Газовим цінам присвятять ще одні безрезультатні переговори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газовим цінам присвятять ще одні безрезультатні переговори

376
Посол України в Росії Володимир Єльченко повідомив про підготовку зустрічі Віктора Януковича і Володимира Путіна, яка має відбутися в середині липня в Ялті, де також відбудеться засідання Міждержавної українсько-російської комісії. За словами дипломата, Ялта обрана місцем проведення цього засідання за побажанням російської сторони. А відповідно до регламенту міжнародного співробітництва, йому будуть передувати переговори в рамках Комітету з питань економічного співробітництва на чолі з прем'єр-міністрами двох держав - Миколи Азарова та Дмитра Медведєва.
Серед документів, готових до підписання Віктором Януковичем і Володимиром Путіним, - Декларація про стратегічне партнерство України і Росії. Не виключено, що до моменту їхньої липневої зустрічі також буде більше визначеності в питанні про перспективи газового співробітництва між країнами. Під час переговорів 15 травня глави держав вже обговорили створення тристороннього консорціуму для управління і реконструкції української ГТС, а також виявили зацікавленість у розвитку цієї ідеї.
"Ми очікуємо аудиту міжнародної компанії, яка зараз працює з українською ГТС і проводить її оцінку. Наша мета - створення газотранспортного консорціуму за участю України, Росії та Європи - залишається", - сказав Віктор Янукович.
Проте в Москві не приховують основної мети - отримати контроль над українською ГТС, як цього вдалося добитися "Газпрому" в Білорусі. Російська влада стверджує, що подібний варіант розвитку подій дозволить не тільки знизити вартість газу для України, але й забезпечити завантаження української ГТС транзитним газом для постачань до Європи.
Експерти сумніваються, що "Газпром" зможе гарантувати "Нафтогазу України" збереження і нарощення доходів від транзиту російського газу. Адже навіть придбання білоруської ГТС не забезпечило "Белтрансгазу" нарощення його обсягів транспортування в європейському напрямку.
Вчора "Газпром" повідомив про те, що перша нитка газопроводу "Північний потік" виведена на повну потужність. Як зазначає управління інформації "Газпрому", останні три дні вона працювала на повному завантаженні, поставляючи 75 млн. куб. м газу на добу, що відповідає проектній потужності 27,5 млрд. куб. м на рік.
"Для її заповнення "Газпром" скоротив поставки по газопроводу Ямал - Європа. Витрати на "Північний потік" вищі, ніж на маршруті через Білорусь і Польщу. При цьому нагадаю, що в першому кварталі поточного року Німеччина скоротила імпорт російського газу на 20,7%", - констатує Михайло Корчемкін, гендиректор консалтингової компанії East European Gas Analysis. Він звернув увагу, що "Газпром" заповнив "Північний потік" тільки за рахунок скорочення транзиту через Білорусь. Це, за його словами, показує, що передача "Газпрому" ГТС нічого не значить.
Про те, що будівництво газопроводів "Північний потік" і "Південний потік" в обхід України має, перш за все, політичне підґрунтя, експерти говорять вже не перший рік. У прагненні залишити Україну без транзитних доходів і забезпечити незалежність від української ГТС "Газпром" вирішив реалізувати фінансово затратні проекти, окупність яких викликає сумніви у багатьох аналітиків. Крім того, у "Газпрому" немає достатнього ресурсу газу для їх заповнення. Нещодавно Всеволод Черепанов, начальник департаменту з видобутку газу, газового конденсату і нафти компанії, підтвердив падіння видобутку. Але в офіційних повідомленнях "Газпрому" стверджується, що холдинг здатний добувати в найближчі роки 540-550 млрд куб. м, якщо буде попит.
При цьому в "Газпромі" визнають потребу в додаткових коштах для освоєння нового родовища - Бованенківського, і добудови другої нитки "Північного потоку". Однак про джерела фінансування та гарантії надання коштів в російській монополії не повідомляють.
Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант" сумнівається в реальності виконання оголошених "Газпромом" планів.
"Газпром" не має власних фінансових ресурсів для нарощення інвестицій. Хоча за підсумками роботи в першому кварталі 2012 р. інвестплан вже за фактом переглянутий у бік збільшення з 777 млрд. руб. до 843 млрд. руб. Непроста ситуація з фінансуванням дозволяє засумніватися, чи зможе "Газпром" взагалі забезпечити не тільки вже законтрактовані поставки газу, а й задовольнити попит європейських споживачів, якщо він дійсно буде зростати, як прогнозують в російській компанії", - зазначив аналітик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас