Податок на багатство розглянуть у понеділок. Чи потрібен він Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на багатство розглянуть у понеділок. Чи потрібен він Україні?

1664
На пероні одного зі звичайних паризьких вокзалів новоспечений президент Франсуа Олланд насилу пробирається до вагону поїзда. Йому потрібно встигнути сісти в TGV, щоб дістатися до Брюсселя на саміт ЄС. Олланда буквально оточили інші пасажири. Проте, новоспечений президент показує, наскільки близький він до звичайного французького народу, продовжуючи таким чином втілювати в життя ідеї своєї передвиборчої кампанії. Однією з її "фішок" було, до речі, підвищення податків для тих самих, що оточили його, співгромадян. Правда, тільки для заможних, які заробляють понад мільйон євро на рік. На думку соціаліста Олланда, податок на доходи для цих людей необхідно підвищити до 75%.
Подібна пропозиція до цих пір викликає палкі суперечки, причому не тільки у Франції, але і в інших державах ЄС, де наповнення бюджету носить життєво важливий характер. Посилити податковий тиск на багатих чи скоротити соціальні виплати для широких мас населення?
Україна, як і Європа, зважує всі "за" і "проти". Кабмін, під егідою якого і повинен вийти в світ даний проект, довго вагався, намагаючись вибрати між документом Мінфіну або Мінсоцполітики.
Голова останнього, Сергій Тігіпко, висловлював в чомусь аналогічну Олландівській ідею, запропонувавши обкладати додатковим податком дорогі авто, літаки, мотоцикли і навіть одяг, що за вартістю перевищує $2 тис. Такий крок, на думку Тігіпка, може принести Україні додатково до 800 млн. грн. на рік. Його особистий "податок на розкіш" становив би $15 тис.
Прогрес в Європі
У Європі, правда, більш поширений інший підхід до перерозподілу доходів багатих громадян - т.зв. "Прогресивна шкала оподаткування", при застосуванні якої розмір податку збільшується в залежності від збільшення доходу людини. Тобто чим більше отримуєш - тим більший відсоток податку сплачувати до бюджету.
За даними Бі-Бі-Сі, у Великобританії ті, хто отримує понад 7475 фунтів на рік (близько 12 тисяч доларів) повинні віддавати державі 20% податку. 40% податку доводиться сплачувати тим, чий річний дохід перевищує 37 400 фунтів стерлінгів. Податок на зарплату і преміальні, що перевищують 100 тисяч фунтів обкладаються 50%-вим податком.
Активно використовують прогресивну шкалу в Німеччині, де мінімальна ставка податку не перевищує 20%, а максимальна більше 50% доходів. Польща застосовує шкалу від 18% до 30%. У Люксембурзі мінімальна ставка податку на доходи дорівнює взагалі нулю, максимальна - близько 40%.
Проте в Україні про прогресивну шкалу говорити не люблять. Більше того, її перестали застосовувати близько 10 років тому. Як, власне, і в Росії.
Правда, економічні труднощі змушують Європу вживати додаткових заходів для вивільнення коштів і збільшувати податковий тиск на заможних співгромадян. А те, що заможні європейці - непоганий "ресурс" для підтримки бюджетних надходжень, підтверджують і цифри. За даними Організації економічного співробітництва та розвитку на десять відсотків найзаможніших громадян Франції та Німеччини припадає третина всіх податкових надходжень. Більше 40% надходжень формує 10% найбагатших людей Італії. І деякі країни Європи цим ресурсом вже вирішили скористатися додатково.
Скажімо, в Іспанії, для тих, хто заробляє понад 700 тисяч євро на рік, вводиться додатковий податок. Про аналогічну ініціативу йшла мова і в Німеччині, де понад норму повинні платити німці, які щорічно отримують понад 500 тисяч євро. Підвищення податків для багатих у Франції також дозволило б наповнити бюджет і, відповідно, збільшити соціальні виплати.
Найцікавіше те, що європейці явно "дозріли" для подібних ідей. Це підтверджують голоси, віддані французами під час недавніх виборів в підтримку соціаліста Олланда. Залишається, правда, друга половина, що не підтримала соціальних устремлінь нового президента. Яка теорія більш актуальна на даному етапі, ми зможемо дізнатися з часом. А поки не варто забувати, що подібний ресурс закладений і в Україні. І ним, теоретично, також можна скористатися.
На тему того, чи варто це робити, можна буде подискутувати у вівторок, 29 травня, о 19:00 в Будинку Вчителя (м. Київ, вул. Володимирська, 57, м. Театральна/м. Золоті Ворота) під час дебатів "Багаті повинні платити вищі податки". Захід, організований фондом "Ефективне управління" і компанією Intelligence Squared, збере експертів і аналітиків, які висловлять свою точку зору на проблему. Серед гостей Голова правління Райффайзен Банку Аваль - Володимир Лавренчук, Голова Державної податкової служби України - Олександр Клименко, Генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital і голова Біржової Ради ВАТ "Українська біржа" - Ігор Мазепа, керівник податково-юридичної практики PwC в Україні - Рон Барден.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас