Не ділом, а мовою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не ділом, а мовою

1072
24 травня Верховна рада Україна так і не схвалила законопроект "Про основи державної мовної політики". Обговорення документа завершилося бійкою. Але опозиція і національно-патріотичні сили продовжують побоюватися наступу на українську мову з боку влади. "Регіонали" в свою чергу запевняють, що від мети не відступлять, адже цей крок наблизить українське законодавство до європейського.
Потягнули за язик
24 травня в Україні не тільки відзначали День слов'янської писемності та культури. В цей день в Києві та Львові громадяни вийшли на акцію протесту проти законопроекту "Про основи державної мовної політики", який в цей день розглядався у Верховній Раді. Авторами законопроекту, що схвилював національно-патріотичні сили, є два депутати-регіонали: Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов. Втім, їх дітище обговорюється в парламенті не вперше. Ще восени 2011 року Колесніченко і Ківалов зазнали своєрідного фіаско - профільний комітет відхилив цей документ. "Цей новий законопроект закамуфльований, він нібито трохи інший, в ньому нібито єдиною державною мовою є українська, але вноситься такий норматив, згідно з яким у разі якщо в певному регіоні є 10% національних меншин, то вводиться друга регіональна мова", - пояснював тоді голова комітету Володимир Яворівський. За його словами, в жодному регіоні немає іншої, крім росіян, національної меншини, чисельність якого перевищувала б 10%. "Це негативно позначиться на суверенності та соборності України", - зазначав він тоді. Цього разу нардепи не тільки допрацювали закон, але і заручилися підтримкою вчених-філологів. "У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка підтримали необхідність законопроекту", - заявив Колесніченко 18 травня. Проте пізніше журналісти отримали експертний висновок вчених, в якому документ серйозно критикувався. У документі, який завірив проректор Володимир Бугров, йшлося, зокрема, про те, що законопроект необхідний, але "містить низку нечітких формулювань і протиріч, і тому вимагає доопрацювання". Колесніченко у відповідь зауважив, що його законопроект підтримали в інших ВУЗах. Більше того, за словами нардепа, документ схвалений Венеціанською комісією. Втім, при його аналізі виявляється, що нових положень там не так вже й багато. Навіть положення про "регіональну мову" частково прописано в законопроектах, присвячених правам нацменшин.
З такою непростою передісторією документ і опинився у Верховній Раді 24 травня. Але на цьому "шоу" з приводу документа не закінчилося. Народний депутат-нунсівець Іван Стойко за підтримки кількох журналістів розвісив на балконі ложі преси плакат, який проголошував: "Займайтеся справою, а не мовою". У свою чергу, "регіонали" зранку заблокували парламентську трибуну. У цьому взяло участь близько 10 нардепів. Вони пояснили свої дії необхідністю охорони трибуни від опозиції, яка спробувала було захопити це "стратегічно важливе" місце. В підсумку, потім бурхливе обговорення законопроекту закінчилося грандіозною бійкою.
У боротьбу за мову виявилася залучена і Юлія Тимошенко. Незважаючи на те, що зараз вона далеко від Верховної ради, екс-прем'єр-міністр і один з лідерів Комітету опору диктатури втрутилася в обговорення закону. "Сьогодні партія влади на чолі з Януковичем планує розглянути абсолютно авантюрний і безвідповідальний законопроект про введення двомовності в Україні. Це якраз той випадок, коли, як кажуть, їх ніхто не тягнув за язик - вони самі себе витягнули", - зазначила Тимошенко. "Повинна відзначити, що двомовність в Україні вже введена - це мова фені, мова криміналу, мова корупції та тіньової економіки. Саме цією мовою вони заповнюють "бланки", складають "звіти", саме цією мовою і цими поняттями вони живуть і знущаються над країною. Я давно говорила: якщо у вас є проблема з мовами, якщо у вас є проблеми з двомовністю - вивчіть українську", - заявила вона. Слова, сказані Тимошенко в Качанівській колонії, звучали так: "Я хочу з усією відповідальністю сказати: це не просто передвиборчі ігри - це злочин проти України, це злочин проти нації. Це злочин проти історії і проти народу. І я з усією відповідальністю заявляю, що я не дам цього зробити! Чуєте, я тут, за ґратами, не дам вам глумитися над Україною!". Запал головної опозиціонерки поділяли і її соратники. Однак цього разу Тимошенко, очевидно сама того не бажаючи, зіграла на руку "регіоналам".
Тролі з Партії регіонів
Словом "троль" в інтернеті називають не тільки персонажа з германо-скандинавської міфології, але, в першу чергу, мережевого провокатора, сенс діяльності якого зводиться до того, щоб під час бесіди вивести опонента з рівноваги, спровокувати його на необережні заяви і відвернути увагу від обговорюваної теми. Судячи з галасу, піднятого навколо закону про мови, Партію регіонів можна назвати "заслуженими тролями" на українській політичній арені. Навколо цього документа пристрасті почали вирувати задовго до його розгляду в парламенті. Кульмінації вони досягли 24 травня. При цьому, до обговорення долучилися і такі одіозні особистості, як колишній голова Адміністрації президента України Володимир Медведчук, який заявив: "Тільки Конституція і закон повинні не тільки раз і назавжди покласти край цим політичним спекуляціям, а й реально захистити невід'ємні права громадян, в числі яких право говорити мовою своїх батьків так само священне, як право на честь і гідність". Виступаючи у Верховній Раді, Колесніченко тримався впевнено, з посмішкою розповідаючи про необхідність ухвалення закону і відповідаючи на запитання опозиціонерів. В результаті в останніх не витримали нерви - і Колесніченко був битий. Втім, "регіонали" не залишили атаку на товариша без відповіді. В запеклу дискусію втягнули навіть Юлію Тимошенко. При цьому знову спробували зіштовхнути одну частину населення України з іншою.
Примітно, що коли вирували неабиякі пристрасті з приводу "закону про мови", Європарламент ухвалив чергову резолюцію щодо України. У ній уряд закликали звільнити політв'язнів і провести вибори чесно. Крім того, нашій країні вказали на неприпустимість катувань та "інших форм жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження", а також засудили "використання сили з боку тюремних наглядачів проти Тимошенко". Однак сама Тимошенко замість того, щоб не допустити відволікання суспільства від даної теми, зіграла на руку "регіоналам", взявшись критикувати закон "Про основи мовної політики". Ще до розгляду цього документа було зрозуміло, що його будуть обговорювати в будь-якому випадку - схвалення або відправлення на доопрацювання - навіть після 24 травня. В результаті - і влада, і опозиція "зняли" резолюцію ЄП з порядку денного. Хоча в документі багато серйозних претензій до України. У тому числі і таких, які виходять за рамки "справи Тимошенко". Зокрема, мова йде і про гомофобію.
Звертає на себе увагу і той факт, що в цей же день був ухвалений закон, що дискримінує значну частину населення України. Мова йде про курців. 24 травня Верховна рада заборонила палити майже все і майже скрізь: заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів в ліфтах, таксофонах, в приміщеннях та на території закладів охорони здоров'я, навчальних закладах, на дитячих майданчиках, спортивних та фізкультурно-оздоровчих спорудах, в під'їздах житлових будинків, підземних переходах, громадському транспорті, в ресторанах, в приміщеннях об'єктів культурного призначення, приміщеннях органів держвлади і місцевого самоврядування, на зупинках громадського транспорту. Крім цього, забороняється куріння тютюнових виробів, крім спеціальних відведених для цього місць, в приміщеннях підприємств, установ та організацій всіх форм власності, в приміщеннях готелів та аналогічних місць розміщення громадян, в гуртожитках, в аеропортах і на вокзалах. У курців залишилися лічені дні до підписання та опублікування закону для того, щоб насолодитися свободою, яку у них заберуть в найближчому майбутньому. До речі, і проти цього закону збирали мітинги 24 травня. Таким чином, в "гру" ПР з відволіканням уваги втягнули значну частину населення, яке тепер буде обговорювати "другу державну російську" і заборону на куріння. При цьому, до обговорення активно підключилася і опозиція, якій резолюція ЄП вкрай вигідна. У Партії регіонів застосували заяложений, але, як показує практика, надзвичайно ефективний прийом: відволікти увагу суспільства на болючі теми. Незважаючи на те, що "регіоналів" на цьому ловили не раз, суспільство, як і раніше, "танцює під дудку" ПР.
Спектакль триватиме, адже з російською мовою (а точніше, з законопроектом Колесніченка) справа не завершена. За словами лідера фракції ПР Олександра Єфремова, 25 травня депутати дорозглянуть законопроект Колесніченка. А тим часом ні українським націоналістам, ні російськомовному населенню від втручання держави в їх справи краще не стане. Адже саме втручання - це черговий відволікаючий хід.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас