3,6 ночі перебування в Швейцарії він витрачав в середньому 983 євро, а в Австрії - 1327 євро.
Українські оцінки ще скромніші. За прогнозом віце-президента Асоціації малих готелів Романа Пономаренка, загальна кількість вболівальників, які відвідають чотири українські міста, що прийматимуть матчі, не перевищить 400 тис. Більшість з них - це жителі України та Росії, частка громадян інших країн очікується на рівні 20-25% . "В середньому турист з Харкова готовий приїхати до Києва на три дні і витратити за цей час 300 євро. При цьому переважна більшість уболівальників будуть задовольнятися переглядом матчів у фан-зонах, а не на стадіонах", - відзначає пан Пономаренко. З 10 матчів, на які навіть вчора ще можна було купити квитки на сайті UEFA, вісім - в Україні і тільки два - у Польщі.
Не надто високими є і очікування українського бізнесу. Торговельні підприємства не ризикують сильно завищувати свої ціни на період чемпіонату. "Все буде залежати від того, в які саме магазини підуть туристи. Проте в основному ціни не зміняться. Можливі хіба що точкові акції і знижки", - говорить генеральний директор Української торговельної асоціації Ігор Кишко. "У Києві буде мало ігор, приїде небагато людей, за винятком фіналу. Тому ми не плануємо підвищувати ціни і робити якісь спеціальні пропозиції. Якби проводилося 10-12 ігор, можна було б проводити акції, - каже маркетинг-директор групи компаній "Світова карта" Віталій Шадчнєв. - За нашими оцінками, вболівальники будуть витрачати на харчування в середньому по 40-50 євро на день. Навряд чи вони будуть ходити по якихось колоритних ресторанах, а віддадуть перевагу вечіркам в кемпінгах".
В Erste Bank однією з головних причин, що перешкоджає приїзду туристів в Україну, вважають занадто високу ціну на житло. Навіть в минулому році розцінки в українських готелях були вищими, ніж у Польщі. Тому, за оцінками Державного агентства України з туризму та курортів, зараз в готелях міст, що приймають чемпіонат, залишилося 6,5 тис. вільних місць. "У кращих львівських хостелах Ghostel Hostel і Leocity ліжко-місце в двомісному номері в період між матчами буде коштувати 1 тис. грн, а в дні проведення матчів - 1,7 тис. грн. Є місця в хостелах за ціною від 30 до 100 євро, і їх купують. А якщо люди готові платити такі гроші, то чому не робити проживання таким дорогим?" - запитує Роман Пономаренко.
Однак можна знайти і дешеві пропозиції. За даними порталу booking.com, в Харкові все ще можна знайти ліжко-місце в загальних номерах за ціною 690-1050 грн. У Донецьку вболівальники зможуть розміститися і за 220 грн, у Львові - за 180-300 грн. У столиці, що володіє найбільшим орендним потенціалом, навіть у день проведення фінальної гри можна буде знайти місце для ночівлі всього за 100 грн. Відвідування чемпіонатів у Польщі обійдеться приблизно в стільки ж: у Варшаві в дні матчів можна буде переночувати за ціною від 233 грн (при перерахунку), у Вроцлаві - 140 грн, у Гданську - 210-350 грн. Найдорожче коштує житло в Познані - по 513-650 грн за ніч в наметі. Представників готельного бізнесу від "3 зірок" це не бентежить - їх ціни вищі.
Важливим фактором, що знизив бажання вболівальників приїхати в Україну, стала антиреклама в закордонних ЗМІ, які говорять про негативну ситуацію в Україні з дотриманням прав людини та епідемією ВІЛ/СНІДу. Зокрема, правозахисна організація Amnesty International попередила англійських фанатів про можливість прояву до них в Україні расизму і свавілля міліції.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас