Британська ВР більше не вважає за доцільне використовувати газопровід Nabucco — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британська ВР більше не вважає за доцільне використовувати газопровід Nabucco

Енергетика
582
Британська нафтогазова компанія BP більше не вважає за доцільне використовувати газопровід Nabucco для транспортування азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз, що належить BP, в Європу, передає Reuters.
BP, спільно з Державною нафтовою компанією Азербайджану (ДНКАР) і норвезькою Statoil розробляє другу фазу азербайджанського родовища Шах-Деніз, більше не вважає проект Nabucco рентабельним і розглядає два інші можливі способи транспортування видобутого газу в Європу: задіяти невелику ділянку Nabucco під назвою Nabucco захід або обійтися своїми силами і спільно з партнерами по Шах-Деніз побудувати газопровід SEEP (Південно-Східноєвропейський газопровід), що бере початок в Угорщині.
Остаточне рішення про Nabucco захід очікується до кінця червня ц.р., а фінальний маршрут поставок газу в Європу планується затвердити до червня 2013 року.
При цьому Єврокомісія у відповідь на заяви BP повідомила, що не відкидає втілення в життя початкового проекту використання Nabucco, який передбачає поступове залучення всього газопроводу. Аналогічної думки дотримується німецька енергетична компанія RWE, що визначає, що Nabucco в його початковій формі є найкращим варіантом для всіх акціонерів та учасників проекту.
"Ми впевнені, що зараз буде обрано саме варіант використання Nabucco захід, однак згодом початкова концепція плану також буде обговорена", - заявив член ради директорів RWE Леонард Бірнбаум.
Nabucco - магістральний газопровід, який покликаний транспортувати газ з Центральної Азії до Європи (перш за все, до Австрії і Німеччини) в обхід Росії. Як основні постачальники спочатку розглядалися Азербайджан, Ірак і Туркменія. Комерційні постачання газу по газопроводу Nabucco планувалося почати в 2017 р., будівництво трубопроводу було намічено на 2013 р. Вартість проекту оцінюється в 7,9 млрд євро. Учасниками проекту з рівними частками по 16,67% є австрійська OMV, угорська MOL, болгарська Bulgargaz, румунська Transgaz, турецька Botas і німецька RWE.
Нагадаємо, 22 травня Болгарія ратифікувала договір щодо участі в газопроводі Nabucco.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас