Фондова маївка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондова маївка

Фондовий ринок
965
Інвестори все тривожніше почуваються на українському фондовому ринку. А його стан характеризується одним-єдиним словом - "паніка". Крива українського фондового індексу, яка повільно і сумно сповзає вниз, не залишає байдужим ні приватних інвесторів, ні рядового брокера, ні іноземних інвесторів.
Питання лише в тому, наскільки сильно його підтопить чергова хвиля з глобальних ринків.
Історична пам'ять
Третій рік поспіль учасники ринку в травні спостерігають одну й ту ж картину: індекс українських акцій провалюється на 10-20%. Причому формально кожне з падінь починалося з міжнародних новин. В 2010-му ньюсмейкером було міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's, яке знизило рейтинги Греції та Португалії. В результаті капіталізація світових фондових ринків за кілька травневих торгових сесій скоротилася майже на $1 трлн. В минулому році естафету прийняли США, яким те ж агентство Standard & Poor's встановило "негативний" прогноз по довгостроковому кредитному рейтингу (AAA). На цей раз знову домінувала Європа. Точніше, обговорюваний вихід Греції з єврозони, який, як вважається, буде руйнівним для європейської економіки. Хоча масштаб наслідків цієї події, що ще недавно здавалася неможливою, складно оцінити, вже нинішня реакція інвесторів на події в Греції показує, що такий розвиток ситуації викличе з великою ймовірністю нову небезпечну хвилю кризи в Європі з непередбачуваними наслідками. Тому з формальної точки зору зниження українського індексу було цілком зрозумілим.
Хоча український ринок рухався в загальному потоці, знижувався він набагато швидше. З одного боку, дає про себе знати статус економіки, що розвивається, з усіма витікаючими наслідками. З іншого, експерти називають і виключно українські причини. Напередодні свят торговці воліють закривати позиції і йти в "кеш", бо завжди існує небезпека, що світові майданчики за цей час можуть піти на зниження. Тому останні й воліють з року в рік закривати напередодні травневих свят свої позиції. У результаті трейдери визнають, що розпродажі на ринку були спровоковані виключно локальними гравцями в особі двадцяти брокерів, які надають послуги інтернет-трейдингу. За різними оцінками, на сьогоднішній момент вони займають близько 80-90% ринку цінних паперів. Один за іншим останні і спровокували ланцюгову реакцію на ринку.
Варто визнати, інтернет-трейдери були не єдиними. Компанію їм склали і великі закордонні фонди з відкритою структурою, що залишилися в Україні (надають своїм вкладникам право вимагати повернення грошей в найкоротші терміни). У квітні і на початку травня учасники ринку напружено чекали, як вирішиться ситуація з виборами у Франції та Греції. А оскільки рішення питання щодо останньої затягнулося, інвестори вважали за краще перечекати цю невизначеність "в грошах", що спровокувало різкий відтік коштів з відкритих фондів. Одномоментний вихід продавців такого обсягу на український ринок також зробив істотний негативний вплив на вартість цінних паперів.
В результаті 14 травня український ринок акцій продемонстрував максимальне зниження за останні дев'ять місяців. Тільки за одну торговельну сесію індекс Української біржі обвалився на 7,34% - до 1134,37 пункту. Вітчизняний ринок очікував корекцію, але ніхто не припускав, наскільки глибокою вона виявиться. З квітня український ринок акцій втратив понад 20%, тоді як основні закордонні біржові індекси знизилися в середньому на 5-10%. "Український ринок традиційно відрізняється високою волатильністю в порівнянні з більшістю країн регіону, в першу чергу через свою низьку ліквідність. Це призводить до того, що вартість цінних паперів збільшується швидше на стадії підйому, коли на ринок заходять великі покупці, і знижується швидше на спаді, коли інвестори масово прагнуть вийти в "кеш", - говорить керуючий партнер ІК Elliott Capital Михайло Умніков.
У червоній зоні
Після того як український фондовий ринок виграв чемпіонат світу з падіння котирувань, інвестори перестали довіряти власному оптимізму і все частіше стали сперечатися про особливості латинського алфавіту. Хтось переконаний, що "травневий гіпертонічний криз" буде схожий на букву "V" або ж на худий кінець набувати плавних обрисів "U" з невеликою зупинкою на "дні". Хтось, навпаки, шукає підходящий опис для ситуації, що склалася, ближче до кінця алфавіту в букві "W". Іншими словами, після обвалу піде відскік вгору, а потім чергове падіння. Як і у гіпертонічного кризу, у фондового ринку може виявитися "рецидив" або "подвійне дно", тож фундаментальне відновлення вітчизняного ринку може відкластися на потім.
Більшість аналітиків сходяться на думці, що світові інвестори, які переконалися у слабкості світової економіки, знову підуть з ризикованих ринків у тиху гавань американського або німецького держборгу. Інвестори стали розуміти, що крім їхньої впевненості у світлому майбутньому, немає нічого, що могло б рухати ціни на акції вгору. Настав час сумнівів. Саме цим варто пояснювати події травня, коли гравці йшли в "кеш" і в золоті, і в нафті. "В найближчому майбутньому ринок, швидше за все, спробує наблизитися до рівнів середини квітня. Але подальший розвиток подій буде залежати від ситуації на глобальних ринках", - припускає Михайло Умніков. Поки ж зовнішні чинники не дають надії на швидке відновлення ринків. "Зовнішній фон продовжить задавати напрямок руху на українських майданчиках і на наступному тижні, - говорить аналітик інвестиційної групи "ТАСК" Олексій Климчук. - Головним аргументом для "ведмедів" залишається відсутність передумови до поліпшення економічної ситуації в периферійних країнах єврозони".
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас